Chapter18practice

Chapter18practice - Practice problems - Chapter 18 fall 2011

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Practice problems - Chapter 18 fall 2011 Name___________________________________ R.Lopez de la Vega Bubble in the form number in the section entitled Grade or Educ in the scantron. MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) In a galvanic cell, the half-reaction MnO4-(aq) + 8 H+(aq) + 5 e- → Mn2+(aq) + 4 H2O(l) is A) an oxidation half -reaction and occurs at the anode. B) a reduction half-reaction and occurs at the anode. C) a reduction half-reaction and occurs at the cathode. D) an oxidation half -reaction and occurs at the cathode. 1) 2) What is the reduction half-reaction for the following overall galvanic cell reaction? Ni2+(aq) + 2 Ag( s) → Ni(s) + 2 Ag+(aq) A) Ag+(aq) + e- → Ag(s) B) Ag(s) + e- → Ag+(aq) 2+(aq) + 2 e- → Ni(s) C) Ni D) Ni2+(aq) + e- → Ni(s) 2) 3) A salt bridge is used to A) provide reactants in a fuel cell. B) control whether the cell is electrolytic or galvanic. C) allow the ion flow necessary for cell neutrality. D) determine the direction of the cell reaction. 3) 4) What is the shorthand notation that represents the following galvanic cell reaction? Fe(s) + Cu(NO3)2(aq) → Fe(NO3)2(aq) + Cu(s) A) Cu(s) ∣ Cu2+(aq) ∣∣ Fe2+(aq) ∣ Fe(s) B) Fe(s) ∣ NO3-(aq) ∣∣ NO3-(aq) ∣ Cu(s) C) Cu(s) ∣ Cu(NO3)2(aq) ∣∣ Fe(NO3)2(aq) ∣ Fe(s) D) Fe(s) ∣ Fe2+(aq) ∣∣ Cu2+(aq) ∣ Cu(s) 4) 5) Balance the following redox reaction if it occurs in acidic solution. What are the coefficients in front of Zn and H+ in the balanced reaction? 5) Zn2+(aq) + NH4+(aq) → Zn(s) + NO3⁻(aq) A) Zn = 1, H ⁺ = 4 B) Zn = 4, H ⁺ = 10 C) Zn = 3, H ⁺ = 5 D) Zn = 2, H ⁺ = 4 E) Zn = 1, H ⁺ = 8 1 6) Balance the following redox reaction if it occurs in acidic solution. What are the coefficients in front of Cd and Ag+ in the balanced reaction? 6) Cd(s) + Ag+(aq) → Ag(s) + Cd2+(aq) A) Cd = 1, Ag⁺ = 2 B) Cd = 3, Ag⁺ = 1 C) Cd = 1, Ag⁺ = 1 D) Cd = 2, Ag⁺ = 1 E) Cd = 2, Ag⁺ = 2 7) Write the overall cell reaction for the galvanic cell given below. Pt( s) ∣ H2(g) ∣ H+(aq) ∣∣ Cl2(g) ∣ Cl-(aq) ∣ Pt(s) A) H2(g) + Cl2(aq) → 2 H+(aq) + 2 Cl-(g) 7) B) 2 H+(aq) + 2 Cl2(g) → 2 HCl(aq) C) Pt( s) + H2(g) + Cl-(aq) → Pt(s) + 2 H+(aq) + 2 Cl2(g) D) No reaction would occur because there is no salt bridge. 8) 8) Determine the cell notation for the redox reaction given below. Sn(s) + 2 Ag⁺(aq) → Sn2+(aq) + 2 Ag(s) A) Ag+(aq) ∣ Ag(s) Sn(s) ∣ Sn2+(aq) B) Sn2+(aq) ∣ Sn(s) Ag(s) ∣ Ag+(aq) C) Sn(s) ∣ Sn2+(aq) Ag+(aq) ∣ Ag(s) D) Ag(s) ∣ Ag+(aq) Sn2+(aq) ∣ Sn(s) E) Sn(s) ∣ Ag(s) Sn2+(aq) ∣ Ag+(aq) 9) 9) Determine the redox reaction represented by the following cell notation. Mg(s) ∣ Mg2+(aq) Cu2+(aq) ∣ Cu(s) A) Mg(s) + Cu 2+(aq) → Cu(s) + Mg2+(aq) B) 3 Mg(s) + 2 Cu2+(aq) → 2 Cu(s) + 3 Mg 2+(aq) C) 2 Cu(s) + Mg 2+(aq) → Mg(s) + 2 Cu2+(aq) D) 2 Mg(s) + Cu 2+(aq) → Cu(s) + 2 Mg 2+(aq) E) Cu(s) + Mg 2+(aq) → Mg(s) + Cu2+(aq) 10) What is undergoing reduction in the redox reaction represented by the following cell notation? Fe(s) ∣ Fe3+(aq) Cl2(g) ∣ Cl⁻(aq) ∣ Pt A) Fe(s) B) Cl2(g) D) Fe3+(aq) C) Pt 2 E) Cl⁻(aq) 10) Answer Key Testname: UNTITLED1 1) C 2) C 3) C 4) D 5) B 6) A 7) A 8) C 9) A 10) B 3 ...
View Full Document

This note was uploaded on 12/17/2011 for the course CHM 1046 taught by Professor Staff during the Fall '08 term at FIU.

Ask a homework question - tutors are online