FALL11_FLORIDA_CHM2046_EX18_0901909_Exam_2_Practice_Exam

FALL11_FLORIDA_CHM2046_EX18_0901909_Exam_2_Practice_Exam -...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: ExamTwoPractice  1.) WhichofthefollowingsolutionswouldNOTactasabuffer? a. 0.6MH2CO3/0.5MHCO3 ­‑ b. 0.4MKOH/0.7HA(aceticacid) c. 0.3MHCl/0.6MF ­‑ d. 0.5MHNO3/0.5NaNO3 e. 0.3MHBr/0.4MNH3  2.) YouneedabufferofpH9.3.Whichweakacidwouldbethebestchoiceformakingyour buffer? a. HCl b. NH4+ c. HF d. HA(aceticacid) e. H2CO3  3.) Calculatethesolubility(ing/mL)ofBaCO3(Ksp=5.0x10 ­‑9) a. 4.5g/mL b. 1.4x10 ­‑5g/mL c. 3.2x10 ­‑9g/mL d. 2.2g/mL e. 7.2x10 ­‑2g/mL  4.) Youmake250mLofa0.4MHX/0.3MX ­‑buffer(HZisahypotheticalweakacid)and findthatithasapHof9.3.WhatistheKbofZ ­‑? a. 1.2x10 ­‑9 b. 7.5x10 ­‑7 c. 6.6x10 ­‑10 d. 1.1x10 ­‑2 e. 2.7x10 ­‑5    5.) WhatisthechangeinpHthatresultsfromadding0.04molHCltoa400mLbuffer solutionthatis0.35MHAand0.45MA ­‑(KaofHA=1.2x10 ­‑4) a.  ­‑0.218 b.  ­‑.333 c.  ­‑.02 d. +0.2 e.  ­‑.666  6.) HowmanymolsofNaAshouldyoudissolveinto2.0Linordertomakeasolutionwith apHof9.9?(IfHAhasaKa=3.3x10 ­‑9)AssumethatNaAdissociatescompletelyin water. a. 0.2mols b. 0.09mols c. 0.00416mols d. 0.0089mols e. 0.075mols  7.) InthepresenceofNH3,Ag+willformthecomplexionAg(NH3)2+.Whatisthemolar solubilityofAgBrin1.5MNH3.ThekspofAgBris5x10 ­‑13.TheKfofAg(NH3)2+is 1.9x107. a. 0.002M b. 0.003M c. 0.004M d. 0.005M e. 0.006M  8.) CalculatetheconcentrationofF ­‑necessarytoinitiateprecipitationofCaF2froma2L solutionalreadycontaining0.4molesofCa2+.TheKspofCaF2is3.2x10 ­‑11.Assumethere isnochangeinvolume. a. 1.3x10 ­‑5M b. 2.1x10 ­‑6M c. 1.4x10 ­‑3M d. 5.0x10 ­‑5M e. 4.20x10 ­‑5M   9.) Calculatethesolubility(ing/mL)ofsilverchloride(AgCl2)ina5.5Msodiumchloride solution.(Kspforsilverchloride=1.7x10 ­‑10) a. 1.00x10 ­‑12g/mL b. 4.4x10 ­‑11g/mL c. 3.6x10 ­‑5g/mL d. 3.6g/mL e. 4.2x10 ­‑8g/mL  10.) AbufferofHCN/NaCNisfoundtohaveapHof8.5.WhatisthemolarratioofHCNto CN? a. 1/5 b. ½ c. 5/1 d. 2/1 e. 4/1  11.) Oftheoxyacidslistedbelow,whichonepossessesthegreatestacidstrength? a.HClO4 b.H2CO3 c.H3BO3 d.HClO e.HBrO  12.) If24.6mLof0.19MHBrisrequiredtoneutralize46.4mLofCa(OH)2,whatisthe molarityofCa(OH)2? a. 0.19M b. 0.009M c. 0.05M d. 0.07M e. 1.2M 13.) WhichofthefollowingrepresentsalewisacidbutnotaBronstedLowryacid? a. NH3 b. BF3 c. AlCl3 d. Cu2+ e. Twoormoreofthesearecorrect Thefollowingrepresentstwotitrationcurves,bothrepresentingthetitrationof75mL of0.2Macidwith0.2MNaOH.Usethegraphtoanswerquestions14 ­‑16.    14.) Whichpointrepresentsamidpointofabufferregion? a. A b. B c. C d. D e. AandB  15.)  .  ­‑5 a. 5.2 b. 4.7 c. 3.5 d. 7.0 e. 4.4  16.) WhatistheapproximatepKaoftheacidoftheuppercurve? a. 5.9 b. 8.3 c. 4.4 d. 6.1 e. 6.8  17.) SomenerdwantedtofigureouthowmuchAg3PO4hecoulddissolveinwater.He determinedthatthemolarsolubilityofAg3PO4was1.8x10 ­‑5.WhatistheKspof Ag3PO4? a. 2.9x10 ­‑20 b. 5.1x10 ­‑19 c. 1.5x10 ­‑18 d. 2.8x10 ­‑18 e. Noneofthese  18.) Thefollowinggraphrepresentswhichtypeoftitration? pH VolumeBaseAdded  a. Theadditionofastrongbasetoaweakacid b. Theadditionofastrongbasetoaweakbase c. Theadditionofaweakbasetoastrongacid d. Theadditionofastrongacidtoaweakbase e. Theadditionofastrongbasetoastrongacid  19.) Whichofthefollowingsalts,whendissolvedinwater,wouldyieldabasicsolution? a. NaF b. NaCl c. KBr d. NH4Cl e. Therearemultiplecorrectanswers  20.) Thebuffercapacityisthegreatestaround: a. Theequivalencepoint b. ThepKaoftheweakacid c. Theendpoint        HOClO3 Sulfuricacid    Acid Perchloricacid (HO)2SO2 Hydrochloricacid HCl Nitricacid  Base Name HONO2  ClO4 ­‑ Perchlorateion VERYLARGE HOSO3 ­‑ Bisulfateion (StrongAcids) Cl ­‑ Chlorideion NO3 ­‑ Nitrateion  ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ Hydroniumion H3O+ 55.5 H2O  HSO4 ­‑ 1.2E ­‑2 SO42 ­‑ Sulfateion Hexaaquairon(III)ion [Fe(H2O)6]3+ 4.0E ­‑3 [Fe(H2O)5(OH)]2+ Pentaaquahydroxoiron(III)ion Hydrofluoricacid HF 6.6E ­‑4 F ­‑ Fluoride Aceticacid H3CCOOH(HAc) 1.8E ­‑5 H3CCOO ­‑ Acetateion Hexaaquaaluminum(III)ion [Al(H2O)6]3+ 1.4E ­‑5 [Al(H2O)5(OH)]2+ Carbonicacid H2CO3 4.2E ­‑7 HOCO2 ­‑ Hydrosulfuricacid H2S 1.1E ­‑7 HS ­‑ (Hydrogensulfate)    Bisulfateion Pentaaquahydroxo ­‑aluminum(III) ion Bicarbonateion Bisulfideion (Hydrogensulfide) HOCl 2.9E ­‑8 ClO ­‑ Hypochloriteion HydrogenCyanide HCN 6.2E ­‑10 NC ­‑ Cyanideion Ammoniumion H4N+ 5.6E ­‑10 H3N Ammonia Hen+ 1.2E ­‑10 en Ethylenediamine Bicarbonateion HOCO2 ­‑ 4.8E ­‑11 CO32 ­‑ Carbonateion DHMO(Googleit!) H2O 1.8E ­‑16 HO ­‑ Hydroxideion Ethylenediammonium      Hypochlorousacid    ion    Name  ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ ­‑ Bisulfideion HS ­‑ ~1.0E ­‑19 S2 ­‑ Sulfideion HO ­‑ verysmall O2 ­‑ Oxideion (hydrogensulfide) Hydroxideion  AnswerKey 1.) D 2.) B 3.) B 4.) E 5.) A 6.) C 7.) D 8.) A 9.) A 10.) C 11.) A 12.) C 13.) E 14.) A 15.) B 16.) E 17.) D 18.) A 19.) A 20.) B ...
View Full Document

This note was uploaded on 12/16/2011 for the course CHM 2046L taught by Professor Horvath during the Fall '08 term at University of Florida.

Ask a homework question - tutors are online