B150Mf01t1f1 - Bil 150 Section PT Mallery TEST # 1...

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Bil 150 Section PT Mallery TEST # 1 September 25, 2001 FORM 1 Directions: Choose the BEST answer from among those given. 01. All of today’s living cells are presumed to have derived from a single primordial cell? a) true b) false 02. Which of the following numbers of progeny of a fertile woman most closely represents replacement level fertility? a) 2.1 b) 3.5 c) 5.0 d) 10 e) choose this answer if none of these is correct 03. According to the “greenhouse” theory the atmospheric concentration of greenhouse gases, as CO2, have declined steadily throughout the last 100 years. a) true b) false 04. Stem cells are embryonic cells that can develop into functional, differentiated cells, and human embryonic stem cells are unique for they’re pluripotent, i.e., they can develop into all cells and tissues in the human body. a) true b) false 05. A clone is colony or group of organisms (or an individual organism or group of cells) derived from a single organism or cell by asexual reproduction, all having identical genetic constitutions. a) true b) false 06. The set of experimental conditions where all are identical but one variable is inactive, is often an experiments? a) Hypothetico-deductive reasoning b) control c) theory d) conclusion e) none of these is correct 07. Science does not deal with hypotheses that are not experimentally testable? a) true 08. The individual(s) most responsible for the formalization of the cell theory is(are)? a) Francois Jacob b) Miller & Urey c) Schleiden & Schwann d) Leeuwenhoek b) false e) none of these 09. Cell and living matter function via a unique and special set of chemical and physical laws different from those that govern the physical properties of the rest of our Universe. a) true b) false 10. The source of the early precursor molecules of life on the planet Earth is most probably? a) chemical evolution (like Miller-Urey experiment) b) comets c) deep-welling hydrothermal vents d) asteroids e) choose this answer if all of the above are possible or likely sources 11. The chemical reaction that links monomeric units together to form a biological polymer is most likely? a) hydrolysis b) oxidation c) reduction d) condensation e) none of these is a correct choice 12. Eucaryotes are characterized by? a) presence of a nucleus b) a cytoskeleton c) organelles d) sexual reproduction e) choose this answer if all of the above are distinguishing characteristics of eucaryotes vs. procaryotes 13. Organisms that obtain their energy from chemical fuels [foods as sugars] and are unable to synthesize all their needed molecules and thus need to obtain many molecular nutrients by dietary means are classified as? a) autotrophs b) heterotrophs c) plant cells d) Hela cells e) none of these is correct 14. A key molecular property of the molecules may be the self-assembly of molecules leading to greater molecular complexity, i.e., individual macromolecules with affinities for each other may easily form supra-molecular complexes, such as organelles. a) true b) false 15. While an increase in cell number is often defined as cell division, and increase in the mass of a cell is called? a) growth b) differentiation c) osmoregulation d) cyclosis e) none of these is correct 16. Isotopes differ from their normal element by having a different number of? a) protons b) neutrons c) electrons d) atoms e) none of these is a correct choice 17. Of the types of chemical bonds listed below which is the weakest? a) covalent bond b) peptide bond c) glycosidic bond d) ionic bond e) choose this answer if all of these bonds are of the same strength level 150F01 – form 1 - test 1 – pg 2 18. Which of these is a complex protein? a) albumin b) globulin c) histone d) lipoprotein e) choose this answer if none of these is correct 19. Which of the following physical properties of water molecules is due to its ability form hydrogen bonds? a) its cohesiveness b) its heat of vaporization c) its specific heat d) its heat of fusion e) choose this answer if all of the above properties of water are due to its hydrogen bonding capability 20. Which side of the dipole molecule shown to the right is its electronegative side? a) O side b) H side c) neither, it’s not a dipole d) choose this answer if none of these is correct - -9 21. A solution that has a [ OH ] concentration of 10 molar would have a pH of? a) pH 9.0 b) pH 5.0 c) pH 3.0 d) ph 9.5 e) none of these is a correct choice 22. Isomers have the same structural formula, but a different chemical (empirical) formula? a) true b) false 23. The glycosidic bond that makes up the malt sugar, maltose, is best described as? a) Ü 1-4 glucose-glucose b) â 1-4 glucose-glucose c) â 1-4 glucose-fructose c) L-aspartyl-phenylalanyl e) choose this answer if none of these is correct 24. Which of the following polysaccharide molecules is the most branched form of a long chain polymer of Ü-glucose? a) amylose b) starch c) glycogen d) cellulose e) none of these is a correct choice A-side B-side 25. Which side of the molecule shown to the left, the A-side or the B-side, would you describe as the hydrophobic side? a) A-side b) B-side c) neither side is hydrophobic d) none of these is a correct choice 26. Which of the following is never found as part of a nucleotide? a) a phosphate b) –SH (sulfhydryl) c) a ribose sugar d) a purine base e) none of these is correct 27. Which of the following chemical functional groups (or part of it) is the one that best defines aldehydes/ketose, like the one you would find in aldose and ketose sugars? a) –C=O b) –CH3 c) –SH d) –NH2 e) choose this answer if none of these is correct 28. What is the charge likely to be of the amino acid shown in the figure to the right at pH 8.9? a) +1 b) +2 c) –1 d) –2 e) none of these is a correct choice 29. Which of the following is an electrically charged amino acid? a) a basic amino acid b) a non-polar amino acid c) aromatic amino acid d) amino acids that contain only hydrocarbons e) choose this answer if none of the above is correct 30. Which of these chemical bonds forms a dipeptide? a) hydrogen bond b) ester bond c) glycosidic bond d) amide (peptide) bond e) none of these 31. Which of these laboratory procedures would might you use to determine the molecular weight of a protein? a) SDS-PAGE b) differential centrifugation c) light microscopy d) ion-exchange chromatography e) choose this answer if none of these is correct 32. The enzyme catalase from beef liver and from beef kidney catalyze the same chemical reaction, yet have much different primary protein structures. This is an example of? a) invariant proteins b) inter-specific polymorphism c) site specificity d) intra-specific polymorphism e) choose this answer if none of these is correct 33. In the figure to the right the “boX ed” area depicts what level of protein structure? a) primary level b) alpha helix c) beta sheet d) quarternary level e) choose this answer if none of these is correct 150F01 – form 1 - test 1 – pg 3 34. the resolving power (resolution) of the electron microscope is closest to? a) 1 meter b) 1 millimeter c) 1 ì meter d) 0.1 nanometer e) none of these is correct 35. The type of column chromatography depicted in the figure to the left is? a) gel filtration chromatography b) size exclusion chromatography c) ion exchange chromatography d) affinity chromatography e) choose this answer if none of these is correct Protein Standard Curve Abs 590nm 36. After homogenizing a rat’s liver tissue, we take 1 ml of the homogenate and react it with Biuret reagent to determine the amount of protein it contains. We observe that the 1.0 ml of the homogenate has an absorbance of 0.5 when reacted with the Biuret reagent. If the whole rat liver homogenate had a total volume of 25 ml, then how much protein is there in this rat’s liver? [use curve to right to determine answer] a) 5 mg b) 25 mg c) 125 mg d) 300 mg e) choose this answer if none of these is correct 0.8 0.7 0.6 0.5 0.4 0.3 0.2 0.1 0 0.5 1 1.5 2.5 5 10 25 albumin mg/ml 37. Which of the following graphical plots of the rate of enzyme activity would result in a linear plot, i.e., a doubling? a) rat e vs. [S] b) rate vs. pH c) rate vs. [E] d) rate vs. temperature e) none of these is correct 38. The hypothesis that an enzyme protein only forms it full and specific active site upon direct interaction with its substrates is referred to as? a) lock & key hypothesis b) induced fit hypothesis c) allosteric inhibition theory d) coenzyme hypothesis e) choose this answer if none of these is correct 39. A regulator molecule that can convert an inactive enzyme to an active one or vice-versa most likely binds to? a) active site b) allosteric site c) coenzyme d) substrate e) none of these is correct 40. An new poison is believed to kill cells by its ability to change the shape of an enzyme molecule so that its Michaelis constant (Km) goes from 2.0 mg to 4.5 mg, while the maximum rate of activity of this inhibited enzyme at high substrate concentrations remains the same. This poison is functioning like as a? a) coenzyme b) non-competitive inhibitor c) competitive inhibitor d) allosteric activator e) choose this answer if none of these is correct 41. The major class of enzymes, like carboxypeptidase-A, that add water across carbon-carbon bonds is(are)? a) oxidoreductases b) transferases c) hydrolyases d) isomerases e) none of these is correct 42. Which of the following procaryotes is an Archaebacteria? a) a methanogen b) a cyanobacteria c) staphylococcus 43. A prion is a? a) plant cell b) virus particle c) procaryotic cell d) bacillus e) none of these is correct d) infective protein agent e) none of these 44. Which of the following instruments would one use to section (cut) tissue specimens for microscopy? a) centrifuge b) microtome c) tissue grinder d) electrophoresis e) none of these is correct 150F01 – form 1 - test 1 – pg 4 Answer questions 45,46, & 47 with regard to the graph below. 45. The Michaelis constant for enzyme B is ? a) 0.06 mg per min b) 1.0 mg per minute e) none of these is a correct choice c) 6.0 ì mole glucose d) 0.6 ì mole glucose 46. Which enzyme better recognizes (has a greater affinity for) its substrate? a) enzyme A b) B c) neither A nor B - they have equal affinities 47. The Vmax for enzyme A is? a) 0.06 mg per min b) 1.0 mg per minute e) none of these is a correct choice c) 6.0 ì mole glucose Enz B d) none of these is correct d) 0.6 ì mole glucose Enz A rate (mg per min) 0.1 0.08 0.06 0.04 0.02 0 0.002 0.5 0.6 0.8 2 4 8 16 24 48 50 umole glucose From the electron micrographs given below: A B C 48. Pick out the one that is a TEM? a) A b) B c) C d) none of these 49. Pick out the one that is a FfEM? a) A b) B c) C d) none of these 50. Pick out the one that is a SEM? a) A b) B c) C d) none of these 150F01 – form 1 - test 1 – pg 5 KEY 1A 11 D 21 B 31 A 41 C 2A 12 E 22 B 32 D 42 A 3B 13 B 23 A 33 B 43 D 4A 14 A 24 C 34 D 44 B 5A 15 A 25 B 35 D 45 D 6B 16 B 26 B 36 C 46 B 7A 17 D 27 A 37 C 47 E 8C 18 D 28 C 38 B 48 B 9B 19 E 29 A 39 B 49 C 10 E 20 A 30 D 40 C 50 A ...
View Full Document

This note was uploaded on 02/10/2012 for the course BIL 150 taught by Professor Gaines during the Fall '07 term at University of Miami.

Ask a homework question - tutors are online