1410+every+old+exam

1410+every+old+exam - Previous Semester Exams This is a...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Previous Semester Exams This is a large collection of my old exams and represents almost all the exams I have given since teaching at Texas State. They are presented as-is with no warranty implied or expressed. The answer keys are mostly correct but there are a few errors that are still present. When in doubt, work with a partner and if you both independently come up with a different answer than in the key feel free to come see me. You will find that there are a few other versions of my exams floating around out there but the differences between them and the ones presented here are insignificant. Just a few questions changed here and there, and some reordering of the questions/answers. Studying old exams may or may not help you, but it will at least give you a flavor of what is expected of you this semester. Do not assume I always repeat questions, I come up with new questions every semester as well as using old ones. Name (last, first)_____________________________ Exam 1 - Spring 2011 PHY 01410, Section 251, Form: 01 (Double check to ensure your bubble sheet is filled out COMPLETELY, your name is on all free response questions, and that your name is also on your exam form. Your grade will be reduced by 2% if the grader finds you are missing any mandatory information.) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Consider the point just after a soccer ball is kicked (with an initial velocity at a given angle above horizontal) and the point just before it lands back on the horizontal field. If we assume the ball began and ended its motion at the same height above ground, what pairs of quantities are equal? A) initial speed = final speed B) initial vertical velocity = final vertical velocity C) initial velocity = final velocity D) all of the above are equal E) none of the above are equal 2) If an object was freely falling, from what height would it need to be dropped to reach a speed of 40.0 m/s before reaching the ground? A) 81.5 m B) 322 m C) 712 m D) 189 m E) 163 m 3) Vector A points south and vector B points west. If C = B - A, then vector C points (all bold quantities are vectors): A) north of east B) south of west C) north of west D) south of east 4) Driving around a traffic circle with your foot steady on the gas pedal, you look down and notice your speedometer says 20 mph. What values are constant as you drive in this circle? A) velocity B) acceleration C) speed D) speed and acceleration E) speed, velocity, and acceleration 5) Two identical objects A and B fall from rest from different heights to the ground. If object B takes four as long as A to reach the ground, what is the ratio of the heights from which A and B fell? Neglect air resistance. A) 1 : 4 B) 1 : 8 C) 1 : 2 D) 1 : 16 E) 1 : 4 6) A stone is thrown vertically upwards, reaches a highest point, and returns to the ground. When the stone is at the top of its path, its acceleration A) is directed downwards. B) changes direction from upwards to downwards. C) is zero. D) is directed upwards. 1 7) Newton's law of universal gravitation is represented by the following formula, where F is the gravitational force, M and m are masses, and r is a length. Force has the SI units kg·m/s2. What are the SI units of the proportionality constant G? (Use any variable or symbol stated above as necessary.) A) B) C) D) FIGURE 2-8 8) Fig. 2-8 shows the velocity -versus-time graph for a basketball player traveling up and down the court in a straight-line path. Find the net displacement of the player for the 10 s shown on the graph. A) 12 m B) 18 m C) 20 m D) 14 m E) 16 m 9) Suppose that an object travels from one point in space to another. Make a comparison between the displacement and the distance traveled. A) If the displacement is equal to zero, then the distance traveled will also equal zero. B) The displacement is either greater than or equal to the distance traveled. C) The displacement is either less than or equal to the distance traveled. D) The displacement is always equal to the distance traveled. E) The displacement can be either greater than, smaller than, or equal to the distance traveled. 10) Suppose that a car traveling to the West (-x direction) begins to speed up as it approaches a green traffic light. Make a statement concerning its acceleration. A) The acceleration is zero. B) The car is accelerating, and its acceleration is positive. C) The car is decelerating, and its acceleration is positive. D) The car is decelerating, and its acceleration is negative. E) The car is accelerating, and its acceleration is negative. 2 11) The area under a curve in a velocity versus time graph gives A) displacement. B) distance traveled. C) velocity. D) acceleration. E) speed. 12) Velocity points in the direction of the: A) change in speed B) acceleration C) change in displacement D) displacement E) distance 3 Answer Key Testname: 1410-251 SP11 EXAM 1A 1) A 2) A 3) C 4) C 5) D 6) A 7) D 8) B 9) C 10) E 11) A 12) D 4 Name (last, first)_____________________________ Exam 2 - Spring 2011 PHY 01410, Section 251, Form: 01 (Double check to ensure your bubble sheet is filled out COMPLETELY, your name is on all free response questions, and that your name is also on your exam form. Your grade will be reduced by 2% if the grader finds you are missing any mandatory information.) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) If an 18-wheeler and a Toyota Corolla (small passenger car) have a head-on collision, which vehicle will experience the greater change in velocity? A) both will experience the same change in velocity B) Toyota Corolla C) 18-wheeler 2) A gun fires a bullet. Does the gun or bullet experience a greater force, and which of Newton's 3 laws explains this fact? (ignore gravity for this problem) A) The bullet experiences a greater force than the gun as a consequence of Newton's 2nd law. B) The gun and bullet experience the same force as a consequence of Newton's 2nd law. C) The gun experiences a greater force than the bullet as a consequence of Newton's 3rd law. D) The bullet experiences a greater force than the gun as a consequence of Newton's 3rd law. E) The gun and bullet experience the same force as a consequence of Newton's 3rd law. 3) A piece of rope is pulled by two people in a tug-of-war. Each pulls with 400 N of force. What is the tension in the rope? A) 800 N B) zero C) 600 N D) 400 N E) none of these 4) A child pulls on a wagon handle at an angle 37° above the horizontal with a force of 45 N. If the wagon accelerates at 8.1 m/s2 horizontally, what is the mass of the wagon? Assume frictional forces are negligible. A) 3.7 kg B) 3.1 kg C) 5.6 kg D) 4.4 kg 5) Which of the following free-body diagrams best represent the free -body diagram, with correct relative force magnitudes, of a person in an elevator that is traveling upward with a downward acceleration less than g? F f is the force of the floor on the person and F g is the force of gravity on the person. (use what you know about Newton's 2nd law to help guide your thinking here) A) B) C) 1 D) E) 6) As a car drives with its tires rolling freely without any slippage, the type of friction acting between the tires and the road is A) static friction. B) kinetic friction. C) a combination of static and kinetic friction. D) neither static nor kinetic friction, but some other type of friction. E) It is impossible to tell what type of friction acts in this situation. FIGURE 4-3 7) A 16-kg fish is weighed with two spring scales, each of negligible weight, as shown in Fig. 4-3. What will be the readings on the scales? A) The sum of the two readings will be 32 kg. B) The bottom scale will read 16 kg, and the top scale will read zero. C) Each scale will show a reading greater than zero and less than 16 kg, but the sum of the two readings will be 16 kg. D) The top scale will read 16 kg, and the bottom scale will read zero. E) Each scale will read 8 kg. 8) Which of the following represents an action/reaction pair? A) The force of a table on a book and the force of gravity on a book as it lay motionless on a table. B) The force of shoes pushing on the ground and the force of the ground pushing back on the shoes as a person is in the process of jumping. C) The force of your hand on a bottle of water and the force of gravity on the bottle of water as you lower it at constant speed toward the table. D) A horizontal force applied on a crate and the equal but opposite force of friction on the crate as it's slid along the ground at a constant speed. 9) The force exerted on the tires of a car to directly accelerate it along a road is exerted by the A) air. B) road. C) tires. D) engine. E) none of these 10) A 10-kg brick and a 1-kg book are dropped in a vacuum. The force of gravity on the 10-kg brick is A) zero. B) one-tenth as much. C) 10 times as much. D) the same as the force on the 1-kg book. 2 Answer Key Testname: 1410-251 SP11 EXAM 2A 1) B 2) E 3) D 4) D 5) C 6) A 7) A 8) B 9) B 10) C 3 Name (last, first)_____________________________ Exam 3 - Spring 2011 PHY 01410, Section 251, Form: 01 (Double check to ensure your bubble sheet is filled out COMPLETELY, your name is on all free response questions, and that your name is also on your exam form. Your grade will be reduced by 2% if the grader finds you are missing any mandatory information.) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A spring stretches by 21.0 cm when a 135 N object is attached. What is the weight of a fish that would stretch the spring by 63.2 cm? A) 406 N B) 568 N C) 45 N D) 226 N 2) A valid unit for momentum is which of the following? A) kg·m/s C) kg/m2 B) N·m D) kg·m/s2 3) Consider a point on a bicycle tire that is momentarily in contact with the ground as the bicycle rolls across the ground with a constant forward acceleration. The direction for the acceleration for this point at that moment is: A) upward B) upward and forward C) forward D) down toward the ground E) upward and backward 4) Which would produce more force: driving into a very massive concrete wall with no "give," or having a head-on collision at the same speed with an identical car moving toward you with the same speed? A) car B) wall C) both the same D) impossible to predict without additional information 1 FIGURE 8-1 5) You need to load a crate of mass m onto the bed of a truck. One possibility is to lift the crate straight up over a height h, equal to height of the truck's bed. The work done in this case is W 1 . The other possibility is to slide the crate up the frictionless ramp of length L as shown in Fig. 8-1. In this case you perform work W 2 . What statement is true? A) W 1 < W 2 B) W 1 = W 2 C) W 1 > W 2 D) No simple relationship exists between W 1 and W 2 . 6) A 55.6 kg ice skater is moving at 4.07 m/s when she grabs the loose end of a rope, the opposite end of which is tied to a pole. She then moves in a circle of radius 0.797 m around the pole. Determine the force exerted by the horizontal rope on her arms. A) 1160 N B) 9.08 N C) 55.2 N 7) The impulse-momentum relationship is a direct result of A) Newton's 1st law. C) Newton's 3rd law. D) 2230 N B) Newton's 2nd law. D) Newton's 4th law. 8) Which has greater kinetic energy, a car traveling at 30 km/hr or a car of half the mass traveling at 60 km/hr? A) the 60 km/hr car B) the 30 km/hr car C) Both have the same kinetic energy. D) More information is needed about the distance traveled. 9) The area under a force vs. displacement curve represents: A) work. C) force. B) coefficent of static friction. D) speed. 10) A fan blade, initially at rest, rotates with a constant acceleration of 0.025 rad/s2. What is its angular speed at the instant it goes through an angular displacement of 4.2 rad? A) 0.46 rad/s B) 1.2 rad/s C) 0.11 rad/s D) 0.025 rad/s 2 Answer Key Testname: 1410-251 SP11 EXAM 3A 1) A 2) A 3) E 4) C 5) B 6) A 7) B 8) A 9) A 10) A 3 Name (last, first)_____________________________ Exam 4 - Spring 2011 PHY 01410, Section 251, Form: 04 (Double check to ensure your bubble sheet is filled out COMPLETELY, your name is on all free response questions, and that your name is also on your exam form. Your grade will be reduced by 2% if the grader finds you are missing any mandatory information.) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) If a net torque is applied to an object, that object will experience: A) an increasing moment of inertia B) an angular acceleration. C) a constant angular speed D) a constant moment of inertia 2) In the figure, a given force F is applied to a rod in several different ways. In which case is the torque due to F about the pivot P greatest? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 3) To kick a football so it won't topple end over end, kick it so the force of impact extends A) below its center of gravity. B) through its center of gravity. C) above its center of gravity. 4) Which of the following is true concerning the center of gravity (CG) and center of mass (CM) of the moon A) The CG and CM are located at the same spot within the moon. B) The CM is located at the center of the moon but the CG is shifted closer to the earth. C) The CM is located at the center of the moon but the CG is shifted further from the earth. D) The CG is located at the center of the moon but the CM is shifted further from the earth. E) The CG is located at the center of the moon but the CM is shifted closer to the earth. 5) A solid sphere with mass, M, and radius, R, rolls along a level surface without slipping with a linear speed, v . What is the ratio of rotational to linear kinetic energy? (For a solid sphere, I = 0.4 MR2). A) 2/5 B) 1/4 C) 1/2 D) 1/1 6) A Boeing-737 airliner has a mass of 20 000 kg. The total area of the wings is 100 m 2. What must be the pressure difference between the top and bottom of the wings to keep the airplane up? A) 15700 Pa B) 1960 Pa C) 7840 Pa 1 D) 3920 Pa 7) The mass of a cubic meter of water is A) 1000 kg. B) 10 kg. C) 1 kg. D) 9800 N. E) 100 kg. 8) The reason that buoyant force acts upward on a submerged object is that A) upward pressure against the bottom is greater than downward pressure against the top of the submerged object. B) it acts in a direction to oppose gravity. C) if it acted downward, nothing would float. D) the weight of fluid displaced reacts with an upward force. 9) A block of Styrofoam floats on water while a same size block of lead lies submerged in the water. The buoyant force is greatest on the A) Styrofoam. B) lead. C) is the same for both 10) A block of wood has specific gravity 0.80. When placed in water, what percent of the volume of the wood is above the surface? A) 0, the block sinks B) 25% C) 80% 2 D) 20% Answer Key Testname: 1410-251 SP11 EXAM 4 1) B 2) A 3) B 4) B 5) A 6) B 7) A 8) A 9) B 10) D 3 Name (last, first)_____________________________ Exam 1 PHY 1410 Section 2 Fall 2010 Form: 01 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Go to your scantron and double check it. Which of the following did you BUBBLE IN? A) All of the following (if any of the following are incorrect on the scantron you get this question wrong) B) First and Last Name C) Student ID Number D) Test Form (both digits match Form Number above) E) SECT. # (002) F) COURSE ID (01410) 1) 2) James and John dive from an overhang into the lake below. James simply drops straight down from the edge. John takes a running start and jumps with an initial horizontal velocity of 25 m/s. Compare the time it takes each to reach the lake below. A) Cannot be determined without knowing the weight of both James and John. B) John reaches the surface of the lake first. C) James reaches the surface of the lake first. D) James and John will reach the surface of the lake at the same time. E) Cannot be determined without knowing the mass of both James and John. 2) 3) The plot below shows the position of an object as a function of time. The letters H-L represent particular moments of time. At which moment in time is the speed of the object the highest? 3) A) J B) H C) I D) K E) L 4) Vector A points south and vector B points east. If C = A - B , then vector C points (all bold quantities are vectors): A) north of west B) south of west C) south of east D) north of east 1 4) 5) An object is dropped from rest into a pit, and accelerates due to gravity at roughly 10 m/s2. It hits the ground in 5 seconds. A rock is then dropped from rest into a second pit, and hits the ground in 10 seconds. How much deeper is the second pit, compared to the first pit? Neglect air resistance. A) five times deeper B) four times deeper C) three times deeper D) two times deeper 5) 6) The slope of a line connecting two points on a velocity versus time graph gives A) displacement. B) instantaneous velocity. C) instantaneous acceleration. D) average acceleration. E) average velocity. 6) 7) For general projectile motion, which statement is true when the projectile is at the highest point of its trajectory? A) The horizontal component of its velocity is zero. B) Its velocity is perpendicular to the acceleration. C) Its acceleration is zero. D) Its velocity and acceleration are both zero. E) The horizontal and vertical components of its velocity are zero. 7) 8) A speeding car is traveling at a constant 30.0 m/s when it passes a stationary police car. If the police car delays its motion for 1.00 s before starting, what must the constant acceleration of the police car be to catch the speeding car after the police car travels a distance of 300 m? A) 3.70 m/s2 8) B) 6.00 m/s2 C) 7.41 m/s2 D) 3.00 m/s2 E) 1.45 m/s2 9) A stone is thrown vertically upwards, reaches a highest point, and returns to the ground. When the stone is at the top of its path, its acceleration A) is directed downwards. B) is zero. C) changes direction from upwards to downwards. D) is directed upwards. 9) 10) A rock is dropped from a vertical cliff. The rock takes 4.00 s to reach the ground below the cliff. What is the height of the cliff? A) 26.2 m B) 58.9 m C) 40.9 m D) 157 m E) 78.5 m 10) 11) Speed is to velocity as A) average speed is to position. B) velocity is to acceleration. C) distance is to displacement. D) impulse is to momentum. E) None of the above choices are correct 11) 2 Free-Response 12) Go to the free-response page and answer that question there. If you did not get a separate free-response question with your exam raise your hand now. 3 Name:____________________ 1410.2 Exam 1 Free Response: Answer the following question showing all steps necessary to recreate your result. Partial credit will be awarded for clear logical steps. A brick is thrown upward from the top of a building at an angle of 10° to the horizontal and with an initial speed of 14 m/s. If the brick is in flight for 3.0 s, how tall is the building? Answer Key Testname: 1410-2 FA10 EXAM 1A 1) A 2) D 3) A 4) B 5) B 6) D 7) B 8) C 9) A 10) E 11) C 12) 4 Name (last, first)_____________________________ Exam 2 PHY 1410 Section 2 Fall 2010 Form: 01 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Go to your scantron and double check it. If ANY section is bubbled in incorrectly, this entire problem will be counted wrong. Also, go to your free response question(s) and make sure you filled in your name on them as well. A) This is the correct answer ONLY if you remembered to bubble in everything correctly and write you name on the free response sheet(s). The answer choices below show you everything you MUST fill in to get credit on this question. B) First and Last Name C) Student ID Number D) Test Form (both digits match Form Number above) E) SECT. # (002) F) COURSE ID (01410) G) Name filled in on free response question(s) 2) A rock weighs 30 N on Earth. A second rock weighs 30 N on the moon. Which of the two rocks has the greater mass? A) the one on Earth B) the one on the moon C) They have the same mass. D) not enough information to say 3) A 10-kg brick and a 1-kg book are dropped in a vacuum. The force of gravity on the 10-kg brick is A) 10 times as much B) one-tenth as much. C) zero. D) the same as the force on the 1-kg book. 4) You are standing in a moving bus, facing forward, and you suddenly move forward as the bus comes to an immediate stop. What force caused you to move forward? A) force of gravity B) force due to kinetic friction between you and the floor of the bus C) normal force due to your contact with the floor of the bus D) force due to static friction between you and the floor of the bus E) no forces were responsible for you suddenly moving forward. 5) Which has zero acceleration? An object A) moving at constant velocity. B) at rest. C) in mechanical equilibrium. D) all of these E) none of these 6) A child pulls on a wagon with a force of 75 N. If the wagon moves a total of 42 m in 1.8 min, what is the average power generated by the child, in watts? A) 35 W B) 29 W C) 44 W D) 38 W 1 7) Which has greater kinetic energy, a car traveling at 30 km/hr or a car of half the mass traveling at 60 km/hr? A) the 30 km/hr car B) the 60 km/hr car C) Both have the same kinetic energy. D) More information is needed about the distance traveled. 8) If the net work done on an object is negative, then the object's kinetic energy A) is zero. B) decreases. C) remains the same. D) increases. E) cannot be determined without knowing the object's mass. 9) A 15 kg block is on a ramp that is inclined at 20° above the horizontal. It is connected by a string to a 19 kg mass that hangs over the top edge of the ramp. Assuming that frictional forces may be neglected, what is the magnitude of the acceleration of the 19 kg block? (See the figure.) A) 3.8 m/s2 B) 4.2 m/s2 C) 4.5 m/s2 D) 4.0 m/s2 10) Your weight is A) equal to your mass. B) the gravitational attraction force between you and the Earth. C) a property of mechanical equilibrium. D) all of these 11) A baseball outfielder throws a baseball of mass 0.15 kg at a speed of 40 m/s and initial angle of 30. What is the kinetic energy of the baseball at the highest point of the trajectory? Ignore air friction. A) 90 J B) zero C) 120 J D) 30 J 12) If you jumped out of a plane, you would begin speeding up as you fall downward. Eventually, due to wind resistance, your velocity would become constant with time. After this occurs, the magnitude of the force of wind resistance is A) equal to the force of gravity acting on you. B) is slightly smaller than the force of gravity acting on you. C) is greater than the force of gravity acting on you. D) is much smaller than the force of gravity acting on you. 2 13) A girl and her bicycle have a total mass of 40.0 kg. At the top of the hill her speed is 5.0 m/s, and her speed doubles as she rides down the hill. The hill is 10.0 m high and 100 m long. How much mechanical energy is lost to friction? A) 2420 J B) 1500 J C) 3920 J D) 2000 J E) Not enough information given. FREE RESPONSE. Solve the following problem on the Free-Response page provided. Points (including partial credit) will only be awarded if your work is shown in a clear manner and all logical steps are present. 14) A 10.0-kg mass is placed on a 25.0º incline and friction keeps it from sliding. The coefficient of static friction in this case is 0.580, and the coefficient of sliding friction is 0.520. What is the frictional force in this situation? 3 Answer Key Testname: 1410-2 FA10 EXAM 2A 1) A 2) B 3) A 4) E 5) D 6) B 7) B 8) B 9) D 10) B 11) A 12) A 13) A 14) 41.4 N 4 Name (last, first)_____________________________ Exam 3 - Fall 2010 PHY 01410, Section 002, Form: 01 (Double check to ensure your bubble sheet is filled out COMPLETELY, your name is on all free response questions, and that your name is also on your exam form. Your grade will be reduced by 2% if the grader finds you are missing any mandatory information.) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) At an altitude of 2 times the radius of the earth, the acceleration due to gravity is A) g/9 B) g/4 C) g/16 D) g/27 E) g/3 2) In an effort to loosen the bolt on the wheel of a car, a man with a mass of 70 kg steps on the end of a 50 -cm tire iron which is extending horizontally from the bolt. How much torque is he applying to the bolt? A) 35 N m B) 14 N m C) 70 N m D) 340 N m E) 140 N m 3) Consider a child who is swinging. As she reaches the lowest point in her swing: A) the tension in the rope is equal to her mass times her acceleration. B) her acceleration is downward at 9.8 m/s2. C) the tension in the rope is equal to her weight. D) none of the above. 4) A 1-kg rock is suspended from the tip of a meter stick at the 0- cm mark so that the meter stick balances like a see-saw when the fulcrum is at the 25-cm mark. From this information, what is the mass of the meter stick? A) 1 kg B) 3/4 kg C) 1/4 kg D) 1/2 kg E) more than 1 kg 5) When a rigid body rotates about a fixed axis all the points in the body have the same angular speed. A) False B) True 6) A point on the rim of a 0.25-m-radius rotating wheel has a centripetal acceleration of 4.0 m/s2. What is the angular speed of the wheel? A) 4.0 rad/s B) 1.0 rad/s C) 2.0 rad/s 1 D) 3.2 rad/s 7) A roller-coaster vehicle has a mass of 503 kg when fully loaded with passengers. What is the maximum speed the vehicle can have at point B (r = 15 m) in order for gravity to hold it on the track? A) 15.0 m/s B) 9.80 m/s C) 19.0 m/s D) 12.1 m/s 8) The force of magnitude Fx acting on a 2.00 kg particle varies in time as shown in the figure, find the impuse of the force. A) 12 kg·m/s B) 20 kg·m/s C) 10 kg·m/s D) 4.0 kg·m/s 9) The change in momentum, in kg m/s, that occurs when a 1.0 kg ball travelling at 4.0 m/s strikes a wall and bounces back at 2.0 m/s is A) 4. B) 2. C) 8. D) 6. 10) The impulse experienced by a body is equivalent to its change in: A) kinetic energy B) momentum C) velocity D) none of the above choices are valid 11) Consider a point on a bicycle tire that is momentarily in contact with the ground as the bicycle rolls across the ground with a constant forward acceleration. The direction for the acceleration for this point at that moment is: A) down toward the ground B) upward and backward C) forward D) upward E) upward and forward 2 12) Which of the following is true concerning the center of gravity (CG) and center of mass (CM) of the moon A) The CG and CM are located at the same spot within the moon. B) The CG is located at the center of the moon but the CM is shifted closer to the earth. C) The CM is located at the center of the moon but the CG is shifted further from the earth. D) The CG is located at the center of the moon but the CM is shifted further from the earth. E) The CM is located at the center of the moon but the CG is shifted closer to the earth. 13) A uniform bridge span weighs 50.0!10 3 N and is 40.0 m long. An automobile weighing 15.0!10 3 N is parked with its center of gravity located 12.0 m from the right pier. What upward support force does the left pier provide? A) 35.5!10 3 N B) 32.5!10 3 N C) 29.5!10 3 N D) 65.0!10 3 N 14) In the figure, a given force F is applied to a rod in several different ways. In which case is the torque due to F about the pivot P greatest? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 FREE-RESPONSE: Use the free response sheet to answer these questions. You must show your work clearly to receive full or partial credit. If the grader cannot decipher your work, you will NOT receive credit. 15) An 8 g bullet is shot into a 4.0 kg block, at rest on a frictionless horizontal surface. The bullet remains lodged in the block. The block moves into a spring and compresses it by 4.8 cm. The force constant of the spring is 1700 N/m. In the figure, the initial velocity of the bullet is closest to: (hint: Think of the similarities between the ballistic pendulum problem and the bullet being shot into a ball. This problem is solved similarly but you use a spring instead of gravity.) 3 Answer Key Testname: 1410-2 FA10 EXAM 3A 1) A 2) D 3) D 4) A 5) B 6) A 7) D 8) A 9) D 10) B 11) B 12) E 13) C 14) A 15) 490 m/s 4 Name (last, first)_____________________________ Exam 4 - Fall 2010 PHY 01410, Section 002, Form: 01 (Double check to ensure your bubble sheet is filled out COMPLETELY, your name is on all free response questions, and that your name is also on your exam form. Your grade will be reduced by 2% if the grader finds you are missing any mandatory information.) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A figure skater is spinning slowly with arms outstretched. She brings her arms in close to her body and her angular speed increases dramatically. The speed increase is a demonstration of A) conservation of kinetic energy: her moment of inertia is decreased, and so her angular speed must increase to conserve energy. B) conservation of total energy: her moment of inertia is decreased, and so her angular speed must increase to conserve energy. C) conservation of angular momentum: her moment of inertia is decreased, and so her angular speed must increase to conserve angular momentum. D) Newton's second law for rotational motion: she exerts a torque and so her angular speed increases. E) This has nothing to do with mechanics, it is simply a result of her natural ability to perform. 2) Two ice skaters of identical mass approach on parallel paths 1.6 m apart. Both are moving at 5.1 m/s. They join hands as they pass, maintaining their 1.6 m separation, and begin rotating about each other. What is their angular speed? A) 4.1 rad/s B) 6.4 rad/s C) 5.1 rad/s D) 8.2 rad/s 3) In the figure are scale drawings of four objects, each of the same mass and uniform thickness. Which has the greatest moment of inertia when rotated about an axis perpendicular to the plane of the drawing? In each case the axis passes through point P. A) A B) C C) D D) B E) The moment of inertia is the same for all of these objects. 1 4) The weight of the container of water is equal to the weight of the stand and suspended solid iron ball as shown below in the sketch (a). When the suspended ball is lowered into the water, the balance is upset (b). Will the additional weight that must be put on the right side to restore balance be greater than, equal to, or less than the weight of the ball? A) The additional weight will be less than the weight of the ball. B) The additional weight will be greater than the weight of the ball. C) The additional weight will be equal to the weight of the ball. D) Not enough information to say. 5) A solid right circular cylinder of a substance has a radius 10.0 cm and a height 12.0 cm. The mass of the cylinder is 8.00 kg. What is the density of the substance? A) 1.86 × 10 3 kg/m 3 B) 1.33 × 10 3 kg/m 3 C) 1.06 × 10 3 kg/m 3 D) 2.12 × 10 3 kg/m 3 E) 1.59 × 10 3 kg/m 3 6) A 15 000-N car on a hydraulic lift rests on a cylinder with a piston of radius 0.20 m. If a connecting cylinder with a piston of 0.040-m radius is driven by compressed air, what force must be applied to this smaller piston in order to lift the car? A) 3000 N B) 1500 N C) 15000 N D) 600 N 7) As the speed of a moving fluid increases, the pressure in the fluid A) increases. B) may increase or decrease, depending on the viscosity. C) remains constant. D) decreases. 8) A hole is poked through the metal side of a drum holding water. The hole is 18 cm below the water surface. What is the initial speed of the outflow? A) 1.9 m/s B) 3.2 m/s C) 3.5 m/s D) 3.0 m/s 2 9) The equation of continuity is a statement of which conservation rule applied to fluids in steady laminar flow? A) conservation of energy B) conservation of mass C) conservation of momentum D) conservation of area E) conservation of volume 10) A stainless-steel orthodontic wire is applied to a tooth as in the figure. The wire has an unstretched length of 3.3 cm and a diameter of 0.23 mm. If the wire is stretched 0.12 mm, find the magnitude of the force on the tooth. Disregard the width of the tooth and assume that Young's modulus for stainless steel is 18 x1010 Pa. A) 24.2 N B) 15.6 N C) 27.2 N D) 17.7 N 11) Blaise Pascal duplicated Torricelli's barometer using a red Bordeaux wine of density 968 kg/m 3, as the working liquid. What was the height of the column of wine above the surface of the resevoir? A) 10.5 m B) 10.3 m C) 10.7 m D) 0.760 m 12) A board that is 20.0 cm wide, 5.00 cm thick, and 3.00 m long has a density 600 kg/m 3. The board is floating partially submerged in water. What fraction of the volume of the board is above the surface of the water? A) 0.200 B) 0.600 C) 0.400 D) zero E) It depends on which edge of the board is vertical. 13) A solid disk of radius R rolls down an incline in time T. The center of the disk is removed up to a radius of R/2. The remaining portion of the disk with its center gone is again rolled down the same incline. The time it takes is: A) requires more information than given in the problem to figure out. B) less than T C) more than T D) T 14) A solid disk of radius 1.60 m and mass 2.30 kg rolls without slipping to the bottom of an inclined plane. If the angular velocity of the disk is 4.98 rad/s at the bottom, what is the height of the inclined plane? A) 4.86 m B) 3.65 m C) 5.83 m D) 4.28 m 15) In an elastic solid there is a direct proportionality between strain and: A) stress B) elastic modulus C) cross-sectional area D) temperature 3 Answer Key Testname: 1410-2 FA10 EXAM 4A 1) C 2) B 3) D 4) A 5) D 6) D 7) D 8) A 9) B 10) C 11) C 12) C 13) C 14) A 15) A 4 Name (last, first)_____________________________ Final Exam - Fall 2010 PHY 01410, Section 002, Form: 01 (Double check to ensure your bubble sheet is filled out COMPLETELY, and that your name is also on your exam form. Your grade will be reduced by 2% if the grader finds you are missing any mandatory information.) TURN IN ALL SHEETS WHEN FINISHED Any exams with missing pages will be void and a zero will be recorded for the grade. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A long string is pulled so that the tension in it increases by a factor of three. If the change in length is negligible, by what factor does the wave speed change? A) 0.33 B) 0.58 C) 1.7 D) 3.0 2) You hold a 2.0-N eraser against the chalkboard by placing it between your finger and the vertical chalkboard surface. Assuming the coefficient of friction between your finger and the eraser is the same as the coefficient of friction between the eraser and chalkboard (lets say it's 0.30 ), what is the minimum amount of force you need to apply on the eraser perpendicular to the chalkboard to prevent it from falling? A) 1.7 -N B) 4.2-N C) 3.3 -N D) 0.52-N 3) A cat leaps to catch a bird. If the cat's jump was at 60.0° off the ground and its initial velocity was 9.93 m/s, what is the highest point of its trajectory? A) 2.47 m B) 3.78 m C) 39.72 m D) 7.56 m 4) If one object has twice as much mass as another object, it also has twice as much A) gravitational force acting on it. B) acceleration due to gravity. C) inertia. D) A and C E) all of these 5) You're driving down the highway and a bug spatters into your windshield. Which undergoes the greater change in momentum during the time of contact? A) the bug B) your car C) both the same D) not enough information given 6) A plane flies east 300 km for 1.00 hr, then turns north and continues another 300 km for 1.00 hr. What direction was the average acceleration of the plane? A) northwest B) west C) northeast D) north E) east 7) A solid cylinder ( I = MR2/2 ) has a string wrapped around it many times. When I release the cylinder, holding on to the string, the cylinder falls and spins as the string unwinds. What is the downward acceleration of the cylinder as it falls? A) 6.5 m/s2 B) 9.8 m/s2 C) 4.9 m/s2 D) 0 1 8) A floating leaf oscillates up and down four complete cycles in two seconds as a water wave passes by. The wave's wavelength is 10 meters. What is the wave's speed? A) 40 m/s B) 2 m/s C) 20 m/s D) 10 m/s E) more than 40 m/s 9) A child does 350 J of work while pulling a box from the ground up to his tree house with a rope. The tree house is 8.4 m above the ground. What is the mass of the box? A) 4.3 kg B) 3.2 kg C) 3.9 kg D) 2.6 kg 10) A simple harmonic oscillator has a total energy of E. Determine its kinetic energy when the displacement is three fourths the amplitude. A) 3/4 × E B) 0.438 × E C) 4/3 × E D) 0.96 × E E) 0.64 × E 11) How a ship floats is described in terms of A) Pascal's principle. B) Torricelli's equation. C) Bernoulli's principle. D) Poiseuille's equation. E) Archimedes' principle. 12) In the figure, a given force F is applied to a rod in several different ways. In which case is the torque due to F about the pivot P smallest? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 13) Newton's law of universal gravitation is represented by the following formula, where F is the gravitational force, M and m are masses, and r is a length. Force has the SI units kg·m/s2. What are the SI units of the proportionality constant G? (Use any variable or symbol stated above as necessary.) A) B) C) D) 14) If both mass and velocity of a ball are tripled, the kinetic energy is increased by a factor of: A) 9 B) 6 C) 3 D) 27 2 15) The 0.50 kg box shown below is sliding with an unknown initial velocity before it slides down the incline and then collides with a massless spring of spring constant 4.0 N/m (ignore friction). If the spring is compressed by 2.5 m and the box started at h = 2.0 m, what was the initial velocity of the box? A) 2.5 m/s B) 6.0 m/s C) 4.2 m/s D) 2.0 m/s E) 3.3 m/s 16) The change in momentum, in kg m/s, that occurs when a 1.0 kg ball travelling at 4.0 m/s strikes a wall and bounces back at 2.0 m/s is A) 4. B) 8. C) 2. D) 6. 17) A stone is thrown vertically upwards, reaches a highest point, and returns to the ground. When the stone is at the top of its path, its acceleration A) is zero. B) is directed downwards. C) changes direction from upwards to downwards. D) is directed upwards. 18) A 1120 kg car experiences an impulse of 30,000.0 N∙ s during a collision with a wall. If the collision takes 0.43 s, what was the velocity of the car just before the collision? A) 22 m/s B) 12 m/s C) 63 m/s D) 27 m/s 19) Two bodies P and Q on a perfectly smooth horizontal surface are connected by a light cord. The mass of P is greater than that of Q. A horizontal force F is applied to Q as shown in the figure, accelerating the bodies to the right. The magnitude of the force exerted by the connecting cord on body P will be A) zero. B) greater than F. C) less than F but not zero. D) equal to F. 20) Vector A points north and vector B points east. If C = A + B , then vector C points (all bold quantities are vectors): A) south of west B) north of west C) south of east D) north of east 3 21) For a projectile launched horizontally, the horizontal component of a projectile's velocity A) continuously increases. B) remains a non -zero constant. C) continuously decreases. D) is zero. E) any of the above, depending on position. 22) Consider a child who is swinging. As she reaches the lowest point in her swing: A) the tension in the rope is greater than her weight. B) her acceleration is downward at 9.8 m/s2. C) the tension in the rope is equal to her mass times her acceleration. D) the tension in the rope is equal to her weight. E) none of the above. 23) The slope of a line connecting two points on a position versus time graph gives A) instantaneous acceleration. B) average velocity. C) instantaneous velocity. D) displacement. E) average acceleration. 24) Consider a point on a bicycle tire that is momentarily in contact with the ground as the bicycle rolls forward while the person is braking (trying to come to a stop at a stop sign). The direction for the acceleration for this point at that moment is: A) forward B) upward and forward C) upward and backward D) down toward the ground E) upward 25) Speed is to velocity as A) distance is to displacement. B) velocity is to acceleration. C) impulse is to momentum. D) average speed is to position. E) None of the above choices are correct 26) By what amount does the sound intensity decrease when the distance to the source doubles? A) 2.0 dB B) 4.0 dB C) 6.0 dB D) 1.4 dB 27) Two blocks are released from the top of a building. One falls straight down while the other slides down a smooth ramp. If all friction is ignored, which one is moving faster when it reaches the bottom? A) The block that went down the ramp C) The block that went straight down. B) They both will have the same speed. D) Insufficient information to work the problem. 4 28) A barge loaded with solid steel rods is sitting in a lock when suddenly some of the steel rods fall overboard and sink to the bottom of the lock. If the lock gates were closed at the time and no water was pumped in or out, did the water level change? A) the water level rose B) the water level fell C) the water level stayed constant D) not enough information to say 29) If you turn the volume down on your stereo and make the music 99.999999% less intense, what was the change in intensity level? A) -40 dB B) -60 dB C) -50 dB D) -70 dB E) -80 dB 30) To kick a football so it won't topple end over end, kick it so the force of impact extends A) through its center of gravity. B) below its center of gravity. C) above its center of gravity. 5 Answer Key Testname: 1410-2 FA10 FINAL EXAM 01 1) C 2) C 3) B 4) D 5) C 6) A 7) A 8) C 9) A 10) B 11) E 12) E 13) D 14) D 15) E 16) D 17) B 18) D 19) C 20) D 21) B 22) A 23) B 24) B 25) A 26) C 27) B 28) B 29) E 30) A 6 Name (last, first)_____________________________ Exam 1 PHY 1410 Section 003 Fall 2010 Form: 01 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Go to your scantron and double check it. Which of the following did you BUBBLE IN? A) All of the following (if any of the following are incorrect on the scantron you get this question wrong) B) First and Last Name C) Student ID Number D) Test Form (both digits match Form Number above) E) SECT. # (003) F) COURSE ID (01410) 1) 2) Newton's law of universal gravitation is represented by the following formula, where F is the gravitational force, M and m are masses, and r is a length. 2) Force has the SI units kg·m/s2. What are the SI units of the proportionality constant G? (Use any variable or symbol stated above as necessary.) A) B) C) D) 3) The plot below shows the position of an object as a function of time. The letters H-L represent particular moments of time. At which moment in time is the speed of the object equal to zero? A) I B) H C) J D) K E) L 4) A stone is thrown vertically upwards, reaches a highest point, and returns to the ground. When the stone is at the top of its path, its acceleration A) is directed downwards. B) is directed upwards. C) changes direction from upwards to downwards. D) is zero. 1 3) 4) 5) For a projectile launched horizontally, the horizontal component of a projectile's velocity A) remains a non -zero constant. B) continuously decreases. C) is zero. D) continuously increases. E) any of the above, depending on position. 5) 6) It is possible to have a zero acceleration, and still be moving. A) False B) Not enough information given C) True 6) 7) Suppose that an object travels from one point in space to another. Make a comparison between the displacement and the distance traveled. A) The displacement is always equal to the distance traveled. B) If the displacement is equal to zero, then the distance traveled will also equal zero. C) The displacement can be either greater than, smaller than, or equal to the distance traveled. D) The displacement is either less than or equal to the distance traveled. E) The displacement is either greater than or equal to the distance traveled. 7) 8) A car is 200 m from a stop sign and traveling toward the sign at 40.0 m/s. If the driver realizes they must stop the car at this time. It takes 0.20 s for the driver to apply the brakes. What must the constant acceleration of the car be after the brakes are applied so that the car would come to rest at the stop sign? A) 3.89 m/s2 8) B) 2.08 m/s2 C) 4.17 m/s2 D) 2.89 m/s2 E) 3.42 m/s2 9) Vector A points south and vector B points east. If C = B - A, then vector C points (all bold quantities are vectors): A) south of west B) north of east C) south of east D) north of west 9) 10) Suppose that a car traveling to the West (-x direction) begins to slow down as it approaches a traffic light. Make a statement concerning its acceleration. A) The car is accelerating, and its acceleration is negative. B) The car is decelerating, and its acceleration is positive. C) The car is decelerating, and its acceleration is negative. D) The acceleration is zero. E) The car is accelerating, and its acceleration is positive. 10) 11) Two identical objects A and B fall from rest from different heights to the ground. If object B takes twice as long as A to reach the ground, what is the ratio of the heights from which A and B fell? Neglect air resistance. A) 1 : 8 B) 1 : 4 C) 1 : 2 D) 1 : 2 11) 2 12) A man pushing a mop across a floor causes the map to undergo two displacements. The first has a magnitude of 130 cm and makes an angle of 120° with the positive x axis. The resultant displacement has a magnitude of 210 cm and is directed at an angle of 30.0° to the positive x axis. Find the magnitude of the second displacement. A) 120 cm B) 247 cm C) 212 cm D) 340 cm 12) 13) Speed is to velocity as A) velocity is to acceleration. B) average speed is to position. C) impulse is to momentum. D) distance is to displacement. E) None of the above choices are correct 13) 14) A airplane that is flying level needs to accelerate from a speed of 200 m/s to a speed of 240 m/s while it flies a distance of 1200 m. What must the acceleration of the plane be? A) 1.34 m/s2 14) B) 5.78 m/s2 C) 7.33 m/s2 D) 2.45 m/s2 E) 4.44 m/s2 15) If an object was freely falling, from what height would it need to be dropped to reach a speed of 70.0 m/s before reaching the ground? A) 500 m B) 250 m C) 712 m D) 322 m E) 189 m 15) 16) A student kicks a soccer ball in a high arc toward the opponent's goal. At the highest point in its trajectory: A) the ball's acceleration is zero but not its velocity. B) the ball's velocity points downwards. C) both velocity and acceleration of the soccer ball are zero. D) neither the ball's velocity nor its acceleration is zero. E) the ball's acceleration points upwards. 16) 17) A plane is headed eastward at a speed of 156 m/s with respect to the ground. A 20.0 m/s wind is blowing southward at the same time as the plane is flying and is also measured with respect to the ground. The velocity of the plane relative to the wind is A) 157 m/s at an angle 7.36° south of east. B) 155 m/s at an angle 7.36° east of south. C) 157 m/s at an angle 7.31° north of east. D) 155 m/s at an angle 7.36° north of east. E) 157 m/s at an angle 7.31° east of south. 17) 3 18) A graph of position versus time for a certain particle moving along the x axis is shown in the figure. Find the average velocity from 4.00 to 8.00 s. (The horizontal axis is marked in increments of 2 s and the vertical axis is marked in increments of 5 m.) 18) A) 1.56 m/s B) 6.25 m/s C) -3.13 m/s D) -4.17 m/s E) 0 m/s 19) The slope of a line connecting two points on a position versus time graph gives A) average acceleration. B) displacement. C) instantaneous velocity. D) average velocity. E) instantaneous acceleration. 19) Free-response: 20) Go to the free-response page and answer that question there. If you did not get a separate free-response question with your exam raise your hand now. 4 Name:____________________ 1410.3 Exam 1 Free Response: Answer the following question showing all steps necessary to recreate your result. Partial credit will be awarded for clear logical steps. A car is parked on a cliff overlooking the ocean on an incline that makes an angle of 17.0° below the horizontal. The negligent driver leaves the car in neutral, and the emergency brakes are defective. The car rolls from rest down the incline with a constant acceleration of 2.75 m/s2 for a distance of 45.0 m to the edge of the cliff, which is a height h above the water. What is the height of the cliff if it took the car 1.60 s to strike the water after passing off the edge of the cliff? Answer Key Testname: 1410-3 FA10 EXAM 1A 1) A 2) D 3) A 4) A 5) A 6) C 7) D 8) C 9) B 10) B 11) B 12) B 13) D 14) C 15) B 16) D 17) C 18) C 19) D 20) 5 Name (last, first)_____________________________ Exam 2 PHY 1410 Section 3 Fall 2010 Form: 01 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Go to your scantron and double check it. If ANY section is bubbled in incorrectly, this entire problem will be counted wrong. Also, go to your free response question(s) and make sure you filled in your name on them as well. A) This is the correct answer ONLY if you remembered to bubble in everything correctly and write you name on the free response sheet(s). The answer choices below show you everything you MUST fill in to get credit on this question. B) First and Last Name C) Student ID Number D) Test Form (both digits match Form Number above) E) SECT. # (003) F) COURSE ID (01410) G) Name filled in on free response question(s) 1) 2) The rate at which work is done is equivalent to which of the following? A) potential energy B) power C) thermal energy D) increase in potential energy 2) 3) A baseball outfielder throws a baseball of mass 0.15 kg at a speed of 40 m/s and initial angle of 30. What is the kinetic energy of the baseball at the highest point of the trajectory? Ignore air friction. A) 120 J B) 90 J C) zero D) 30 J 3) 4) A woman carries a heavy box across a room at a constant speed. How much work does she do on the box while walking ? A) none B) More information is needed about the speed and the distance. C) More information is needed about the weight of the box. D) More information is needed about the distance walked. E) More information is needed about the weight, distance, and her speed. 4) 5) If both mass and velocity of a ball are tripled, the kinetic energy is increased by a factor of: A) 6 B) 9 C) 27 D) 3 5) 6) A car that travels twice as fast as another when braking to a stop will skid A) four times as far. B) twice as far. C) depends on the mass of the cars 6) 7) A 10-kg brick and a 1-kg book are dropped in a vacuum. The force of gravity on the 10-kg brick is A) zero. B) one-tenth as much. C) 10 times as much D) the same as the force on the 1-kg book. 7) 1 8) Two bodies P and Q on a perfectly smooth horizontal surface are connected by a light cord. The 8) mass of P is greater than that of Q. A horizontal force F is applied to Q as shown in the figure, accelerating the bodies to the right. The magnitude of the force exerted by the connecting cord on body P will be A) less than F but not zero. B) greater than F. C) equal to F. D) zero. 9) If you jumped out of a plane, you would begin speeding up as you fall downward. Eventually, due to wind resistance, your velocity would become constant with time. After this occurs, the magnitude of the force of wind resistance is A) is slightly smaller than the force of gravity acting on you. B) is greater than the force of gravity acting on you. C) equal to the force of gravity acting on you. D) is much smaller than the force of gravity acting on you. 9) 10) If a non-rotating object has no acceleration, then we can say for certain that it is A) in mechanical equilibrium. B) moving at constant non-zero velocity. C) at rest. D) all of these E) none of these 10) 11) A child pulls on a wagon handle at an angle 37° above the horizontal with a force of 45 N. If the wagon accelerates at 8.1 m/s2 horizontally, what is the mass of the wagon? Assume frictional 11) forces are negligible. A) 4.4 kg B) 3.1 kg C) 3.7 kg D) 5.6 kg 12) A 100-kg box is placed on a ramp. As one end of the ramp is raised, the box begins to move downward just as the angle of inclination reaches 15°. What is the coefficient of static friction between box and ramp? A) 0.77 B) 0.15 C) 0.27 D) 0.95 12) 13) If the net work done on an object is positive, then the object's kinetic energy A) increases. B) remains the same. C) decreases. D) is zero. E) cannot be determined without knowing the object's mass. 13) 2 14) Two blocks are released from the top of a building. One falls straight down while the other slides down a smooth ramp. If all friction is ignored, which one is moving faster when it reaches the bottom? 14) A) They both will have the same speed. B) The block that went straight down. C) The block that went down the ramp D) Insufficient information to work the problem. 15) A block starts from rest at the top of a 31.0 ° inclined plane and encounters a spring, of constant 3.4 kN/m, rigidly attached to the plane. If the block's mass is 33.0 kg and it compresses the spring by 37.0 cm, find the distance the block travelled before it encountered the spring. A) 1.0 m B) 137 cm C) 74 m D) 82.6 cm 15) 16) A rock weighs 30 N on Earth. A second rock weighs 30 N on the moon. Which of the two rocks has the greater mass? A) the one on Earth B) the one on the moon C) They have the same mass. D) not enough information to say 16) 17) A car on a roller coaster starts at zero speed at an elevation above the ground of 26 m. It coasts down a slope, and then climbs a hill. The top of the hill is at an elevation of 16 m. What is the speed of the car at the top of the hill? Neglect any frictional effects. A) 9 m/s B) 18 m/s C) 10 m/s D) 6 m/s E) 14 m/s 17) 18) You are standing in a moving bus, facing forward, and you suddenly move forward as the bus comes to an immediate stop. What force caused you to move forward? A) force due to kinetic friction between you and the floor of the bus B) normal force due to your contact with the floor of the bus C) force due to static friction between you and the floor of the bus D) force of gravity E) no forces were responsible for you moving forward with respect to the bus. 18) 19) A massless spring hangs from the ceiling. How much does its potential energy increase, if a 28.8 -kg mass is attached to it? The spring constant is 4800 N/m. (hint: The mass is just hanging from the end of the spring and is not moving or accelerating, so you should be thinking Newton's laws AND what you know about spring potential energy.). A) 17 J B) 8.3 kJ C) 17 kJ D) 8.3 J 19) 3 FREE-RESPONSE: Use the free response sheet to answer these questions. You must show your work clearly to receive full or partial credit. If the grader cannot decipher your work, you will NOT receive credit. FIGURE 4-6 20) In the Atwood machine shown in Fig. 4 -6, if M = 0.60 kg and m = 0.40 kg. Ignore friction and the mass of the pulley. (a) Draw free-body diagrams for mass M and mass m. (b) Calculate the magnitude of the acceleration of the system. (c) Calculate the tension in the string. 4 20) Answer Key Testname: 1410-3 FA10 EXAM 2 1) A 2) B 3) B 4) A 5) C 6) A 7) C 8) A 9) C 10) A 11) A 12) C 13) A 14) A 15) A 16) B 17) E 18) E 19) D 20) (a) The force of gravity and tension act on mass m. The force of gravity and tension act on mass M. (b) 2.0 m/s2 (c) 4.7 N 5 Name (last, first)_____________________________ Exam 3 - Fall 2010 PHY 01410, Section 003, Form: 01 (Double check to ensure your bubble sheet is filled out COMPLETELY, your name is on all free response questions, and that your name is also on your exam form. Your grade will be reduced by 2% if the grader finds you are missing any mandatory information.) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) You're driving down the highway and a bug spatters into your windshield. Which undergoes the greater change in momentum during the time of contact? A) the bug B) your car C) both the same D) not enough information given 2) If the momentum of an object is tripled, its kinetic energy will change by what factor? A) one-third B) zero C) nine 3) At an altitude of 3 times the radius of the earth, the acceleration due to gravity is A) g/3 B) g/4 C) g/16 D) g/9 D) three E) g/27 4) Consider a point on a bicycle tire that is momentarily in contact with the ground as the bicycle rolls across the ground with constant speed. The direction for the acceleration for this point at that moment is: A) down toward the ground C) at that moment the acceleration is zero B) forward D) upward 5) A point on the rim of a 0.25-m-radius rotating wheel has a centripetal acceleration of 4.0 m/s2. What is the angular speed of the wheel? A) 1.0 rad/s B) 2.0 rad/s C) 4.0 rad/s D) 3.2 rad/s 6) A roller-coaster vehicle has a mass of 500 kg when fully loaded with passengers. If the vehicle has a speed of 18.0 m/s at point A (r = 10 m), what is the force of the track on the vehicle at this point? A) 42,200 N B) 12,800 N C) 21,100 N 1 D) 98,000 N 7) In the figure, a given force F is applied to a rod in several different ways. In which case is the torque due to F about the pivot P greatest? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 8) When a rigid body rotates about a fixed axis all the points in the body have the same angular speed. A) True B) False 9) In an effort to loosen the bolt on the wheel of a car, a man with a mass of 70 kg steps on the end of a 50 -cm tire iron which is extending horizontally from the bolt. How much torque is he applying to the bolt? A) 340 N m B) 14 N m C) 70 N m D) 35 N m E) 140 N m 10) A 1-kg rock is suspended from the tip of a meter stick at the 0- cm mark so that the meter stick balances like a see-saw when the fulcrum is at the 25-cm mark. From this information, what is the mass of the meter stick? A) 3/4 kg B) 1/2 kg C) 1 kg D) 1/4 kg E) more than 1 kg 11) Which of the following is true concerning the center of gravity (CG) and center of mass (CM) of the moon A) The CG and CM are located at the same spot within the moon. B) The CM is located at the center of the moon but the CG is shifted closer to the earth. C) The CG is located at the center of the moon but the CM is shifted closer to the earth. D) The CM is located at the center of the moon but the CG is shifted further from the earth. E) The CG is located at the center of the moon but the CM is shifted further from the earth. 12) The impulse experienced by a body is equivalent to its change in: A) momentum B) kinetic energy C) velocity D) none of the above choices are valid 13) The change in momentum, in kg m/s, that occurs when a 1.0 kg ball travelling at 4.0 m/s strikes a wall and bounces back at 2.0 m/s is A) 8. B) 2. C) 4. D) 6. 14) Consider a child who is swinging. As she reaches the lowest point in her swing: A) the tension in the rope is equal to her weight. B) the tension in the rope is equal to her mass times her acceleration. C) her acceleration is downward at 9.8 m/s2. D) none of the above. 2 15) The force of magnitude Fx acting on a 2.00 kg particle varies in time as shown in the figure, find the impuse of the force. A) 12 kg·m/s B) 10 kg·m/s C) 20 kg·m/s D) 4.0 kg·m/s 16) An 8 g bullet is shot into a 4.0 kg block, at rest on a frictionless horizontal surface. The bullet remains lodged in the block. The block moves into a spring and compresses it by 3.7 cm. The force constant of the spring is 2500 N/m. In the figure, the initial velocity of the bullet is closest to: (hint: Think of the similarities between the ballistic pendulum problem and the bullet being shot into a ball. This problem is solved similarly but you use a spring instead of gravity.) A) 440 m/s B) 500 m/s C) 460 m/s D) 480 m/s E) 520 m/s 17) An 800-N billboard worker stands on a 4.0-m scaffold supported by vertical ropes at each end. If the scaffold weighs 500 N and the worker stands 1.0 m from one end, what is the tension in the rope nearest the worker? (hint: You'd better draw a nice clear picture with forces labeled. Ask yourself if this is mechnical equilibrium, if so, what two conditions apply?) A) 850 N B) 800 N C) 500 N D) 450 N FREE-RESPONSE: Use the free response sheet to answer these questions. You must show your work clearly to receive full or partial credit. If the grader cannot decipher your work, you will NOT receive credit. 18) For the following question draw an accurately labeled picture showing all the forces acting on the ladder. These forces must point in the correct directions and must also be shown in the correct positions including numerical values and distances. You do not have to solve the problem for full credit, but if you have finished the rest of the exam, you can try to solve it for up to 3 bonus points in addition to the points for this question. Note, no partial credit will be given for the bonus points, only for the main question. Question: An 80-kg man is one fourth of the way up a 10-m ladder that is resting against a smooth, frictionless wall. If the ladder has a mass of 20 kg and it makes an angle of 60 with the ground, find the force of friction of the ground on the foot of the ladder. 3 Answer Key Testname: 1410-3 FA10 EXAM 3A 1) C 2) C 3) C 4) D 5) C 6) C 7) A 8) A 9) A 10) C 11) B 12) A 13) D 14) D 15) A 16) C 17) A 18) 170 N 4 Name (last, first)_____________________________ Exam 4 - Fall 2010 PHY 01410, Section 003, Form: 01 (Double check to ensure your bubble sheet is filled out COMPLETELY, your name is on all free response questions, and that your name is also on your exam form. Your grade will be reduced by 2% if the grader finds you are missing any mandatory information.) MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) If a net torque is applied to an object, that object will experience: A) an increasing moment of inertia B) a constant angular speed C) a constant moment of inertia D) an angular acceleration FIGURE 13-4 2) The U-tube shown in Fig. 13 -4 contains mercury with a density of 13,600 kg/m3. It is open on one end and the other end is connected to a boiler, which contains water at high pressure. The water from the boiler pushes directly on the mercury column. What is the gauge pressure at point A in the boiler? (Hint: Gauge pressure does NOT include atmospheric pressure from the open end of the tube.) A) 449 Pa B) 128 Pa C) 441 Pa D) 4.54 kPa E) 4.41 kPa 3) Blaise Pascal duplicated Torricelli's barometer using a red Bordeaux wine of density 968 kg/m 3, as the working liquid. What was the height of the column of wine above the surface of the resevoir? A) 10.3 m B) 0.760 m C) 10.5 m D) 10.7 m 4) A 13000 N vehicle is to be lifted by a 25 cm diameter hydraulic piston. What force needs to be applied to a 5.0 cm diameter piston to accomplish this? A) 2600 N B) 260 N C) 13000 N D) 520 N E) 5200 N 5) In an elastic solid there is a direct proportionality between strain and: A) stress B) cross-sectional area C) temperature D) elastic modulus 1 6) In the figure are scale drawings of four objects, each of the same mass and uniform thickness. Which has the greatest moment of inertia when rotated about an axis perpendicular to the plane of the drawing? In each case the axis passes through point P. A) D B) B C) A D) C E) The moment of inertia is the same for all of these objects. 7) A solid right circular cylinder of a substance has a radius 10.0 cm and a height 12.0 cm. The mass of the cylinder is 6.00 kg. What is the density of the substance? A) 1.33 × 10 3 kg/m 3 B) 1.06 × 10 3 kg/m 3 C) 1.59 × 10 3 kg/m 3 D) 1.86 × 10 3 kg/m 3 E) 2.12 × 10 3 kg/m 3 8) Two astronauts, each having a mass of 98.0 kg, are connected by a 10.0-m rope of negligible mass. They are isolated in space, moving in circles around the point halfway between them at a speed of 6.00 m/s. By pulling on the rope, the astronauts shorten the distance between them to 5.00 m. What is the new rotational energy of the system (treat the astronauts as particles)? A) 5.08 kJ B) 14.1 kJ C) 11.9 kJ D) 9.14 kJ E) 9.75 kJ 9) A barge loaded with solid steel rods is sitting in a lock when suddenly some of the steel rods fall overboard and sink to the bottom of the lock. If the lock gates were closed at the time and no water was pumped in or out, did the water level change? A) the water level stayed constant B) the water level fell C) the water level rose D) not enough information to say 2 10) A figure skater is spinning slowly with arms outstretched. She brings her arms in close to her body and her angular speed increases dramatically. The speed increase is a demonstration of A) conservation of total energy: her moment of inertia is decreased, and so her angular speed must increase to conserve energy. B) conservation of angular momentum: her moment of inertia is decreased, and so her angular speed must increase to conserve angular momentum. C) conservation of kinetic energy: her moment of inertia is decreased, and so her angular speed must increase to conserve energy. D) Newton's second law for rotational motion: she exerts a torque and so her angular speed increases. E) This has nothing to do with mechanics, it is simply a result of her natural ability to perform. 11) If the shear stress in steel exceeds about 4.80 x10 8 N/m2, the steel ruptures. Determine the shearing force necessary to shear a steel bolt 1.00 cm in diameter. A) 22,700 N B) 37,700 N C) 24,400 N D) 40,900 N 12) A solid disk of radius R rolls down an incline in time T. The center of the disk is removed up to a radius of R/2. The remaining portion of the disk with its center gone is again rolled down the same incline. The time it takes is: A) requires more information than given in the problem to figure out. B) T C) less than T D) more than T 13) A hole is poked through the metal side of a drum holding water. The hole is 18 cm below the water surface. What is the initial speed of the outflow? A) 3.5 m/s B) 3.2 m/s C) 1.9 m/s D) 3.0 m/s 14) A board that is 20.0 cm wide, 5.00 cm thick, and 3.00 m long has a density 450 kg/m 3. The board is floating partially submerged in water. What fraction of the volume of the board is above the surface of the water? A) It depends on which edge of the board is vertical. B) 0.450 C) 0.550 D) zero E) 0.200 3 15) The weight of the container of water is equal to the weight of the stand and suspended solid iron ball as shown below in the sketch (a). When the suspended ball is lowered into the water, the balance is upset (b). Will the additional weight that must be put on the right side to restore balance be greater than, equal to, or less than the weight of the ball? A) The additional weight will be less than the weight of the ball. B) The additional weight will be greater than the weight of the ball. C) The additional weight will be equal to the weight of the ball. D) Not enough information to say. 16) Bernoulli's principle is a statement of the A) conservation of linear momentum. B) conservation of mass. C) conservation of angular momentum. D) conservation of energy. E) conservation of kinetic energy. 17) A hoop is rolling without slipping along a horizontal surface with a speed of 5.00 m/s when it starts up a ramp that makes an angle of 25.0° with the horizontal. What is the speed of the hoop after it has rolled 3.00 m up the ramp? A) 2.06 m/s B) 3.55 m/s C) 3.79 m/s D) 8.02 m/s E) 1.91 m/s 18) A Boeing-737 airliner has a mass of 20 000 kg. The total area of the wings is 100 m 2. What must be the pressure difference between the top and bottom of the wings to keep the airplane up? A) 1960 Pa B) 15700 Pa C) 3920 Pa 19) As the speed of a moving fluid increases, the pressure in the fluid A) remains constant. B) decreases. C) may increase or decrease, depending on the viscosity. D) increases. 4 D) 7840 Pa 20) Consider three drinking glasses. All three have the same area base, and all three are filled to the same depth with water. Glass A is cylindrical. Glass B is wider at the top than at the bottom, and so holds more water than A. Glass C is narrower at the top than at the bottom, and so holds less water than A. Which glass has the greatest liquid pressure at the bottom? A) Glass A B) Glass B C) Glass C D) All three have equal non-zero pressure at the bottom. E) All three have zero pressure at the bottom. 5 Answer Key Testname: 1410-3 FA10 EXAM 4A 1) D 2) E 3) D 4) D 5) A 6) B 7) C 8) B 9) B 10) B 11) B 12) D 13) C 14) C 15) A 16) D 17) B 18) A 19) B 20) D 6 Name (last, first)_____________________________ Final Exam - Fall 2010 PHY 01410, Section 003, Form: 01 (Double check to ensure your bubble sheet is filled out COMPLETELY, and that your name is also on your exam form. Your grade will be reduced by 2% if the grader finds you are missing any mandatory information.) TURN IN ALL SHEETS WHEN FINISHED Any exams with missing pages will be void and a zero will be recorded for the grade. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) A long string is pulled so that the tension in it increases by a factor of three. If the change in length is negligible, by what factor does the wave speed change? A) 0.33 B) 0.58 C) 1.7 D) 3.0 2) You hold a 2.0-N eraser against the chalkboard by placing it between your finger and the vertical chalkboard surface. Assuming the coefficient of friction between your finger and the eraser is the same as the coefficient of friction between the eraser and chalkboard (lets say it's 0.30 ), what is the minimum amount of force you need to apply on the eraser perpendicular to the chalkboard to prevent it from falling? A) 1.7 -N B) 4.2-N C) 3.3 -N D) 0.52-N 3) A cat leaps to catch a bird. If the cat's jump was at 60.0° off the ground and its initial velocity was 9.93 m/s, what is the highest point of its trajectory? A) 2.47 m B) 3.78 m C) 39.72 m D) 7.56 m 4) If one object has twice as much mass as another object, it also has twice as much A) gravitational force acting on it. B) acceleration due to gravity. C) inertia. D) A and C E) all of these 5) You're driving down the highway and a bug spatters into your windshield. Which undergoes the greater change in momentum during the time of contact? A) the bug B) your car C) both the same D) not enough information given 6) A plane flies east 300 km for 1.00 hr, then turns north and continues another 300 km for 1.00 hr. What direction was the average acceleration of the plane? A) northwest B) west C) northeast D) north E) east 7) A solid cylinder ( I = MR2/2 ) has a string wrapped around it many times. When I release the cylinder, holding on to the string, the cylinder falls and spins as the string unwinds. What is the downward acceleration of the cylinder as it falls? A) 6.5 m/s2 B) 9.8 m/s2 C) 4.9 m/s2 D) 0 1 8) A floating leaf oscillates up and down four complete cycles in two seconds as a water wave passes by. The wave's wavelength is 10 meters. What is the wave's speed? A) 40 m/s B) 2 m/s C) 20 m/s D) 10 m/s E) more than 40 m/s 9) A child does 350 J of work while pulling a box from the ground up to his tree house with a rope. The tree house is 8.4 m above the ground. What is the mass of the box? A) 4.3 kg B) 3.2 kg C) 3.9 kg D) 2.6 kg 10) A simple harmonic oscillator has a total energy of E. Determine its kinetic energy when the displacement is three fourths the amplitude. A) 3/4 × E B) 0.438 × E C) 4/3 × E D) 0.96 × E E) 0.64 × E 11) How a ship floats is described in terms of A) Pascal's principle. B) Torricelli's equation. C) Bernoulli's principle. D) Poiseuille's equation. E) Archimedes' principle. 12) In the figure, a given force F is applied to a rod in several different ways. In which case is the torque due to F about the pivot P smallest? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 13) Newton's law of universal gravitation is represented by the following formula, where F is the gravitational force, M and m are masses, and r is a length. Force has the SI units kg·m/s2. What are the SI units of the proportionality constant G? (Use any variable or symbol stated above as necessary.) A) B) C) D) 14) If both mass and velocity of a ball are tripled, the kinetic energy is increased by a factor of: A) 9 B) 6 C) 3 D) 27 2 15) The 0.50 kg box shown below is sliding with an unknown initial velocity before it slides down the incline and then collides with a massless spring of spring constant 4.0 N/m (ignore friction). If the spring is compressed by 2.5 m and the box started at h = 2.0 m, what was the initial velocity of the box? A) 2.5 m/s B) 6.0 m/s C) 4.2 m/s D) 2.0 m/s E) 3.3 m/s 16) The change in momentum, in kg m/s, that occurs when a 1.0 kg ball travelling at 4.0 m/s strikes a wall and bounces back at 2.0 m/s is A) 4. B) 8. C) 2. D) 6. 17) A stone is thrown vertically upwards, reaches a highest point, and returns to the ground. When the stone is at the top of its path, its acceleration A) is zero. B) is directed downwards. C) changes direction from upwards to downwards. D) is directed upwards. 18) A 1120 kg car experiences an impulse of 30,000.0 N∙ s during a collision with a wall. If the collision takes 0.43 s, what was the velocity of the car just before the collision? A) 22 m/s B) 12 m/s C) 63 m/s D) 27 m/s 19) Two bodies P and Q on a perfectly smooth horizontal surface are connected by a light cord. The mass of P is greater than that of Q. A horizontal force F is applied to Q as shown in the figure, accelerating the bodies to the right. The magnitude of the force exerted by the connecting cord on body P will be A) zero. B) greater than F. C) less than F but not zero. D) equal to F. 20) Vector A points north and vector B points east. If C = A + B , then vector C points (all bold quantities are vectors): A) south of west B) north of west C) south of east D) north of east 3 21) For a projectile launched horizontally, the horizontal component of a projectile's velocity A) continuously increases. B) remains a non -zero constant. C) continuously decreases. D) is zero. E) any of the above, depending on position. 22) Consider a child who is swinging. As she reaches the lowest point in her swing: A) the tension in the rope is greater than her weight. B) her acceleration is downward at 9.8 m/s2. C) the tension in the rope is equal to her mass times her acceleration. D) the tension in the rope is equal to her weight. E) none of the above. 23) The slope of a line connecting two points on a position versus time graph gives A) instantaneous acceleration. B) average velocity. C) instantaneous velocity. D) displacement. E) average acceleration. 24) Consider a point on a bicycle tire that is momentarily in contact with the ground as the bicycle rolls forward while the person is braking (trying to come to a stop at a stop sign). The direction for the acceleration for this point at that moment is: A) forward B) upward and forward C) upward and backward D) down toward the ground E) upward 25) Speed is to velocity as A) distance is to displacement. B) velocity is to acceleration. C) impulse is to momentum. D) average speed is to position. E) None of the above choices are correct 26) By what amount does the sound intensity decrease when the distance to the source doubles? A) 2.0 dB B) 4.0 dB C) 6.0 dB D) 1.4 dB 27) Two blocks are released from the top of a building. One falls straight down while the other slides down a smooth ramp. If all friction is ignored, which one is moving faster when it reaches the bottom? A) The block that went down the ramp C) The block that went straight down. B) They both will have the same speed. D) Insufficient information to work the problem. 4 28) A barge loaded with solid steel rods is sitting in a lock when suddenly some of the steel rods fall overboard and sink to the bottom of the lock. If the lock gates were closed at the time and no water was pumped in or out, did the water level change? A) the water level rose B) the water level fell C) the water level stayed constant D) not enough information to say 29) If you turn the volume down on your stereo and make the music 99.999999% less intense, what was the change in intensity level? A) -40 dB B) -60 dB C) -50 dB D) -70 dB E) -80 dB 30) To kick a football so it won't topple end over end, kick it so the force of impact extends A) through its center of gravity. B) below its center of gravity. C) above its center of gravity. 5 Answer Key Testname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`(%")%(:#$%,;()";)G%O+)$-%YGZ7%(*%,)( U$':9,)A%,(%" ZGZ=%#`(G%HE")%,(%)E$%"U$-"?$%"99$'$-"),:;%:+%)E$%9"-%CB-,;?%)E,(%),#$%,;)$-U"'N O. " 7GZ2=%#`( J. ! 7GaY2%#`( R. " 7GaY2%#`( S. ! 7GZ2=%#`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ame (last, first)_____________________________ Exam 2 PHY 1410 Section 251 Spring 2010 Form: 01 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Go to your scantron and double check it. Which of the following did you BUBBLE IN? A) All of the following (if any of the following are incorrect on the scantron you get this question wrong) B) First and Last Name C) Student ID Number D) Test Form (both digits match Form Number above) E) SECT. # (251) F) COURSE ID (01410) 2) A rock weighs 30 N on Earth. A second rock weighs 30 N on the moon. Which of the two rocks has the greater mass? A) the one on Earth B) the one on the moon C) They have the same mass. D) not enough information to say 3) The SI units for k, the spring constant, are equivalent to: A) J / N B) kg / s2 C) none of the above D) J 4) Swimmers at a water park have a choice of two frictionless water slides (see Fig. 8-3). Although both slides drop over the same height, h, slide 1 is straight while slide 2 is curved, dropping quickly at first and then leveling out. How does the speed v 1 of a swimmer reaching the end of slide 1 compares with v 2 , the speed of a swimmer reaching the end of slide 2? FIGURE 8-3 A) v 1 < v 2 B) v 1 = v 2 C) v 1 > v 2 D) No simple relationship exists between v 1 and v 2 . 1 5) What is the acceleration of the large mass shown below (the large mass is labeled M and small one labeled m)? A) B) C) D) 6) Is it possible for a system to have negative potential energy? A) Yes, since the choice of the zero of potential energy is arbitrary. B) Yes, as long as the total energy is positive. C) No, because this would have no physical meaning. D) Yes, as long as the kinetic energy is positive. E) No, because the kinetic energy of a system must equal its potential energy. 7) A 21.0 kg box is placed atop a postal scale sitting on the floor of an elevator. If the scale reads 323 N, how fast is the elevator accelerating? A) 5.58 m/s2 B) 25.2 m/s2 C) 12.7 m/s2 D) 2.00 m/s2 2 8) A spring is compressed a distance d and is used to launch a mass m vertically to a height h above its starting position. Under double the compression, the spring is now used to launch the mass. How high does the mass now rise above its starting position? A) 1.41 h B) 2 h C) 4 h D) 3 h 9) A rubber box sits on a platform that is slowly tilted until the box slides down the incline. If the box ends up sliding down the incline when the tilt angle (with respect to the ground) hits 45 degrees, what is the coefficient of static friction between the box and incline? A) 1.0 B) 0.87 C) 0.67 D) 0.50 E) not enough information given 10) You hold a 2.0-N eraser against the chalkboard by placing it between your finger and the vertical chalkboard surface. Assuming the coefficient of friction between your finger and the eraser is the same as the coefficient of friction between the eraser and chalkboard (lets say it's 0.60), what is the minimum amount of force you need to apply on the eraser perpendicular to the chalkboard to prevent it from falling? A) 3.3-N B) 4.2-N C) 0.52-N D) 1.7-N 11) You drop a 60-g golf ball from 2.0 m high. It rebounds to 1.5 m. How much energy is lost to heating and sound production? A) 0.29 J B) 1.0 J C) 0.50 J D) 0.88 J 12) If one object has twice as much mass as another object, it also has twice as much A) volume. B) inertia. C) acceleration due to gravity. D) velocity. E) all of these 13) A car traveling at 100 km/hr strikes an unfortunate bug and splatters it. The force of impact is A) greater on the car. B) greater on the bug. C) the same for both. 3 14) How many Joules of energy are in one kilowatt-hour? A) 3.6 million B) 1 C) 60,000 D) 60 E) none of these 15) A student drives a nail 1 cm into the wall after perfectly striking it with a hammer. A second student steps up and hits the same nail with the same hammer but this time strikes it with twice the velocity as the first student. Assuming the nail isn't driven all the way into the wall and that it doesn't get any harder to drive the nail into the wall with distance (frictional force on the nail is constant), how much further into the wall did the second student drive the nail? A) 1 cm B) 2 cm C) 4 cm D) 0.5 cm E) 3 cm 4 Answer Key Testname: 1410-251 SP10 EXAM 2A 1) A 2) B 3) B 4) B 5) D 6) A 7) A 8) C 9) A 10) D 11) A 12) B 13) C 14) A 15) C 5 Name (last, first)_____________________________ Exam 3 PHY 1410 Section 251 Spring 2010 Form: 01 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Go to your scantron and double check it. Which of the following did you BUBBLE IN? A) All of the following (if any of the following are incorrect on the scantron you get this question wrong) B) First and Last Name C) Student ID Number D) Test Form (both digits match Form Number above) E) SECT. # (251) F) COURSE ID (01410) 2) You're driving down the highway and a bug spatters into your windshield. Which undergoes the greater change in momentum during the time of contact? A) the bug B) your car C) both the same 3) At what speed will a car round a 52-m-radius curve, banked at a 45° angle, if no friction is required between the road and tires to prevent the car from slipping? (g = 9.8 m/s2 ) A) 27 m/s B) 35 m/s C) 17 m/s D) 23 m/s 4) If you replace the wheels and tires of your car with new ones having greater diameters, all of your speedometer readings thereafter will A) increase B) decrease. C) remain the same. 5) A 0.029 kg bullet is fired vertically at 180 m/s into a 0.15 kg baseball that is initially at rest. How high does the combined bullet and baseball rise after the collision, assuming the bullet embeds itself in the ball? A) 9.80 m B) 62.3 m C) 12.8 m D) 43.4 m 6) Your pet hamster sits on a record player whose angular speed is constant. If he moves to a point twice as far from the center, then his linear speed A) doubles. B) halves. C) remains the same. 1 7) A rifle recoils while firing a bullet. The speed of the rifle's recoil is small because the A) rifle has much more mass than the bullet. B) force against the rifle is smaller than against the bullet. C) momentum of the rifle is smaller. D) momentum is mainly concentrated in the bullet. 8) At an altitude of 4 times the radius of the earth, the acceleration due to gravity is A) g/2 B) g/4 C) g/16 D) not given 9) A ventilation fan has blades 0.25 m in radius rotating at 20 rpm. What is the tangential speed of each blade tip? A) 5.0 m/s B) 0.52 m/s C) 20 m/s D) 0.020 m/s 10) Consider a point on a bicycle tire that is momentarily in contact with the ground as the bicycle rolls across the ground with constant speed. The direction for the acceleration for this point at that moment is: A) upward B) down toward the ground C) at that moment the acceleration is zero D) forward 11) A 55.6 kg ice skater is moving at 4.07 m/s when she grabs the loose end of a rope, the opposite end of which is tied to a pole. She then moves in a circle of radius 0.797 m around the pole. Determine the force exerted by the horizontal rope on her arms. A) 55.2 N B) 1160 N C) 2230 N D) 9.08 N 12) Padded dashboards in cars are safer in an accident than nonpadded ones because an occupant hitting the dash has A) increased momentum. B) increased time of impact. C) decreased time of impact. D) decreased impulse. 2 13) The force shown in the force-time diagram acts on a 1.1 kg object. Find the final velocity of the mass if it is initially moving along the x axis with a velocity of -1.7 m/s. A) 10.0 m/s B) 5.57 m/s C) 7.27 m/s D) 3.33 m/s 14) If the momentum of an object is tripled, its kinetic energy will change by what factor? A) zero B) three C) nine D) one-third 15) A 20-g bullet moving at 1 000 m/s is fired through a one-kg block of wood emerging at a speed of 100 m/s. If the block had been originally at rest and is free to move, what is its resulting speed? A) 9.0 m/s B) 18 m/s C) 900 m/s D) 90 m/s 3 !"#$%&'( 2 2 vf = vi + 2a x vf = vi + at 1 x = (vi + vf ) t 2 1 x = vi t + at2 2 12 x = vf t at 2 q 2 2 v = vx + vy ✓◆ vy = tan 1 vx Fnet = ma w = mg Ff,s µs Fn Ff,k = µk Fn mM F =G 2 r F= k x 1 KE = mv 2 2 P E = mgh PE = Wnc = 12 kx 2 KE + P Etot W = (F cos ) x W ¯ P= t ¯ P = Fv ¯ µ0 = 4 10 7 T · m/A 10 12 C 2 /(N · m2 ) 0 = 8.854 e = 1.602 ⇥ 10 19 C G = 6.67 10 11 N · m2 /kg2 k = 8.99 109 N · m2 /C2 g = 9.8 m/s2 Answer Key Testname: 1410-251 SP10 EXAM 3A 1) A 2) C 3) D 4) B 5) D 6) A 7) A 8) D 9) B 10) A 11) B 12) B 13) B 14) C 15) B 4 Name (last, first)_____________________________ Exam 4 PHY 1410 Section 251 Spring 2010 Form: 01 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Go to your scantron and double check it. Which of the following did you BUBBLE IN? A) All of the following (if any of the following are incorrect on the scantron you get this question wrong) B) First and Last Name C) Student ID Number D) Test Form (both digits match Form Number above) E) SECT. # (251) F) COURSE ID (01410) 2) A potter's wheel having a radius 0.53 m and a moment of inertia 10.4 kg·m2 is rotating freely at 49 rev/min. The potter can stop the wheel in 7.0 s by pressing a wet rag against the rim and exerting a radially inward force of 69 N. Find the effective coefficient of kinetic friction between the wheel and the wet rag. A) 0.370 B) 1.00 C) 0.208 D) 0.112 3) A 30.0-kg child sits on one end of a long uniform beam with a mass 20.0 kg and a 40.0-kg child sits on the other end. The beam balances when a fulcrum is placed below the beam a distance 1.10 m from the 30.0-kg child. How long is the beam? A) 1.93 m B) 1.98 m C) 2.12 m D) 2.20 m E) 2.07 m 4) Two life preservers have identical volumes, but one is filled with styrofoam while the other is filled with sand. When the two life preservers are fully submerged, the buoyant force is greater on the one filled with A) sand. B) styrofoam. C) same on each as long as their volumes are the same 1 Figure 8-F 5) Suppose you are at the center of a large freely-rotating horizontal turntable in a carnival funhouse. As you crawl toward the edge, the angular momentum of you and the turntable A) decreases. B) remains the same. C) decreases in direct proportion to your decrease in RPMs. D) increases. E) none of these 6) To kick a football so it won't topple end over end, kick it so the force of impact extends A) through its center of gravity. B) above its center of gravity. C) below its center of gravity. 7) A U-tube is open to the atmosphere at both ends. Water is poured into the tube until the water column on the vertical sides of the U is more than 10 cm deep. Then, oil with a density of 950 kg/m3 is poured into one side, until the column of oil is 6.0 cm tall. How much higher is the top surface of the oil on that side of the tube compared with the surface of the water on the other side of the tube? (hint: draw a picture and label it properly. Look familiar?) A) 3.1 cm B) 60 mm C) 2.9 cm D) 3.0 mm E) 5.7 cm 8) If a battleship sinks in a canal lock, the water level in the lock will A) fall. B) rise. C) remain unchanged. 9) The pressure in a liquid depends on liquid A) density. B) depth. C) both of these D) neither of these 10) Compared to an empty ship, the same ship loaded with styrofoam will float A) at the same level in the water. B) higher in the water. C) lower in the water. 2 FIGURE 13-7 11) Water flows out of a large reservoir through 5-cm diameter pipe. The pipe connects to a 3-cm diameter pipe that is open to the atmosphere, as shown in Fig. 13-7. What is the speed of the water in the 5-cm pipe? A) 2.25 m/s B) 3.91 m/s C) 10.2 m/s D) 3.19 m/s E) 8.86 m/s 12) A coin and a ring roll down an incline starting at the same time. The one to reach the bottom first will be the A) ring. B) coin. C) Both reach the bottom at the same time. 13) What is the weight of water displaced by a 100-ton floating ship? A) 100 tons B) more than 100 tons C) 100 cubic meters D) less than 100 tons E) depends on the ship's shape 14) A homogeneous cylinder is released from rest and rolls without slipping down an inclined plane inclined at 18° to the horizontal. How fast is it moving after it has rolled 2.2 m down the plane? A) 4.3 m/s B) 2.6 m/s C) 3.0 m/s D) 5.2 m/s E) 3.7 m/s 15) A board that is 20.0 cm wide, 5.00 cm thick, and 3.00 m long has a density 600 kg/m 3. The board is floating partially submerged in water. What fraction of the volume of the board is above the surface of the water? A) zero B) 0.200 C) 0.400 D) 0.600 E) It depends on which edge of the board is vertical. 3 Answer Key Testname: 1410-251 SP10 EXAM 4A 1) A 2) C 3) B 4) C 5) B 6) A 7) D 8) A 9) C 10) C 11) D 12) B 13) A 14) C 15) C 4 Final Exam PHY 1410 Section 251 Spring 2010 Form: 01 TURN IN ALL WORK WHEN FINISHED WITH EXAM MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Go to your scantron and double check it. Which of the following did you BUBBLE IN? A) All of the following (if any of the following are incorrect on the scantron you get this question wrong) B) First and Last Name C) Student ID Number D) Test Form (both digits match Form Number above) E) SECT. # (251) F) COURSE ID (01410) 2) A car is travelling north at 17.7 m/s. After 12 s its velocity is 14.1 m/s in the same direction. Find the magnitude and direction of the car's average acceleration. A) 0.30 m/s2, North B) 0.30 m/s2, South C) 2.7 m/s2, North D) 2.7 m/s2, South 3) In one-dimensional motion, the average speed of an object that moves from one place to another and then back to its original place has which of the following properties? A) It is positive. B) It is zero. C) It can be positive, negative, or zero. D) It is negative. 4) Vector A points south and vector B points east. If C = B - A, then vector C points (all bold quantities are vectors): A) south of west B) north of east C) south of east D) north of west 5) While a car travels around a circular track at a constant speed its A) acceleration is zero. B) velocity is zero. C) inertia is zero. D) none of the above 6) A rock weighs 30 N on Earth. A second rock weighs 30 N on the moon. Which of the two rocks has the greater mass? A) the one on the moon B) the one on Earth C) They have the same mass. D) not enough information to say 1 7) Is it possible for a system to have negative potential energy? A) No, because the kinetic energy of a system must equal its potential energy. B) Yes, as long as the kinetic energy is positive. C) Yes, since the choice of the zero of potential energy is arbitrary. D) No, because this would have no physical meaning. E) Yes, as long as the total energy is positive. FIGURE 8-1 8) You need to load a crate of mass m onto the bed of a truck. One possibility is to lift the crate straight up over a height h, equal to height of the truck's bed. The work done in this case is W 1 . The other possibility is to slide the crate up the frictionless ramp of length L as shown in Fig. 8-1. In this case you perform work W 2 . What statement is true? A) W 1 < W 2 B) W 1 = W 2 C) W 1 > W 2 D) No simple relationship exists between W 1 and W 2 . 9) How many Joules of energy are in one kilowatt-hour? A) 60 B) 60,000 C) 3.6 million D) 1 E) none of these 10) Your pet hamster sits on a record player whose angular speed is constant. If he moves to a point twice as far from the center, then his linear speed A) doubles. B) halves. C) remains the same. 11) A 55.6 kg ice skater is moving at 4.07 m/s when she grabs the loose end of a rope, the opposite end of which is tied to a pole. She then moves in a circle of radius 0.797 m around the pole. Determine the force exerted by the horizontal rope on her arms. A) 55.2 N B) 9.08 N C) 1160 N D) 2230 N 2 12) If the momentum of an object is doubled, its kinetic energy will change by what factor? A) zero B) two C) four D) one-half 13) Consider a point on a bicycle tire that is momentarily in contact with the ground as the bicycle rolls across the ground with constant speed. The direction for the acceleration for this point at that moment is: A) down toward the ground B) forward C) at that moment the acceleration is zero D) upward 14) At an altitude of 3 times the radius of the earth, the acceleration due to gravity is A) g/2 B) g/4 C) g/9 D) g/16 E) not given 15) To kick a football so it won't topple end over end, kick it so the force of impact extends A) below its center of gravity. B) through its center of gravity. C) above its center of gravity. 16) A boat loaded with scrap iron floats in a swimming pool. When the iron is thrown overboard into the pool, the pool level will A) fall. B) rise. C) remain unchanged. Figure 8-F 17) Suppose you are at the center of a large freely-rotating horizontal turntable in a carnival funhouse. As you crawl toward the edge, the angular momentum of you and the turntable A) remains the same. B) decreases in direct proportion to your decrease in RPMs. C) decreases. D) increases. E) none of these 3 18) If you turn the volume down on your stereo and make the music 99.9999 % quieter, what is the new intensity level? A) - 60 dB B) - 40 dB C) - 80 dB D) - 50 dB E) - 70 dB 19) Like a transverse wave, a longitudinal wave has A) wavelength, speed, and frequency. B) amplitude, frequency, and wavelength. C) amplitude, frequency, wavelength, and speed D) amplitude, wavelength, and speed. E) amplitude, frequency, and speed. 20) Doubling the amplitude of a spring mass oscillator changes its frequency of oscillation by: A) 1/4 B) 4 C) 1/2 D) 2 E) no change 21) Sound travels faster in A) a vacuum. B) air. C) steel. D) water. E) Sound travels at about the same speed in all of the above media. 22) A 500-Hz whistle is moved toward a listener at a speed of 10.0 m/s. At the same time, the listener moves at a speed of 20.0 m/s in a direction away from the whistle. What is the apparent frequency heard by the listener? (The speed of sound is 340 m/s.) A) 473 Hz B) 547 Hz C) 485 Hz D) 533 Hz 23) A horizontal spring-mass system oscillates on a frictionless table. If the ratio of the mass to the spring constant is 0.062 kg ∙m/N, and the maximum speed of the mass was measured to be 22.52 m/s, find the maximum extension of the spring. A) 5.6 cm B) 140 cm C) 5.6 m D) 1.4 m 4 24) A cat leaps to catch a bird. If the cat's jump was at 60.0° off the ground and its initial velocity was 2.74 m/s, what is the highest point of its trajectory? A) 0.19 m B) 0.29 m C) 0.58 m D) 10.96 m 25) A rifle is aimed horizontally toward the center of a target 100 m away. If the bullet strikes 10 cm below the center, what was the velocity of the bullet? (Ignore air friction.) A) 500 m/s B) 300 m/s C) 333 m/s D) 700 m/s 26) An object at rest on an inclined plane starts to slide when the incline angle is increased to 17°. What is the coefficient of static friction between the object and the incline? (Use g = 9.8 m/s2.) A) 0.31 B) 0.27 C) 0.33 D) 0.37 27) A girl and her bicycle have a total mass of 40 kg. At the top of the hill her speed is 5.0 m/s. The hill is 10 m high and 100 m long. If the force of friction as she rides down the hill is 20 N, what is her speed at the bottom? A) 11 m/s B) 10 m/s C) 5.0 m/s D) She stops before she reaches the bottom 28) At what speed will a car round a 52-m-radius curve, banked at a 29° angle, if no friction is required between the road and tires to prevent the car from slipping? (g = 9.8 m/s2 ) A) 23 m/s B) 17 m/s C) 35 m/s D) 27 m/s 5 29) Determine the angular speed of the spool shown in the figure after the 3.00 kg bucket has fallen 4.00 m, starting from rest. The light string attached to the bucket is wrapped around the spool and does not slip as it unwinds. ( I = 1/2 M R2 ) A) 2.57 m/s B) 5.14 m/s C) 6.54 m/s D) 10.9 m/s 30) Consider a very small hole in the bottom of a tank 20.0 cm in diameter filled with water to a height of 50.0 cm. Find the speed at which the water exits the tank through the hole. A) 31.8 m/s B) 9.80 m/s C) 34.9 m/s D) 3.13 m/s 31) An 800-N billboard worker stands on a 4.0-m scaffold supported by vertical ropes at each end. If the scaffold weighs 500 N and the worker stands 1.0 m from one end, what is the tension in the rope nearest the worker? A) 500 N B) 800 N C) 450 N D) 850 N 6 Answer Key Testname: 1410-251 SP10 FINAL EXAM 01 1) A 2) B 3) A 4) B 5) D 6) A 7) C 8) B 9) C 10) A 11) C 12) C 13) D 14) D 15) B 16) A 17) A 18) A 19) C 20) E 21) C 22) C 23) C 24) B 25) D 26) A 27) A 28) B 29) C 30) D 31) D 7 !"#$%& '()%&*&+%,-./012%343 ,56027%3+&+ !"#$%&'( )*+,-.+/&012-0/3&&04""56&746&"86&9:76#897;<6&7497&=657&>"$?:6765&746&57976$687&"#&985@6#5&746&AB657;"83 &8 91%/1%:1;6%<.#2/612%#2=%=1;>?-%.@-.A%0/B%C@0.@%1D%/@-%D1??1E027%=0=%:1;%FGFFH!%IJK L8 L??%1D%/@-%D1??1E027%M0D%#2:%1D%/@-%D1??1E027%#6-%02.166-./%12%%/@-%<.#2/612%:1;%7-/%/@0< N;-</012%E61278 F8 O06</%#2=%H#</%J#$P8 ,/;=-2/%IQ%J;$>-6 Q8 R-</%O16$%M>1/@%=070/<%$#/.@%O16$%J;$>-6%#>1S-8 !8 ,!PRB%T%M3438 O8 PUGV,!%IQ%M+&*&+8 &8 38 C@0?-%#%.#6%/6#S-?<%#61;2=%#%.06.;?#6%/6#.A%#/%#%.12</#2/%<5--=%0/< L8 #..-?-6#/012%0<%W-61B F8 02-6/0#%0<%W-61B P8 S-?1.0/:%0<%W-61B Q8 212-%1D%/@-%#>1S- 38 X8 I2%12-! =0$-2<012#?%$1/012Y%/@-%#S-6#7-%<5--=%1D%#2%1>Z-./%/@#/%$1S-<%D61$%12-%5?#.-%/1%#21/@-6 #2=%/@-2%>#.A%/1%0/<%160702#?%5?#.-%@#<%E@0.@%1D%/@-%D1??1E027%5615-6/0-<K L8 I/%0<%51<0/0S-B F8 I/%.#2%>-%51<0/0S-Y%2-7#/0S-Y%16%W-61B P8 I/%0<%W-61B Q8 I/%0<%2-7#/0S-B X8 *8 [-./16%C%5102/<%216/@%#2=%S-./16%D%5102/<%-#</B%ID%0%"%D%!%CY%/@-2%S-./16%0%5102/<%M#??%>1?= N;#2/0/0-<%#6-%S-./16<8\ L8 <1;/@%1D%-#</ F8 216/@%1D%E-</ P8 216/@%1D%-#</ Q8 <1;/@%1D%E-</ *8 48 C@-2%#%61.A%/@61E2%</6#07@/%;5E#6=<%7-/<%/1%/@-%-"#./%/15%1D%0/<%5#/@Y%0/< L8 S-?1.0/:%0<%#>1;/%&+%$]<%#2=%0/<%#..-?-6#/012%0<%#>1;/%&+%$-/-6<%5-6%<-.12=%5-6%<-.12=B F8 S-?1.0/:%0<%W-61%#2=%0/<%#..-?-6#/012%0<%#>1;/%&+%$-/-6<%5-6%<-.12=%5-6%<-.12=B P8 S-?1.0/:%0<%W-61%#2=%0/<%#..-?-6#/012%0<%W-61B Q8 S-?1.0/:%0<%#>1;/%&+%$]<%#2=%0/<%#..-?-6#/012%0<%W-61B !8 212-%1D%/@-<- 48 ^8 L%<.0-2.-%</;=-2/%0<%60=027%12%#%D?#/.#6%1D%#%/6#02%/6#S-?027%#?127%#%</6#07@/%@160W12/#?%/6#.A%#/%# .12</#2/%<5--=%1D%_B+%$]<B%R@-%</;=-2/%@#<%#%D60-2=%</#2=027%12%/@-%761;2=%>-<0=-%/@-%/6#.A<%E@1 /@61E<%#%>#??%#?127%#%5#/@%/@#/%<@-%Z;=7-<%/1%$#A-%#2%020/0#?%#27?-%1D%4*B+`%E0/@%/@-%@160W12/#?%#2= /1%>-%02%?02-%E0/@%/@-%/6#.AB%R@-%</;=-2/%60=027%12%/@-%/6#02%1><-6S-<%/@-%>#??%/1%60<-%</6#07@/%;5B%(1E @07@%=1-<%/@-%>#??%60<-K L8 &+B^%$ F8 aBbX%$ P8 3B^a%$ Q8 _Bb+%$ ^8 a8 L%>;??-/%0<%=6155-=%02/1%#%60S-6%D61$%#%S-6:%@07@%>60=7-B%L/%/@-%<#$-%/0$-Y%#21/@-6%>;??-/%0<%D06-= D61$%#%7;2Y%</6#07@/%=1E2%/1E#6=<%/@-%E#/-6B%J-7?-./027%#06%6-<0</#2.-Y%/@-%#..-?-6#/012%Z;</%>-D16</60A027%/@-%E#/-6 L8 =-5-2=<%12%@1E%@07@%/@-:%</#6/-=B F8 0<%/@-%<#$-%D16%-#.@%>;??-/B P8 0<%76-#/-6%D16%/@-%=6155-=%>;??-/B Q8 0<%76-#/-6%D16%/@-%D06-=%>;??-/B !8 212-%1D%/@-<- a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xam 2 PHY 1410 Section 252 Spring 2010 Form: 01 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Go to your scantron and double check it. Which of the following did you BUBBLE IN? A) All of the following (if any of the following are incorrect on the scantron you get this question wrong) B) First and Last Name C) Student ID Number D) Test Form (both digits match Form Number above) E) SECT. # (251) F) COURSE ID (01410) 2) How many Joules of energy are in one kilowatt-hour? A) 60,000 B) 3.6 million C) 60 D) 1 E) none of these 3) The SI units for k, the spring constant, are equivalent to: A) J B) kg / s2 C) none of the above D) J / N 4) A spring is compressed a distance d and is used to launch a mass m vertically to a height h above its starting position. Under double the compression, the spring is now used to launch the mass. How high does the mass now rise above its starting position? A) 1.41 h B) 4 h C) 3 h D) 2 h 5) A rock weighs 30 N on Earth. A second rock weighs 30 N on the moon. Which of the two rocks has the greater mass? A) the one on the moon B) the one on Earth C) They have the same mass. D) not enough information to say 1 6) Your friend decides to show you how fast his sports car can accelerate by putting a penny on his forehead and slamming on the gas. To your surprise the penny stays put on a vertical section of his forehead until your acceleration drops below a certain value as you reach your cruising speed, allowing the penny to fall into his lap. Being a good physics student you quickly calculate the coefficient of static friction between the penny and his forehead after glancing down at his accelerometer which reads 16.9 m/s2 right before the penny starts to fall. So, what was that coefficient of static friction again? A) 0.58 B) 0.50 C) 0.33 D) 1.7 E) not enough information provided. 7) If one object has twice as much mass as another object, it also has twice as much A) gravitational force acting on it. B) acceleration due to gravity. C) inertia. D) A and B E) all of these 8) You drop a 60-g golf ball from 2.0 m high. It rebounds to 1.5 m. How much energy is lost to heating and sound production? A) 0.88 J B) 0.29 J C) 0.50 J D) 1.0 J 9) A rubber box sits on a platform that is slowly tilted until the box slides down the incline. If the box ends up sliding down the incline when the tilt angle (with respect to the ground) hits 41 degrees, what is the coefficient of static friction between the box and incline? A) 0.50 B) 0.87 C) 0.67 D) 1.0 E) not enough information given 10) You hold a 2.0-N eraser against the chalkboard by placing it between your finger and the vertical chalkboard surface. Assuming the coefficient of friction between your finger and the eraser is the same as the coefficient of friction between the eraser and chalkboard (lets say it's 0.60), what is the minimum amount of force you need to apply on the eraser perpendicular to the chalkboard to prevent it from falling? A) 1.7-N B) 3.3-N C) 0.52-N D) 4.2-N 2 11) A 21.0 kg box is placed atop a postal scale sitting on the floor of an elevator. If the scale reads 164 N, how fast is the elevator accelerating? A) 12.7 m/s2 B) 25.2 m/s2 C) 1.99 m/s2 D) 5.58 m/s2 12) A jet airliner traveling at 600 km/hr strikes an unfortunate bird flying at 20 km / hr and splatters it. The force of impact is A) greater on the jet airliner. B) greater on the bird. C) the same for both. 3 Answer Key Testname: 1410-252 SP10 EXAM 2A 1) A 2) B 3) B 4) B 5) A 6) A 7) D 8) B 9) B 10) A 11) C 12) C 4 Name (last, first)_____________________________ Exam 3 PHY 1410 Section 252 Spring 2010 Form: 01 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Go to your scantron and double check it. Which of the following did you BUBBLE IN? A) All of the following (if any of the following are incorrect on the scantron you get this question wrong) B) First and Last Name C) Student ID Number D) Test Form (both digits match Form Number above) E) SECT. # (252) F) COURSE ID (01410) 2) Your pet hamster sits on a record player whose angular speed is constant. If he moves to a point twice as far from the center, then his linear speed A) doubles. B) remains the same. C) halves. 3) You're driving down the highway and a bug spatters into your windshield. Which undergoes the greater change in momentum during the time of contact? A) your car B) the bug C) both the same 4) At an altitude of 4 times the radius of the earth, the acceleration due to gravity is A) g/2 B) g/4 C) g/16 D) not given 5) A ventilation fan has blades 0.25 m in radius rotating at 20 rpm. What is the tangential speed of each blade tip? A) 0.020 m/s B) 5.0 m/s C) 0.52 m/s D) 20 m/s 6) If the momentum of an object is tripled, its kinetic energy will change by what factor? A) zero B) nine C) one-third D) three 1 7) A 55.6 kg ice skater is moving at 4.07 m/s when she grabs the loose end of a rope, the opposite end of which is tied to a pole. She then moves in a circle of radius 0.797 m around the pole. Determine the force exerted by the horizontal rope on her arms. A) 2230 N B) 55.2 N C) 9.08 N D) 1160 N 8) A rifle recoils while firing a bullet. The speed of the rifle's recoil is small because the A) momentum of the rifle is smaller. B) rifle has much more mass than the bullet. C) momentum is mainly concentrated in the bullet. D) force against the rifle is smaller than against the bullet. 9) At what angle (relative to the horizontal) should a curve 52 m in radius be banked if no friction is required to prevent the car from slipping when traveling at 12 m/s? (g = 9.8 m/s2) A) 10° B) 16° C) 28° D) 32° 10) Padded dashboards in cars are safer in an accident than nonpadded ones because an occupant hitting the dash has A) decreased time of impact. B) increased time of impact. C) increased momentum. D) decreased impulse. 11) A 20-g bullet moving at 1 000 m/s is fired through a one-kg block of wood suspended by thin wires from the ceiling and emerges at a speed of 100 m/s. If the block had been originally at rest and is free to swing, what is its resulting maximum height after the collision (assume the block is free to swing as high as it needs to go)? A) 0.52 m B) 4.1 m C) 410 m D) 17 m 12) Consider a point on a bicycle tire that is momentarily in contact with the ground as the bicycle rolls across the ground with constant speed. The direction for the acceleration for this point at that moment is: A) at that moment the acceleration is zero B) down toward the ground C) upward D) forward 2 Answer Key Testname: 1410-252 SP10 EXAM 3A 1) A 2) A 3) C 4) D 5) C 6) B 7) D 8) B 9) B 10) B 11) D 12) C 3 Name (last, first)_____________________________ Exam 4 PHY 1410 Section 252 Spring 2010 Form: 01 MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Go to your scantron and double check it. Which of the following did you BUBBLE IN? A) All of the following (if any of the following are incorrect on the scantron you get this question wrong) B) First and Last Name C) Student ID Number D) Test Form (both digits match Form Number above) E) SECT. # (252) F) COURSE ID (01410) 2) The density of a submerged submarine is about the same as the density of A) iron. B) a crab. C) a floating submarine. D) water. E) none of these 3) A potter's wheel having a radius 0.53 m and a moment of inertia 10.4 kg·m2 is rotating freely at 49 rev/min. The potter can stop the wheel in 7.0 s by pressing a wet rag against the rim and exerting a radially inward force of 69 N. Find the effective coefficient of kinetic friction between the wheel and the wet rag. A) 1.00 B) 0.370 C) 0.208 D) 0.112 4) If the column of mercury in a barometer stands at 72.6 cm, what is the atmospheric pressure? (The density of mercury is 13.6e+3 kg/m 3 and g = 9.8 m/s2) A) 1.03+5 N/m2 B) 1.07e+5 N/m2 C) 0.968e+5 N/m2 D) 0.925e+5 N/m2 5) A ring, a disk, and a solid sphere begin rolling down a hill together. The one to reach the bottom first is the A) sphere. B) ring. C) disk. D) They all reach the bottom at the same time. E) Not enough information is given. 1 6) A boat loaded with scrap iron floats in a swimming pool. When the iron is thrown overboard into the pool, the pool level will A) fall. B) rise. C) remain unchanged. 7) The pressure in a liquid depends on liquid A) depth. B) density. C) both of these D) neither of these 8) A rock is suspended from a scale reads 20.0 N. A beaker of water is raised up so the rock is totally submerged in the water. The scale now reads 12.5 N. What is the density of the rock? A) 1.60 × 10 3 kg/m 3 B) 2.33 × 10 3 kg/m 3 C) 2.50 × 10 3 kg/m 3 D) 2.67 × 10 3 kg/m 3 E) 3.00 × 10 3 kg/m 3 9) A flywheel's diameter is twice that of another of the same shape and mass. The larger flywheel's rotational inertia is A) two times the other's. B) the same as the other's. C) half the other's. D) four times the other's. 10) If the polar icecaps melted, the resulting water would spread over the entire earth. This new mass distribution would tend to make the length of a day A) shorter at first, then longer. B) stay the same. C) longer. D) shorter. E) longer at first, then shorter. 11) A level pipe contains a nonviscous, incompressible fluid with a density 1200 kg/m3 that is flowing irrotationally. At one position within the pipe, the pressure is 300 kPa and the speed of the flow is 20.0 m/s. At another position, the pressure is 200 kPa. What is the speed of the flow at this second position? A) 23.8 m/s B) 567 m/s C) 186 m/s D) 32.9 m/s E) 16.2 m/s 2 12) A cylinder with its mass concentrated toward the center has a moment of inertia of 0.1 MR 2. If this cylinder is rolling without slipping along a level surface with linear speed v , what is the ratio of its rotational kinetic energy to its lindear kinetic energy? A) 1/1 B) 1/10 C) 1/5 D) 1/2 13) A block of styrofoam floats on water while a same size block of lead lies submerged in the water. The buoyant force is greatest on the A) styrofoam. B) lead. C) is the same for both 3 Answer Key Testname: 1410-252 SP10 EXAM 4A 1) A 2) D 3) C 4) C 5) A 6) A 7) C 8) D 9) D 10) C 11) A 12) B 13) B 4 Final Exam PHY 1410 Section 252 Spring 2010 Form: 01 TURN IN ALL WORK WHEN FINISHED WITH EXAM MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Go to your scantron and double check it. Which of the following did you BUBBLE IN? A) All of the following (if any of the following are incorrect on the scantron you get this question wrong) B) First and Last Name C) Student ID Number D) Test Form (both digits match Form Number above) E) SECT. # (252) F) COURSE ID (01410) 2) The force shown in the force-time diagram acts on a 1.1 kg object. Find the final velocity of the mass if it is initially moving along the x axis with a velocity of -1.7 m/s. A) 10.0 m/s B) 5.57 m/s C) 7.27 m/s D) 3.33 m/s 3) You drop a 60-g golf ball from 2.0 m high. It rebounds to 1.5 m. How much energy is lost to heating and sound production? A) 0.29 J B) 0.88 J C) 0.50 J D) 1.0 J 4) A boat loaded with scrap iron floats in a swimming pool. When the iron is thrown overboard into the pool, the pool level will A) fall. B) rise. C) remain unchanged. 1 5) Your pet hamster sits on a record player whose angular speed is constant. If he moves to a point twice as far from the center, then his linear speed A) remains the same. B) halves. C) doubles. 6) Determine the angular speed of the spool shown in the figure after the 3.00 kg bucket has fallen 4.00 m, starting from rest. The light string attached to the bucket is wrapped around the spool and does not slip as it unwinds. ( I = 1/2 M R2 ) A) 2.57 m/s B) 10.9 m/s C) 5.14 m/s D) 6.54 m/s 7) An object at rest on an inclined plane starts to slide when the incline angle is increased to 24°. What is the coefficient of static friction between the object and the incline? (Use g = 9.8 m/s2.) A) 0.45 B) 0.39 C) 0.49 D) 0.54 8) A 0.029 kg bullet is fired vertically at 180 m/s into a 0.15 kg baseball that is initially at rest. How high does the combined bullet and baseball rise after the collision, assuming the bullet embeds itself in the ball? A) 62.3 m B) 9.80 m C) 43.4 m D) 12.8 m 2 9) In one-dimensional motion, the average speed of an object that moves from one place to another and then back to its original place has which of the following properties? A) It is zero. B) It is positive. C) It can be positive, negative, or zero. D) It is negative. 10) A spring is compressed a distance d and is used to launch a mass m vertically to a height h above its starting position. Under double the compression, the spring is now used to launch the mass. How high does the mass now rise above its starting position? A) 1.41 h B) 4 h C) 2 h D) 3 h 11) Vector A points south and vector B points east. If C = B - A, then vector C points (all bold quantities are vectors): A) north of east B) north of west C) south of west D) south of east 12) Like a transverse wave, a longitudinal wave has A) wavelength, speed, and frequency. B) amplitude, wavelength, and speed. C) amplitude, frequency, wavelength, and speed D) amplitude, frequency, and wavelength. E) amplitude, frequency, and speed. 3 13) What is the acceleration of the large mass shown below (the large mass is labeled M and small one labeled m)? A) B) C) D) 14) A rifle is aimed horizontally toward the center of a target 100 m away. If the bullet strikes 10 cm below the center, what was the velocity of the bullet? (Ignore air friction.) A) 500 m/s B) 700 m/s C) 300 m/s D) 333 m/s 15) How many Joules of energy are in one kilowatt-hour? A) 1 B) 60,000 C) 3.6 million D) 60 E) none of these 4 16) A 55.6 kg ice skater is moving at 4.07 m/s when she grabs the loose end of a rope, the opposite end of which is tied to a pole. She then moves in a circle of radius 0.797 m around the pole. Determine the force exerted by the horizontal rope on her arms. A) 1160 N B) 2230 N C) 55.2 N D) 9.08 N 17) To kick a football so it won't topple end over end, kick it so the force of impact extends A) above its center of gravity. B) below its center of gravity. C) through its center of gravity. 18) A girl and her bicycle have a total mass of 40 kg. At the top of the hill her speed is 5.0 m/s. The hill is 10 m high and 100 m long. If the force of friction as she rides down the hill is 20 N, what is her speed at the bottom? A) 10 m/s B) 5.0 m/s C) 11 m/s D) She stops before she reaches the bottom 19) Doubling the amplitude of a spring mass oscillator changes its frequency of oscillation by: A) 2 B) 1/2 C) 1/4 D) 4 E) no change 20) An 800-N billboard worker stands on a 4.0-m scaffold supported by vertical ropes at each end. If the scaffold weighs 500 N and the worker stands 1.0 m from one end, what is the tension in the rope nearest the worker? A) 500 N B) 800 N C) 450 N D) 850 N 21) A 500-Hz whistle is moved toward a listener at a speed of 10.0 m/s. At the same time, the listener moves at a speed of 20.0 m/s in a direction away from the whistle. What is the apparent frequency heard by the listener? (The speed of sound is 340 m/s.) A) 547 Hz B) 533 Hz C) 473 Hz D) 485 Hz 22) While a car travels around a circular track at a constant speed its A) velocity is zero. B) inertia is zero. C) acceleration is zero. D) none of the above 5 Figure 8-F 23) Suppose you are at the center of a large freely-rotating horizontal turntable in a carnival funhouse. As you crawl toward the edge, the angular momentum of you and the turntable A) remains the same. B) decreases in direct proportion to your decrease in RPMs. C) decreases. D) increases. E) none of these 24) At an altitude of 3 times the radius of the earth, the acceleration due to gravity is A) g/2 B) g/4 C) g/9 D) g/16 E) not given 25) A rock weighs 30 N on Earth. A second rock weighs 30 N on the moon. Which of the two rocks has the greater mass? A) the one on the moon B) the one on Earth C) They have the same mass. D) not enough information to say 26) Sound travels faster in A) steel. B) air. C) water. D) a vacuum. E) Sound travels at about the same speed in all of the above media. 27) A horizontal spring-mass system oscillates on a frictionless table. If the ratio of the mass to the spring constant is 0.021 kg ∙m/N, and the maximum speed of the mass was measured to be 12.45 m/s, find the maximum extension of the spring. A) 1.8 cm B) 0.26 m C) 1.8 m D) 26 cm 6 28) If you turn the volume down on your stereo and make the music 99.9999 % quieter, what is the new intensity level? A) - 70 dB B) - 50 dB C) - 60 dB D) - 80 dB E) - 40 dB 29) Consider a very small hole in the bottom of a tank 12.0 cm in diameter filled with water to a height of 70.0 cm. Find the speed at which the water exits the tank through the hole. A) 3.70 m/s B) 92.1 m/s C) 13.72 m/s D) 88.4 m/s 30) If the momentum of an object is doubled, its kinetic energy will change by what factor? A) zero B) two C) four D) one-half 31) While an object near the earth's surface is in free fall , its A) acceleration increases. B) velocity increases. C) mass increases. D) mass decreases. 7 Answer Key Testname: 1410-252 SP10 FINAL EXAM 01 1) A 2) B 3) A 4) A 5) C 6) D 7) A 8) C 9) B 10) B 11) A 12) C 13) B 14) B 15) C 16) A 17) C 18) C 19) E 20) D 21) D 22) D 23) A 24) D 25) A 26) A 27) C 28) C 29) A 30) C 31) B 8 !"#$%& '()%&*&+%,-./012%3&4 5#667%8++9 !"#$%&'( )*+,-.+/&012-0/3&&04""56&746&"86&9:76#897;<6&7497&=657&>"$?:6765&746&57976$687&"#&985@6#5&746&AB657;"83 &: ;1%/1%<1=>%?.#2/>12%#2@%@1=A6-%.B-.C%0/D%EB0.B%1F%/B-%F1661G02H%@0@%<1=%IJIIK!%LMN O: O66%1F%/B-%F1661G02H%P0F%#2<%1F%/B-%F1661G02H%#>-%02.1>>-./%12%%/B-%?.#2/>12%<1=%H-/%/B0? Q=-?/012%G>12H: I: 50>?/%#2@%K#?/%M#$R: ,/=@-2/%LS%M=$A-> S: T-?/%51>$%PA1/B%@0H0/?%$#/.B%51>$%M=$A->%#A1U-: !: ,!RTD%V%P3&4: 5: RWJX,!%LS%P+&*&+: &: 8: TB-%A-?/%6-#Y->%02%/B-%#20$#6%C02H@1$%0?%/B-%Y=$#7%GB0.B%.#2%Z=$Y%/1%#%B-0HB/%1F%&8D+%F/%GB-2 6-#U02H%/B-%H>1=2@%#/%#2%#2H6-%1F%[3\D%E0/B%GB#/%?Y--@7%02%,L%=20/?7%$=?/%/B-%#20$#6%6-#U-%/BH>1=2@%/1%>-#.B%/B#/%B-0HB/N O: &]D&%$^? I: &8D]%$^? R: &[D4%$^? S: &4D_%$^? !: &*D&%$^? 8: [: O%.#>%@>0U-?%G-?/%#/%]+%$YB%#2@%/B-2%/=>2?%?1=/B%@>0U02H%#/%]+%$YB%F1>%/B-%>-?/%1F%/B-%/>0YD%EB#/%0? /B-%@0>-./012%1F%/B-%#U->#H-%#..-6->#/012N%PGB->-%G-%=?-%/B-%.12U-2/012%/B#/%21>/B%Y102/?%02%/B-%!< @0>-./012%#2@%-#?/%Y102/?%02%/B-%! "%@0>-./012D: O: ?1=/B-#?/ I: ?1=/BG-?/ R: 21>/BG-?/ S: 21>/B-#?/ [: *: O?%#2%1AZ-./%F>--6<%F#66?%@1G2G#>@7%0/? O: U-61.0/<%02.>-#?-?D R: A1/B%1F%/B-?-D *: I: #..-6->#/012%02.>-#?-?D S: 212-%1F%/B-?-D 4: EB#/%#>-%/B-%A#?-%,L%=20/?%1F%0$Y=6?-%0F%/B-%F1>$=6#%F1>%0$Y=6?-%0?%`%"%5%∆/ O: CH%$^?8 I: CH%$^? R: M^? 4: S: M%? : O%Y=?B%12%#%&#CH%A>0.C%#..-6->#/-?%0/D%M-H6-./02H%F>0./0127%/1%-Q=#66<%#..-6->#/-%#%&+# CH%A>0.C7%12G1=6@%B#U-%/1%Y=?B%G0/B O: &++%/0$-?%#?%$=.B%F1>.-D I: &+%/0$-?%#?%$=.B%F1>.-D R: 12-%/-2/B%/B-%#$1=2/%1F%F1>.-D S: Z=?/%#?%$=.B%F1>.-D !: 212-%1F%/B-?- : 3: O%A=66-/%0?%@>1YY-@%F>1$%/B-%/1Y%1F%/B-%!$Y0>-%,/#/-%I=06@02H%GB06-%#21/B->%A=66-/%0?%F0>-@ @1G2G#>@%F>1$%/B-%?#$-%61.#/012D%M-H6-./02H%#0>%>-?0?/#2.-7%/B-%#..-6->#/012%1F O: /B-%@>1YY-@%A=66-/%0?%H>-#/->D I: -#.B%A=66-/%0?%/B-%?#$-D R: 21/%-21=HB%02F1>$#/012%/1%?#< S: /B-%F0>-@%A=66-/%0?%H>-#/->D 3: & !" #$%&$'&()*+',-'.(+*(*/&(&,.&($0(+(12-00(*/3$4)($'&(5+22()*3+-./*(67(+',(+'$*/&3(5+22()*3+-./*(,$4' +*(*/&()+%&(-'-*-+2()7&&,8(9&.2&1*-'.(+-3(3&)-)*+'1&:(*/&(5+22(*$(/-*(*/&(.3$6',(5&2$4(*/&(12-00(4-*/(*/& .3&+*&3()7&&,(4-22(5& ;" */&($'&(*/3$4'(,$4'4+3,8 <" */&($'&(*/3$4'(674+3,8 =" '&-*/&3(!(*/&>(4-22(5$*/(/-*(4-*/(*/&()+%&()7&&,8 !" ?" ;(.3+7/($0(7$)-*-$'(@&3)6)(*-%&(0$3(+(1&3*+-'(7+3*-12&(%$@-'.(+2$'.(*/&(A(+A-)(-)()/$4'(5&2$48(B-', */&(+@&3+.&(@&2$1-*>(-'(*/&(*-%&(-'*&3@+2(03$%(C(*$(!8CC()8(DE/&(/$3-F$'*+2(+A-)(-)(%+3G&,(-' -'13&%&'*)($0(H()(+',(*/&(@&3*-1+2(+A-)(-)(%+3G&,(-'(-'13&%&'*)($0(HI(%8" ?" ;" " !8JK(%L) <" " M8HH(%L) =" N8!M(%L) O" KM8H(%L) MC" P0(+(1+3(%$@&)(4-*/(+(1$')*+'*(+11&2&3+*-$':(1+'(>$6(1$'126,&(*/+*(*/&3&(+3&('$(0$31&)(+1*-'.($'(-*Q ;" >&) <" '$ MC" MM" ;(3$45$+*(13$))&)(+(3-@&3(4-*/(+(@&2$1-*>($0(K8RK(%-L/(+*(+'(+'.2&(JH8IS('$3*/($0(4&)*(3&2+*-@&(*$(*/& 4+*&38(E/&(3-@&3(-)(C8JMI(%-(4-,&(+',(1+33-&)(+'(&+)*4+3,(1633&'*($0(M8HI(%-L/8(T$4(0+3(67)*3&+%(-) */&(5$+*(4/&'(-*(3&+1/&)(*/&($77$)-*&()/$3&(C8HCH(/$63)(2+*&3Q(DIH!C(0*(#(M(%-" ;" IHK(0* <" KHN(0* =" JCM(0* O" KIJ(0* MM" H !"#$%&'(%) *%#+",-%.'/0/123/4'516'78!9'/! /: ! ;: 7 <: ! 0: ! 4: = >: = 3: = ?: @ 6: @ /1: = //: A < !"#$%& '()%*+*, -#../%&,,0 !"#$%&'( )*+,-.+/&012-0/3&&04""56&746&"86&9:76#897;<6&7497&=657&>"$?:6765&746&57976$687&"#&985@6#5&746&AB657;"83 *1 23%43%5367%89#:473:%#:;%;36<.=%9>=9?%@4A%B>@9>%3C%4>=%C3..3D@:E%;@;%536%FGFFH!%IJK L1 L..%3C%4>=%C3..3D@:E%M@C%#:5%3C%4>=%C3..3D@:E%#7=%@:9377=94%3:%%4>=%89#:473:%536%E=4%4>@8 N6=84@3:%D73:E1 F1 -@784%#:;%H#84%J#$= O1 P46;=:4%IQ%J6$<=7 Q1 R=84%-37$%M<34>%;@E@48%$#49>%-37$%J6$<=7%#<3S=1 !1 P!ORA%T%MU*V1 -1 OWGXP!%IQ%M,*+*,1 *1 &1 L%*,A,%?E%3<Y=94%6:;=7E3=8%#:%#99=.=7#4@3:%3C%&AZ%$[8& %D>=:%#%9=74#@:%:=4%C379=%@8%#\\.@=;%43%@4A%IC 4>#4%8#$=%:=4%C379=%@8%#\\.@=;%43%#%0A,%?E%3<Y=94/%D>#4%#99=.=7#4@3:%@8%\73;69=;K L1 &AZ%$[8& F1 ]AV%$[8& O1 *A+%$[8 & Q1 ^A*%$[8& &1 ^1 R>=%93=CC@9@=:4%3C%84#4@9%C7@94@3:%<=4D==:%4>=%$%!%^A*,%?E%97#4=%#:;%4>=%^]A,_%@:9.@:=%@8%,A^],A%B>#4 $@:@$6$%C379=%%$684%<=%#\\.@=;%43%4>=%97#4=%\=7\=:;@96.#7%43%4>=%@:9.@:=%43%\7=S=:4%4>=%97#4=%C73$ 8.@;@:E%;3D:%4>=%@:9.@:=K ^1 L1 *&A^%J F1 &+A0%J O1 *,+%J Q1 U+AV%J +1 L%&*A,%?E%<3"%@8%\.#9=;%#43\%#%\384#.%89#.=%8@44@:E%3:%4>=%C.337%3C%#:%=.=S#437A%IC%4>=%=.=S#437 #99=.=7#4=8%6\D#7;%#4%&A,,%$[8 & /%D>#4%D=@E>4%D@..%4>=%89#.=%7=#;K L1 &,V%J F1 &+Z%J O1 *V+%J Q1 ^&^%J +1 1 L%8>3\\=7%@:%#%86\=7$#7?=4%\68>=8%#%9#74%D@4>%#%C379=%3C%&]%J%;@7=94=;%#4%#:%#:E.=%3C%&]_ ;3D:D#7;%C73$%4>=%>37@`3:4#.A%-@:;%4>=%D37?%;3:=%<5%4>=%8>3\\=7%#8%8>=%$3S=8%;3D:%#%]V%$ .=:E4>%3C%#@8.=A%M:=E.=94%C7@94@3:1 L1 *+,,%a F1 0&]%a O1 ]0&%a Q1 *&U,%a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`? I: &4D&%$`? R: &*D&%$`? S: &8D4%$`? !: &]D_%$`? : 4: LF%#%.#>%$1U-?%G0/B%#%.12?/#2/%#..-6->#/0127%.#2%<1=%.12.6=@-%/B#/%/B->-%#>-%21%F1>.-?%#./02H%12%0/N O: <-? I: 21 4: 3: EB#/%#>-%/B-%A#?-%,L%=20/?%1F%0$[=6?-%0F%/B-%F1>$=6#%F1>%0$[=6?-%0?%a%!%5%∆/ O: CH%$`?8 I: M%? R: M`? 3: S: CH%$`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``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`3:4#.A%-@:;%4>=%D37?%;3:=%<5%4>=%8>3\\=7%#8%8>=%$3S=8%;3D:%#%]V%$ .=:E4>%3C%#@8.=A%M:=E.=94%C7@94@3:1 L1 *&U,%a F1 *+,,%a O1 ]0&%a Q1 0&]%a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`%X/ %1 L1 /A/]"*+aU%b F1 VA*U"*+aU%b O1 ]A/V"*+aU%b Q1 */A&"*+aU%b U1 * !" #$%&'()*+,)*-).+)(*$/*0('12+3*4#5"*'.6*-).+)(*$/*%'77*4#8"*$/*+,)*%$$.9*4'77:%)*+,)*%$$.*27 7&,)(2-';*'.6*-).+)()6*%)'.7*+,)*-).+)(*&$2.+*$/*+,)*7&,)()" <" =,)*#5*27*-).+)()6*'.6*#8*27*/:(+,)(*/($%*)'(+,9 >" =,)*#8*'.6*#5*'()*?$+,*-).+)()6*2.*+,)*%$$.9 #" =,)*#8*27*-).+)()6*'.6*#5*27*/:(+,)(*/($%*)'(+,9 @" =,)*#5*27*-).+)()6*'.6*#8*27*-;$7)(*+$*)'(+,9 A" =,)*#8*27*-).+)()6*'.6*#5*27*-;$7)(*+$*)'(+,9 !" B" <*,:0)*($+'+2.0*-;$:6*$/*&'(+2-;)7*2.*7&'-)*0('12+'+)*+$0)+,)(*+$*/$(%*'.*2.-()'72.0;3*6).7)*?';;9*<7 2+*7,(2.C7*2.*72D)*+,)*-;$:6 <" ($+'+)7*7;$E)(9 >" ($+'+)7*'+*+,)*7'%)*7&))69 #" ($+'+)7*/'7+)(9 @" -'..$+*($+'+)9 B" FG" <*(2.0H*'*627CH*'.6*'*7$;26*7&,)()*?)02.*($;;2.0*6$E.*'*,2;;*+$0)+,)(9*=,)*$.)*+$*()'-,*+,)*?$++$% /2(7+*27*+,) <" (2.09 >" 7&,)()9 #" 627C9 @" =,)3*';;*()'-,*+,)*?$++$%*'+*+,)*7'%)*+2%)9 A" I$+*).$:0,*2./$(%'+2$.*27*021).9 FG" FF" >;'27)*J'7-';*6:&;2-'+)6*=$((2-);;2K7*?'($%)+)(*:72.0*'*()6*>$(6)':L*E2.)*$/*6).72+3*BMF*C0N%O H*'7 +,)*E$(C2.0*;2P:269*Q,'+*E'7*+,)*,)20,+*$/*+,)*-$;:%.*$/*E2.)*'?$1)*+,)*7:(/'-)*$/*+,)*()7)1$2(R <" FG9O*% >" G9MSG*% #" G9FGO*% @" FG9S*% FF" FT" U/*+,)*7,)'(*7+()77*2.*7+));*)L-))67*'?$:+*V9OG*LFG! *IN%TH*+,)*7+));*(:&+:()79*@)+)(%2.)*+,)*7,)'(2.0 /$(-)*.)-)77'(3*+$*7,)'(*'*7+));*?$;+*F9FG*-%*2.*62'%)+)(9 <" OTMTGG*I >" !F!GG*I #" FSOSGG*I @" VGBGG*I FT" FO" Q,'+*27*+,)*%'L2%:%*'%$:.+*$/*/$(-)*3$:*E$:;6*,'1)*+$*'&&;3*+$*()%$1)*'*O*-%*62'%)+)(*7:-+2$. -:&*7+:-C*+$*'*7%$$+,*7:(/'-)R <" V9MS*I >" FT9!*I #" T!S*I @" MF9V*I FO" FV" #';-:;'+)*+,)*.)+*+$(P:)*4%'0.2+:6)"*$.*+,)*?)'%*2.*+,)*/20:()*'?$:+*+,)*#*'L27*&)(&).62-:;'(*+$ +,)*&'0)9 FV" <" OW9S*I% >" TG9G*I% #" WS9T*I% T @" T9GG*I% !"# $%&%'()*%+&,%+-*./0-'+12%%3+45+&,%+12440+1,46*+)*+&,%+5)./'%+-5&%'+&,%+7899+:.+;/<:%&+,-1+5-00%* =899+(>+1&-'&)*.+5'4(+'%1&8+?,%+0).,&+1&')*.+-&&-<,%3+&4+&,%+;/<:%&+)1+6'-22%3+-'4/*3+&,%+12440+-*3 34%1+*4&+10)2+-1+)&+/*6)*318+@+A+!+!BC+D+EC +# F# G8"H+'-3B1 I# =8CG+'-3B1 J# 98"C7+'-3B1 $# !98K+'-3B1 !H# J4(2-'%3+&4+-*+%(2&L+1,)2>+&,%+1-(%+1,)2+04-3%3+6)&,+1&L'454-(+6)00+504-& F# 046%'+)*+&,%+6-&%'8 I# -&+&,%+1-(%+0%M%0+)*+&,%+6-&%'8 J# ,).,%'+)*+&,%+6-&%'8 $# *4&+%*4/.,+)*54'(-&)4* 7 !"# !H# !"#$%&'(%) *%#+",-%.'/0/123/4'516'78!9'0! /: ! ;: < =: > 0: ? @: < 4: ! 3: < A: 7 6: > /1: < //: ? /;: ? /=: ? /0: ! /@: ? /4: ! 0 !"#$%&'(%) *%#+",-%.'/0/1'23!4'5! /6 7 56 ! 86 7 06 ! 96 : ;6 < =6 : >6 7 ?6 < /16 : //6 : /56 ! /86 ! /06 7 /96 < 9 !"#$%&'($) *+,&-.-/ 01))23&-4&5/6 !"#$%&'( )*+,-.+/&012-0/3&&04""56&746&"86&9:76#897;<6&7497&=657&>"$?:6765&746&57976$687&"#&985@6#5&746&AB657;"83 -7 89&:9&;913&<=$#:39#&$#>&>91?%2&=@2=A&":B&C@"=@&9D&:@2&D9%%9E"#F&>">&;91&GHGGI'&JKL M7 !"3<:&$#>&I$<:&K$)2 G7 0:1>2#:&JN&K1)?23 O7 P2<:&!93)&K1)?23&Q?9:@&>"F":<&)$:=@&!93)&K1)?23&$?9R27 N7 02=:"9#&K1)?23&QSTU7 '7 O913<2&JN&Q/-.-/7 !7 M%%&9D&:@2&$?9R2&Q"D&$#;&9D&:@2&$?9R2&$32&"#=9332=:&9#&&:@2&<=$#:39#&;91&F2:&:@"<&V12<:"9# E39#F7 -7 T7 M&-//&) ! %9#F&@"F@&R9%:$F2&=$?%2&"<&<1<W2#>2>&?2:E22#&:E9&:9E23<B&P@2&)$<<&9D&:@2&-//&)&=$?%2&"< -X/&AFB&JD&:@2&:2#<"9#&"#&:@2&=$?%2&"<&S/&///&K4&E@$:&"<&:@2&%9E2<:&D32V12#=;&$:&E@"=@&:@"<&=$?%2&=$# 9<="%%$:2L M7 -B.&+Y G7 TB/&+Y O7 -B/&+Y N7 /BZ-&+Y T7 S7 PE9&">2#:"=$%&$339E<4&9#2&E":@&:E"=2&:@2&R2%9=":;&9D&:@2&9:@234&$32&D"32>&"#:9&$&@$;&?$%2B&P@2&D$<:23 $339E&E"%%&W2#2:3$:2 M7 :E"=2&$<&D$3&$<&:@2&<%9E23&$339EB G7 :@2&<$)2&>"<:$#=2&$<&:@2&<%9E23&$339EB O7 D913&:")2<&$<&D$3&$<&:@2&<%9E23&$339EB N7 )932&:@$#&D913&:")2<&$<&D$3&$<&:@2&<%9E23&$339EB '7 #9#2&9D&:@2<2 S7 .7 M&TXB/&AF&D%99>%"F@:&"#&$&W$3A&"<&<1WW93:2>&$:&:@2&2#>&9D&$&@93"Y9#:$%&?2$)&E2"F@"#F&SZ/&K&:@$:&"< @"#F2>&:9&$&W9%2B&M&=$?%2&$:&$#&$#F%2&9D&S/B/[&E":@&:@2&?2$)&@2%W<&:9&<1WW93:&:@2&%"F@:B .7 D"#>&:@2&:2#<"9#&"#&:@2&=$?%2B M7 6\/&K G7 T\S&K O7 -TS/&K - N7 .6/&K '7 TX/&K X7 M&?%9=A&9D&$%1)"#1)&E":@&$&)$<<&9D&-&AF&"<&W%$=2>&"#&$&?2$A23&9D&E$:23&D"%%2>&:9&:@2&?3")B&C$:23 9R23D%9E<B&P@2&<$)2&"<&>9#2&"#&$#9:@23&?2$A23&E":@&$&%&AF&?%9=A&9D&%2$>B&N92<&:@2&%2$>&>"<W%$=2 )9324&%2<<4&93&:@2&<$)2&$)91#:&9D&E$:23L M7 %2$>&?%9=A&>"<W%$=2<&)932&E$:23 G7 ?9:@&?%9=A<&>"<W%$=2&:@2&<$)2&$)91#:&9D&E$:23 O7 $%1)"#1)&?%9=A&>"<W%$=2<&)932&E$:23 X7 U7 M#&$WW%2&$:&32<:&E2"F@<&-&KB&P@2&#2:&D93=2&9#&:@2&$WW%2&E@2#&":&"<&"#&D322&D$%%&"< M7 6B\&KB G7 /B-&KB O7 -&KB N7 /&KB '7 #9#2&9D&:@2<2 U7 Z7 M#&">2$%&D%1">&D%9E<&:@391F@&$&W"W2&)$>2&9D&:E9&<2=:"9#<&E":@&>"$)2:23<&9D&-B/&$#>&.B/&"#=@2<4 32<W2=:"R2%;B&P@2&<W22>&9D&:@2&D%1">&D%9E&:@391F@&:@2&.B/! "#=@&<2=:"9#&E"%%&?2&E@$:&D$=:93&:")2<&:@$: :@391F@&:@2&-B/!"#=@&<2=:"9#L M7 -]-U G7 UB/ O7 -]S N7 6B/ '7 -]6 Z7 \7 N91?%"#F&:@2&>"<:$#=2&?2:E22#&<91#>&<913=2&$#>&$&%"<:2#23&E"%%&=@$#F2&:@2&"#:2#<":;4&$<&>2:2=:2>&?; :@2&%"<:2#234&?;&E@$:&D$=:93L M7 /BSS G7 -]. O7 6B/ N7 .B/ \7 67 M&=2#:3"D1F2&"#&$&)2>"=$%&%$?93$:93;&39:$:2<&$:&$#&$#F1%$3&<W22>&9D&.///&32R])"#B&C@2#&<E":=@2> 9DD4&":&39:$:2<&:@391F@&.UB/&32R9%1:"9#<&?2D932&=9)"#F&:9&32<:B&!"#>&:@2&=9#<:$#:&$#F1%$3&$==2%23$:"9# 9D&:@2&=2#:3"D1F2B M7 ! S/.&3$>]<T G7 S/.3$>]<T O7 /&3$>]<T N7 TZ.&3$>]<T '7 ! TZ.&3$>]<T 67 T -/7 P@2&%$1#=@"#F&)2=@$#"<)&9D&$&:9;&F1#&=9#<"<:<&9D&$&<W3"#F&9D&1#A#9E#&<W3"#F&=9#<:$#:4&$<&<@9E# "#&:@2&D"F132B&JD&":<&<W3"#F&"<&=9)W32<<2>&$&>"<:$#=2&9D&/B/\/&)&$#>&:@2&F1#&D"32>&R23:"=$%%;&$<&<@9E#4 :@2&F1#&=$#&%$1#=@&$&T/B/&F&W39^2=:"%2&:9&$&)$(")1)&@2"F@:&9D&-UB/&)&$?9R2&:@2&<:$3:"#F&W9"#:&9D :@2&W39^2=:"%2B&K2F%2=:"#F&$%%&32<"<:"R2&D93=2<4&>2:23)"#2&:@2&<W3"#F&=9#<:$#: M7 Z\B.&K]) G7 6\/&K]) O7 -\T/&K]) -/7 N7 -TT/&K]) --7 M&@9%2&"<&W9A2>&:@391F@&:@2&)2:$%&<">2&9D&$&>31)&@9%>"#F&E$:23B&P@2&@9%2&"<&TX&=)&?2%9E&:@2&E$:23 <13D$=2B&C@$:&"<&:@2&"#":"$%&<W22>&9D&:@2&91:D%9EL M7 SBX&)]< G7 -B6&)]< O7 TBT&)]< N7 SB/&)]< --7 -T7 M&%9#F&<:3"#F&"<&W1%%2>&<9&:@$:&:@2&:2#<"9#&"#&":&"#=32$<2<&?;&$&D$=:93&9D&D913B&JD&:@2&=@$#F2&"#&%2#F:@&"< #2F%"F"?%24&?;&E@$:&D$=:93&>92<&:@2&E$R2&<W22>&=@$#F2L M7 .B/ G7 -BZ O7 /BSS N7 SB/ '7 TB/ -T7 -S7 N3"R"#F&$391#>&$&:3$DD"=&="3=%2&E":@&;913&D99:&<:2$>;&9#&:@2&F$<&W2>$%4&;91&%99A&>9E#&$#>&#9:"=2 ;913&<W22>9)2:23&<$;<&T/)W@B&C@$:&R$%12<&$32&=9#<:$#:&$<&;91&>3"R2&"#&:@"<&="3=%2L M7 $==2%23$:"9# G7 <W22> O7 R2%9=":; N7 $&$#>&? '7 $4&?4&$#>&= -S7 -.7 M&-X/&AF&@99W&$#>&S/&AF&<9%">&<W@232&?9:@&<:$3:&D39)&32<:&$#>&39%%&>9E#&$&TX&)&"#=%"#2&:@$:&)$A2<&$ TT[&$#F%2&D39)&@93"Y9#:$%B&C@$:&"<&:@2&3$:"9&9D&:@2&:3$#<%$:"9#$%&<W22>&9D&:@2&<W@232&:9&:@2&@99W QR<W@232]R @99W7&$<&:@2;&32$=@&:@2&?9::9)L&J@99W&"&_`T 4&J<W@232&"&T]X&_`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mv 2 KErot = 1/2I 2 PEg = mgh 1 k x2 2 W = F d cos PEs = F =k x v2 ac = T r = v/r = a/r FT µ v= f = 1/T v=f fo = fs v + vo v vs ⇥ = rF sin 2 2 P1 + g y1 + 1/2 v1 = P2 + g y2 + 1/2 v2 A1 v1 = A2 v2 A = r2 I= 1 d = v0 t + at2 2 2 v 2 = v0 + 2ad F x =Y A L F x =S A h P= BV P A = 10 log I I0 P = gD p = mv I= p=F t M#<E23&a2; P2<:#$)2b&-.-/&!JKMI&'cM_&M -7 ! T7 N S7 O .7 O X7 O U7 O Z7 M \7 G 67 M -/7 G --7 O -T7 ' -S7 G -.7 M -X7 O -U7 N X 1) Driving around a traffic circle with your foot steady on the gas pedal, you look down and notice your speedometer says 20mph. What values are constant as you drive in this circle? a. acceleration b. velocity c. speed d. a and b e. a, b, and c 2) An object moves 20 m east in 30 s and then returns to its starting point taking an additional 50 s. If west is chosen as the positive direction, what is the sign associated with the average velocity of the object? a. + b. - c. 0 (no sign) d. any of the above 3) A rock is thrown straight up with an initial velocity of 19.6 m/s. What time interval elapses between the rock!s being thrown and its return to the original launch point? (Take g equal to 9.80 m/s2.) a. 4.00 s b. 5.00 s c. 8.00 s d. 10.0 s 4) Displacement is which of the following types of quantities? a. vector b. scalar c. magnitude d. dimensional 5) Newton's law of universal gravitation is represented by the following formula, where F is the gravitational force, M and m are masses, and r is a length. Force has the SI units kg·m/s2. What are the SI units of the proportionality constant G? (Use m, kg, and s as appropriate.) a. b. m3 / (kg s) kg s2 / m3 d. m3 / (kg s2) kg s / m3 e. m2 / (kg s2) c. 6) A truck moves 70 m east, then moves 120 m west, and finally moves east again a distance of 90 m. If east is chosen as the positive direction, what is the truck!s resultant displacement? a. 40 m b. -40 m c. 280 m d. -280 m 7) A cart is given an initial velocity of 5.0 m/s and experiences a constant acceleration of 2.0 m/s2. What is the magnitude of the cart!s displacement during the first 6.0 s of its motion? 7) A cart is given an initial velocity of 5.0 m/s and experiences a constant acceleration of 2.0 m/s2. What is the magnitude of the cart!s displacement during the first 6.0 s of its motion? a. 10 m b. 55 m c. 66 m d. 80 m 8) The value of an object!s acceleration may be characterized in equivalent words by which of the following? a. displacement b. rate of change of displacement c. velocity d. rate of change of velocity 9) Vector A points north and vector B points east. If C = B - A then vector C points: a. north of east b. south of east c. north of west d. south of west 10) Gwen releases a rock at rest from the top of a 40-m tower. If g = 9.8 m/s2 and air resistance is negligible, what is the speed of the rock as it hits the ground? a. 28 m/s b. 30 m/s c. 56 m/s d. 784 m/s 11) A ball is thrown upward from the ground with an initial speed of 15 m/s; at the same instant, another ball is dropped from a building 15 m high. After how long will the balls be at the same height? a. 0.50 s b. 1.0 s c. 1.3 s d. 2.0 s e. 9.8 s 12) A soccer ball is kicked with an initial velocity of 39.2 m/s and an initial angle of 30 degrees from the ground. What is the total flight time of the ball? a. 4.00 s b. 5.00 s c. 8.00 s d. 10.0 s 13) A plane flies west 300 km for 1.00 hr, then turns north and continues another 300 km for another hour. What direction was the average acceleration of the plane? a. north b. west c. northwest d. northeast e. east 14) For the triangle shown what is sin! ? 14) For the triangle shown what is sin! ? a. 1.50 b. 0.667 c. 10.8 d. 3.22 15) A stone is thrown with an initial speed of 15 m/s at an angle of 53° above the horizontal from the top of a 35 m building. If g = 9.8 m/s2 and air resistance is negligible, what is the magnitude of the horizontal displacement of the rock? a. 38 m b. 46 m c. 66 m d. 90 m ...
View Full Document

Ask a homework question - tutors are online