[edu.joshuatly.com] Pahang SPM Trial 2011 Physics (w ans)

[edu.joshuatly.com] Pahang SPM Trial 2011 Physics (w ans) -...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: 4531/1 4531/1 PHYSICS Kertas 1 SEPT/2011 1 Va Jam PHYSICS Tingkatan 5 Kertas 1 Satu Jam Lima Belas Minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU. 1. This question paper consists of 50 questions. Kertas soalan ini mengandungi 50 soalan. 2. Answer all questions. Jawab semua soalan. 3. The diagrams in the questions provided are not drawn to scale unless stated. Rajah yang mengiringi soalan tidak dilukis mengikut skala kecuali dinyatakan. 4. You may use a non-programmable scientific calculator. Anda dibenarkan menggunakan kalkulator saintifik yang tidak boleh diprogram. 5. A list of formulae is provided on page 2. Satu senarai formula disediakan di hafaman 2. Kertas soalaninimengandungi 26 halaman bercetak dan2 halaman tidakbercetak. © 2011 Hak Cipta MPSM Pahang http://edu.joshuatly.com/ [Lihat halaman sebelah http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ 4531/2 4531/2 PHYSICS Kertas 2 SEPT/2011 2 Jam 30 Minit PHYSICS Tingkatan 5 Kertas 2 Dua Jam Tiga Puluh Minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU. Kertas soalan ini adalah dalam UntukKegunacm Pemeriksa dwibahasa. Soalan Markah Markah Penuh Bahagian Diperoleh « Soalan dalam bahasa Inggeris 1 3 maklumat di halaman belakang kertas soalan ini. C 8 10 12 9 20 10 B 8 8 Calon dikehendaki membaca 7 7 Inggeris atau bahasa Melayu. 4 6 soalan sama ada dalam bahasa 6 5 A 5 20 11 20 12 Calon dibenarkan menjawab keselumhan atau sebahagian 4 2 mendahului soalan yang sepadan dalam bahasa Melayu. 20 Jumlah Kertas soalan ini mengandungi 32 halaman bercetak. © 2011 Hak Cipta MPSM Pahang http://edu.joshuatly.com/ [Lihat halaman sebelah http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ \ 4531/3 ^ 4531/3 PHYSICS Kertas 3 NAMA SEPT 2011 IViJam TINGKATAN : PHYSICS Tingkatan 5 Kertas 3 Satu Jam Tiga Puluh Minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU. Soalan dalam bahasa Inggeris mendahulul soalan yang sepadan dalam bahasa Melayu Untuk Kegunaan Pemeriksa Bahagian soalan Markah Markah Penuh Calon dikehendaki membaca 1 16 2 12 1 12 2 maklumat di halaman 2. 12 A B TOTAL Kertas soalan inimengandungi 16halaman bercetak. © 2011 HakCiptaMPSMPahang http://edu.joshuatly.com/ [Lihat halaman sebelah http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ http://edu.joshuatly.com/ SULIT 4531/1(PP) 4531/1(PP) Physics Kertas 1 Sept 2011 Peraturan Pemarkahan MAJLIS PENGETUA SEKOLAH MENENGAH MALAYSIA CAWANGAN NEGERI PAHANG PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2011 PHYSICS Kertas 1 PERATURAN PEMARKAHAN UNTUK KEGUNAAN PEMERIKSA SAHAJA Peraturan pemarkahan ini mengandungi 2 halaman bercetak 4531/1(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang [Lihat halaman sebelah] SULIT http://edu.joshuatly.com/ SULIT Question 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 2 Answer C A B C C C C B C C C B A C B B C B D D B D A B B 4531/1(PP) Question 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Answer B C D B C A B C B A B D C D B A B A D B C C C A A END OF MARKING SCHEME PERATURAN PEMARKAHAN TAMAT 4531/1(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang http://edu.joshuatly.com/ SULIT SULIT 4531/2(PP) 4531/2(PP) Physics Kertas 2 Sept 2011 Peraturan Pemarkahan MAJLIS PENGETUA SEKOLAH MENENGAH MALAYSIA CAWANGAN NEGERI PAHANG PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2011 PHYSICS Kertas 2 PERATURAN PEMARKAHAN UNTUK KEGUNAAN PEMERIKSA SAHAJA Peraturan Pemarkahan ini mengandungi 9 halaman bercetak 4531/2(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang [Lihat halaman sebelah] SULIT http://edu.joshuatly.com/ SULIT 2 4531/2(PP) SECTION A [60 MARKS] Question 1 (a) (b) (c) 2 (a) (b) (c) (d) (i) (ii) Marking Criteria Electromagnetic waves consist of a combination of oscillating electrical and magnetic fields perpendicular to each other. They are transverse wave/ they can travel through vacuum/ their speed is 3.0 x 108 ms-1 Microwave Microwave has short wavelength and high frequency / It can be reflected / It can penetrate haze / It can penetrate rain or snow / It can penetrate clouds TOTAL Pressure is force acting per unit area / Pressure = Force/ area Same = ℎ = 1000 × 0.2 × 10 = 2000 kg m−1 s−2 or 2000 Pa or 2 kPa (with correct unit) Marks 1 1 1 1 4 1 1 1 1 1 Diagram 2.3 0.2 m Cooking oil Minyak Container B X 3 (a) (b) (c) TOTAL Step-down transformer Easy magnetised and demagnetised N S VS = N p VP 12 Ns = ´ 3000 240 5 1 1 1 1 = 150 4531/2(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang http://edu.joshuatly.com/ SULIT SULIT (d) 3 4531/2(PP) 5 6 Bulb does not light up 1 (ii) 4 (i) No current is induced in secondary coil/ No change in magnetic 1 flux (d) (i) Bulb does not light up (ii) No current is induced in secondary coil // No change in magnetic flux TOTAL (a) 80°C (b) (i) = 100 × 800 = 0.5 = 160 000 J kg −1 (with correct unit) (ii) No heat energy is lost to the surrounding / All heat energy is absorbed by the solid substance from the heater (c) § Heat energy supplied is used to break down / overcome the bonds between molecules § No increase in kinetic energy if molecules TOTAL (a) Elastic potential energy (b) (i) Diameter of spring B is larger / more than spring A // vice versa (ii) The extension of spring B is more / longer than spring A // vice versa (iii) The spring constant of spring A is more than spring B (c) (i) When the spring constant increases, the extension of spring decreases (ii) Hooke’s Law (d) (i) x The extension of spring A becomes half // 2 (ii) The weight of load attached onto the spring is divided by two TOTAL (a) (b) (c) Right hand grip rule (i) The number of turns of coil wires in Diagram 6.2 is more than in Diagram 6.1 (ii) The number of magnetic field line of force in Diagram 6.2 is more than in Diagram 6.1 (iii) Same (d) When the number if turns of the coil increases, the strength of magnetic field increases (e) (i) The strength of magnetic field is / remains unchanged (ii) There is no change in magnitude of current flow TOTAL 4531/2(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang 1 1 6 1 1 1 1 1 1 7 1 1 1 1 1 1 1 1 8 1 1 1 1 1 1 1 1 8 [Lihat halaman sebelah] SULIT http://edu.joshuatly.com/ SULIT 7 (a) 4 (i) (ii) (b) (i) (ii) (c) 8 (a) (b) (c) − 40 − 0 = 20 = 2 ms−2 (with correct unit) = = 4000 × 2 = 8000 N Increases // More than 10 To reduce the pressure exerted on the ground Increases // More than 2 To reduce the inertia effect / (any relevant reason) § Momentum of a heavy vehicle depends in its speed § Easy to control the direction // To reduce the damage effect // To reduce the impulsive force when accident occurs TOTAL = 4531/2(PP) 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 10 Glass prism Prisma (i) (ii) (i) (ii) Draw and shade the second prism Complete the path of light ray Total internal reflection Binocular / camera / (Any relevant gadget) 1 n= sin c 1 n= sin 43° n = 1.47 4531/2(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang http://edu.joshuatly.com/ 1 1 1 1 1 1 SULIT SULIT (d) 5 (i) Materials Bahan A B C D 4531/2(PP) Critical angle, c Sudut genting, c 53.13 48.75 41.14 50.28 All correct – 2 marks 1 – 3 correct – 1 mark (ii) Material C (iii) The critical angle is less than incident angle / 45° (e) (i) Reflection of light (ii) To prevent overlapping image / image blur / not clear / Mirror produce a distort image TOTAL 2 1 1 1 1 12 SECTION B [20 MARKS] Question 9 (a) (b) (c) Marking Criteria Atmospheric pressure is pressure exerted on the surface of any object by atmospheric gas OR Atmospheric pressure is pressure exerted on the surface of any object above the earth causes by weight of atmospheric gas § The altitude of mountain peak higher / more than the foothill § The at mountain peak is higher than at foothill § The density of air at mountain peak is smaller / less than the density of air at foothill § When the altitude increases, the air pressure decreases § When the air pressure decreases, the density of air decreases § When we suck through the straw, the air inside the straw is removed § Produced a partial vacuum area in the straw § Difference in pressure occurs § is higher than the Pressure inside the straw § Force is exerted to pushed in the water into the straw OR USING FUNCTIONAL DIAGRAM 4531/2(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang Marks 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [Max 4] [Lihat halaman sebelah] SULIT http://edu.joshuatly.com/ SULIT (d) 6 Suggestions Use warm clothing / Thick clothing Use waterproof material for bag pack Use light material for bag pack Use strong material for bag pack Bring a oxygen tank // Bring a respiratory aids Bring a hiking sticks 4531/2(PP) Explanations To maintain body temperature // To withstand low temperature // To prevent drop in body temperature To prevent water entering the bag pack Reduce load to carry // It is lighter It does not torn easily 1+1 1+1 1+1 1+1 1+1 To supply oxygen // To help to breath normally 1+1 To maintain / support the body balance 1+1 Wear a boots with spikes To increase the grip on the surface of the ground [Any 5 pairs] [Max 10] TOTAL 20 10 (a) Induced current is a current produces when a conductor is 1 moved perpendicular to the magnetic line of force OR Current produced when the is relative motion between a conductor and magnetic field OR Current produced when the magnetic flux is cut by a conductor (b) (i) Same 1 (ii) The number of turns of the coils in Diagram 10.3 is more than 1 in Diagram 10.2 (iii) The induced current in Diagram 10.3 more than in Diagram 1 10.2 (c) (i) When the number of turns of coils increases, the change in 1 magnetic field increases (ii) When the number of turns of coils increases, the magnitude of 1 induced current increases (d) § Magnetic flux is cut, induce current is produced in the coil. 1 1 § When q = 90°, there is no current flow because the circuit is broken at the carbon brushes 1 § When q = 180°, 360°, there is current flow in the coil 1 § Commutator is used to ensure the direction of the current flow in one direction 4531/2(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang http://edu.joshuatly.com/ SULIT SULIT 7 4531/2(PP) 1 [Max 4] (e) Suggestions Use step down trasformer N P : N S = 12 : 1 Use soft iron core Use laminated soft iron core Connect a diode / rectification circuit to the output voltage Use copper wire TOTAL Explanations To reduce the voltage To produce 20 V output voltage // Reduce the voltage from 240 V to 20 V Easy to magnetised and demagnetised To reduce eddy current To convert alternating current to direct current 1+1 1+1 1+1 1+1 1+1 1+1 Low resistance // More current flow // Less heat is produced [Any 5 pairs] [Max 10] 20 SECTION C [20 MARKS] Question 11 (a) (b) (c) (i) Marking Criteria The degree of hotness of a substance § The thermometer is put under the tongue/inside the mouth / under armpit § The heat is transferred from the body to the thermometer § Alcohol liquid expand until it reaches a state of thermal equilibrium § The temperature of the thermometer is the same as the body æ L -L ö q x = ç x 0 ÷ ´ 100o C çL -L ÷ 0 ø è 100 æ 12 - 5 ö o ÷ ´ 100 C è 25 - 5 ø q x = 35o C qx = ç 1 1 1 1 1 1 1 (ii) (35 + 273)K = 308K (iii) æ L -5ö o 30o C = ç 30 ÷ ´ 100 C è 20 ø L30 = 11 cm 4531/2(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang Marks 1 1 1 [Lihat halaman sebelah] SULIT http://edu.joshuatly.com/ SULIT (d) 8 Characteristics Low freezing point // Freezing point < -65°C High boiling point // Boiling point > 20°C Opaque // Clear red in colour Thin glass wall of bulb 12 (a) (b) 4531/2(PP) Reasons To prevent liquid freeze at 65°C // Not easy to freeze // The thermometer can be used to record temperature at -65°C Not easy to boil // The thermometer can be used to record temperature at 20°C Easy to observe the reading of thermometer More sensitive to heat R is chosen Because it has freezing point < -65°C, high boiling point > 20°C, Clear red in colour and thin glass wall of bulb TOTAL Semiconductor is a material with electrical conductivity better than insulator but weaker than a conductor § Doping process // Silicon is doped with pentavalent atoms / Phosphorus / Antimony § To produce covalent bond § Increase the free electron inside the semiconductor § Majority charge-carriers is negative electron 1+1 1+1 1+1 1+1 1 1 20 1 1 1 1 1 1 Si Si Si Si Si Si · Si P Free electron · Si (c) Si P Si (i) V X-Z = 6 V (ii) V X-Y = 6 -1 = 5 V (iii) æ RM ö VM = ç ÷ ç R + R ÷ ´ 6V N ø è M æ ö RM 5=ç ç R + 1000 ÷ ´ 6V ÷ è M ø 4531/2(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang http://edu.joshuatly.com/ [Max 4] 1 1 1 1 SULIT SULIT (d) 9 5RM + 5000 = 6RM RM = 5000 Ω Characteristics LDR is connected at base circuit Positive terminal of batteries is connected to collector Bulbs are arranged in parallel Relay switch is used 4531/2(PP) 1 Reasons When intensity of light is low / dark, resistance of LDR increases / so is large / transistor switched on So that the transistor is forward biased All bulbs are connected to voltage supply of 95 V So that the secondary circuit will switch on // So that the electromagnet will switch on the secondary circuit A is chosen Because LDR is connected at base circuit, terminal positive of batteries is connected to collector; bulbs are arranged in parallel circuit and relay switch is used. TOTAL 1+1 1+1 1+1 1+1 1 1 20 END OF MARKING SCHEME PERATURAN PEMARKAHAN TAMAT 4531/2(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang [Lihat halaman sebelah] SULIT http://edu.joshuatly.com/ SULIT 4531/3(PP) 4531/3(PP) Physics Kertas 3 Sept 2011 Peraturan Pemarkahan MAJLIS PENGETUA SEKOLAH MENENGAH MALAYSIA CAWANGAN NEGERI PAHANG PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2011 PHYSICS Kertas 3 PERATURAN PEMARKAHAN UNTUK KEGUNAAN PEMERIKSA SAHAJA Peraturan pemarkahan ini mengandungi 6 halaman bercetak 4531/3(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang [Lihat halaman sebelah] SULIT http://edu.joshuatly.com/ SULIT 2 4531/3(PP) SECTION A [28 MARKS] Question 1 (a) (i) (ii) (iii) (b) (i) (ii) (c) Depth of water, d Wavelength, Frequency, f § § § § Marking Criteria Diagram 1.3 : 4.2 cm, number of Diagram 1.4 : 4.0 cm, number of Diagram 1.5 : 4.0 cm, number of Diagram 1.6 : 3.6 cm, number of λ =7 λ =5 λ =4 λ =3 [Note: Only 3 pairs correct, award 1 mark] Distance AB Number of / cm / cm 1.0 4.0 10 1.5 4.2 7 2.0 4.0 5 2.5 4.0 4 3.0 3.6 3 Marks 1 1 1 2 / cm 0.4 0.6 0.8 1.0 1.2 § Quantities of d, distance AB, number of and shown in the table § State the units of the d, distance AB, number of and correctly § All the values of are calculated correctly (Only 3 values correct, award 1 mark) § must be consistent to 1 decimal place Draw a complete graph of against Tick √ based on the following aspects : 1 1 2 1 [5 m] 5 Show λ on y-axis and d on x-axis (√) State the units of the variables correctly (√) Both axes are marked with uniform scale (√) All five points are plotted correctly (√√) Note: Only three points plotted correctly, award (√) § Best straight line is drawn (√) § Show the minimum size of graph at least 5 x 4 (10 cm x 8 cm) square (counted from the origin until the furthest point) (√) § § § § Score: 7 (√) 5 – 6 (√) 3 – 4 (√) 1 (√) 0 – 1 (√) = = = = = 5m 4m 3m 2m 1m 4531/3(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang http://edu.joshuatly.com/ SULIT SULIT (d) 2 (a) (b) (c) (d) 3 (a) 3 4531/3(PP) λ is directly proportional to d TOTAL (i) is directly proportional to ( + ) (ii) Straight line from = 400 at y-axis and straight line to x-axis ( + ) = (iii) When u = 20 m, v = 20 cm (iv) § Draw a sufficient large triangle 5 x 4 (10 cm x 8 cm) § Correct substitution(based on candidate’s triangle) § State the value /answer with unit : 10 cm = + + = = ( + ) From = ( + ) and = + = , = Carry out the experiment in a dark room to observe a clearer image // (any relevant answers) TOTAL State a suitable inference 1 16 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 12 1 (b) Volume of the balloon depends on its pressure State relevant hypothesis (with direction) 1 (c) The smaller the pressure, the greater the volume State the aim of the experiment 1 (i) (ii) To investigate the relationship between mass of slotted weight and volume of gas State the manipulated variable and the responding variable 1 Manipulated variable: Mass of slotted weight, m Responding variable: Volume of gas, V State the constant variable (iii) 1 Constant variable – cross section area, A // temperature List out the important apparatus and materials 1 A big syringe and piston, slotted weights, rubber hose, clip and retort stand 4531/3(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang [Lihat halaman sebelah] SULIT http://edu.joshuatly.com/ SULIT 4 4531/3(PP) (iv) State a functional arrangement of the apparatus 1 Must syringe with scale State the method of controlling the manipulated variable 1 Place a 200 g slotted weight onto the piston State the method of measuring the responding variable (v) 1 Measure the volume of the gas // Record the reading of the syringe, V Repeat the experiment at least 4 times with different values Repeat the experiment for different weights, 400 g. 600 g, 800 g and 1000 g (vi) Tabulate the data Mass, m/g 200 400 600 800 1000 1 1 Volume, V/cm3 . (vii) State how data will be analysed (sketch graph / statement) TOTAL 4531/3(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang http://edu.joshuatly.com/ 1 12 SULIT SULIT 5 4531/3(PP) (a) State a suitable inference 1 (b) 4 Brightness of the bulb depends on the length of wire State relevant hypothesis (with direction) 1 The longer the wire, the higher the resistance (i) State the aim of the experiment 1 (ii) (c) To investigate the relationship between length of wire and its resistance State the manipulated variable and the responding variable 1 Manipulated variable: Length of wire, Responding variable: Resistance, R State the constant variable 1 Constant variable – cross section area, A // temperature List out the important apparatus and materials 1 Constantan wire, dry cells, rheostat, voltmeter, ammeter, ruler, connecting wires, switch and jockey (iv) State a functional arrangement of the apparatus 1 (iii) State the method of controlling the manipulated variable 1 Turn on the switch. Place the jockey at length of wire, l = 20.0 cm Adjust the rheostat until the ammeter shows, I = 0.5 A State the method of measuring the responding variable (v) 1 Measure the potential difference, V Calculate resistance, R using the formula, R = V/I Repeat the experiment at least 4 times with different values 1 Repeat the experiment for different lengths, l = 40.0 cm, 60.0 cm, 80.0 cm and 100.0 cm. 4531/3(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang [Lihat halaman sebelah] SULIT http://edu.joshuatly.com/ SULIT 6 4531/3(PP) (vi) Tabulate the data 1 l/cm R/W 20.0 40.0 60.0 80.0 100.0 (vii) State how data will be analysed (sketch graph / statement) 1 / / TOTAL 12 END OF MARKING SCHEME 4531/3(PP) © 2011 Hak Cipta MPSM Cawangan Pahang http://edu.joshuatly.com/ SULIT ...
View Full Document

Ask a homework question - tutors are online