Bio 201 S11 ex 1 practice set corrected

Bio 201 S11 ex 1 practice set corrected - Bio 201 Spring...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Bio 201 Spring 2011 1 practice questions for mid‐term exam 1 Answer key is at the end. 1. Which of the following statements about red algae is true? (a) Red algae do not contain chlorophyll (b) Red algae can change their pigment concentrations as a function of light intensity (c) Have tracheids (d) Red algae contain the photosynthetic pigment phycoerythrin (e) Both b and d 2. The two basic types of experiments are (a) partial and complete (b) biochemical and biophysical (c) hypothetical and actual (d) ecological and evolutionary (e) comparative and controlled 3. In order to disperse large quantities of pollen over large areas, plants like conifers rely on: (a) Bees (b) Bats (c) Mammals (d) Water (e) Wind 4. Which of the following options correctly represents the most likely sequence of the evolution of plants, from earliest to most recent? (a) bryophytes, tracheophytes, gymnosperms, angiosperms (b) tracheophytes, bryophytes, angiosperms, gymnosperms (c) bryophytes, tracheophytes, angiosperms, gymnosperms (d) bryophytes, gymnosperms, tracheophytes, angiosperms (e) tracheophytes, angiosperms, bryophytes, gymnosperms 5. In freshwater lakes and ponds in winter, ice forms on the top because (a) it is less dense than water (b) the body of water has frozen from the bottom up (c) freezing releases gases that keep the ice suspended on top of the water (d) salt concentrates in the ice as it freezes (e) biological material would not survive the winter if this did not happen 6. Abscisic Acid (ABA) (a) Is responsible for fruit development (b) Stimulates the endosperm to produce seed storage proteins (c) Causes grapes to grow very large (d) Promotes cell elongation Bio 201 Spring 2011 2 practice questions for mid‐term exam 1 (e) Inhibits gravitropism 7. When we observe mosses, the dominant life stage that we see is the ________. In a fern the dominant stage is the ________. (a) gametophyte . . . gametophyte (b) gametophyte . . . sporophyte (c) sporophyte . . . gametophyte (d) sporophyte . . . sporophyte (e) sporangium . . . gametangium 8. The process by which water molecules exit leaves via evaporation is called: (a) Tension (b) Cohesion (c) Transpiration (d) Apoplast (e) Condensation 9. A fruit that develops from the carpel and additional flower parts is considered a: (a) Simple fruit (b) Aggregate fruit (c) Multiple fruit (d) Accessory fruit (e) Vegetable 10. In gymnosperms, the female reproductive structure is a cone called a strobilus. Which of the following is not true about this structure? (a) It has scales that protect the seeds after fertilization (b) It can open to release seeds when they mature (c) It may require high temperature to open and release seeds (d) It is smaller than the male reproductive cone (e) It receives the pollen during pollination 11. Lichens and mycorrhizae are both (a) Fungi with symbiotic relationships (b) Found in extreme environments (c) Associations of Ascomycota (d) Saprobic (e) Pathogenic 12. The fungi that provide an essential step in the manufacturing of beer and wine fall within which division of the kingdom Fungi? (a) Microsporidia (b) Zygomycetes (c) Glomeromycetes Bio 201 Spring 2011 3 practice questions for mid‐term exam 1 (d) Ascomycetes (e) Basidiomycetes 13. Chytrid sporagonium produce spores which then (a) Undergo fertilization and create a zygote (b) Grow into a multicellular haploid chytrid and develop into male and female gametangium (c) Undergo meiosis to produce gametes (d) Proceed into karyogamy, followed by plasmogamy (e) Develop into basidia, where nuclei of different mating types can fuse 14. Miller’s long term "primordial soup" experiments at low temperatures demonstrated that (a) high temperatures are required for the abiotic synthesis of biological molecules (b) biological molecules can form at temperatures as low as ‐100˚C (c) electricity is required for the chemical synthesis of biological molecules (d) the atmosphere of primordial Earth must have been different than the atmosphere today (e) all of the above 15. Which plant hormone is responsible for phototropism and gravitropism? (a) Auxin (b) Gibberellin (c) Cytokinins (d) Brassinosteriods (e) Ethylene 16. Which prokaryote group is known for living in very hot and/or very acidic environments? (a) Crenarchaeota (b) Proteobacteria (c) Chlamydias (d) Spirochetes (e) Euryarchaeota 17. A well‐designed experiment (a) is capable of either supporting or indicating lack of support for a hypothesis (b) is always very easy to carry out (c) indicates the truth about the natural world to the experimenter (d) is most often a laboratory experiment (e) controls at least three variables 18. In which of these are both scientific names expressed correctly? (a) Quercus alba, Drosophila melanogaster Bio 201 Spring 2011 4 practice questions for mid‐term exam 1 (b) Quercus Alba, Drosophila Melanogaster (c) quercus Alba, drosophila Melanogaster (d) Quercus alba, Drosophila melanogaster (e) Quercus alba, Drosophila melanogaster 19. The statement: 'Exposure to radiation in adults causes increased levels of mutations in offspring in experiments using both flies and mice. Therefore it is likely that other animals will show similar effects when exposed to radiation in the environment.' is an example of (a) deductive reasoning (b) the generation of a scientific theory (c) inductive reasoning (d) hypothesis testing (e) an indisputable fact 20. Virtually all individual organisms (a) are made up of more than one cell (b) harbor genetic information and use it in reproduction (c) are completely dependent upon another organisms for reproduction (d) obtain energy from the environment, but do not perform work (e) can be generated artificially from nonliving materials key 1. e 2. e 3. e 4. a 5. a 6. b 7. b 8. c 9. d 10. d 11. a 12. d 13. b 14. b 15. a 16. a 17. a 18. e 19. c 20. b ...
View Full Document

This note was uploaded on 12/16/2011 for the course BIO 201 taught by Professor True during the Spring '08 term at SUNY Stony Brook.

Ask a homework question - tutors are online