perduestone

perduestone - Access to the house is denied around the...

Info iconThis preview shows pages 1–44. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
Stone House Tavole Italy Stephen Perdue The “lonely house” in Tavole, Italy designed by Jacques Herzog and Pierre de Meuron is an accumulation of the landscape both as image and physical site. Piling the stones recalls the stone retaining walls in the olive orchards that frame and terrace the harsh Ligurian landscape. The stones originated from demolished neighboring buildings and accumulate like rubble within the concrete skeleton. Although the house is integrated with the natural site through its materiality, it is strangely distinct and artificial. The crystalline concrete skeleton traces a void and a volume in space that both reaches onto the landscape and retreats from it. The equal but contrasting relationship between frame and fill sets up a tension between the building and its site: it is “naturalized” in the site using the stones, but artificially packed inside an industrial concrete frame.
Background image of page 1

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 2
Background image of page 3

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 4
Background image of page 5

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 6
Background image of page 7

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 8
Background image of page 9

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 10
Background image of page 11

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 12
Background image of page 13

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 14
Background image of page 15

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 16
Background image of page 17

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 18
Background image of page 19

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 20
Background image of page 21

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 22
Background image of page 23

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 24
Background image of page 25

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 26
Background image of page 27

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 28
Background image of page 29

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 30
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Access to the house is denied around the site. The retaining walls work together to mask the exterior stairs and the steep and rocky terrain on the west and north of the house severely limit access to the northern side. The house is closed on the ground floor, heavily guarded on the second floor and open to panoramic views on the third floor. The second floor which appears to provide a link between interior and exterior is contradictory: it is punctured with large windows and doors that are covered with operable metal shutters limiting both views and light. Views from the third floor connect the occupants with the larger landscape but not with the immediate site as views are denied to the east, the location of the front doors, patio and lawn. herzog & de meuron stone house tavole, italy project: 1982 realization: 1985-1988...
View Full Document

Page1 / 44

perduestone - Access to the house is denied around the...

This preview shows document pages 1 - 44. Sign up to view the full document.

View Full Document Right Arrow Icon
Ask a homework question - tutors are online