Chapter3problems

Chapter3problems - Chapter 3 General Chemistry CH115 UMass...

Info iconThis preview shows pages 1–13. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
Background image of page 1

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 2
Background image of page 3

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 4
Background image of page 5

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 6
Background image of page 7

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 8
Background image of page 9

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 10
Background image of page 11

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Background image of page 12
Background image of page 13
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: Chapter 3 General Chemistry CH115 UMass Boston Fall 2007 Name MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) When the following equation is balanced, the coefficients are NH3 (g)+ o2 (g)a N02 (s)+ H20 (3) mazes mLaLz gases 2) When the following equation is balanced, the coefficients are A1(N03)3 + Nags —> A1283 + NaN03 MLLLl mgazs qua2 3) When the following equation is balanced, the coefficient of Hg is 1((3) + H20 (1) -—> KOH (aq) + H2 (g) m4 Bfi Q] Dfl 4) When the following equation is balanced, the coefficient of AI is Al(s)+ H20 (1) —> Al(OH)3 (S) + H2 (g) mi ms 02 m3 5) Mien the following equation is balanced, the coefficient of H20 is Ca (5) + H20 (1) * Ca(OH)2 (m1) + H2 (8) m4 m2 Q] m5 @1313 maaaz mLLLi azaLé ms 1) 4) 5) 6) When the following equation is balanced, the coefficient of A1203 is A1203 (5) + C(s) + C12 (g) —> AlCl3 (s) + CO (g) A) 2 B) 5 C) 3 D) 4 7) When the following equation is balanced, the coefficient of H28 is FeC13 (aq) + H25 (g) —> Fe253 (s) + HCl (aq) A) 1 B) 2 C) 4 D) 3 8) When the following equation is balanced, the coefficient of HCl is CaCO3 (s) + HCl(aq) ~> CaC12 (aq) + C02 (g) + H20 (1) A) 3 B) 1 C) O D) 4 9) When the following equation is balanced, the coefficient of HNO3 is HNO3 (aq) + CaCO3 (s) —> Ca(N03)2 (aq) + C02 (g) + H20 (l) A) 1 B) 4 C) 3 D) 5 10) When the following equation is balanced, the coefficient of H3PO4 is H3PO4 (aq) + NaOH (aq) ~> Na3PO4 (aq) + H20 (1) A) 1 B) 0 C) 2 D) 3 11) When the following equation is balanced, the coefficient of C3HgO3 is C3H803 (g) + 02 (g) -> C02 (g) + H20 (g) A) 3 B) 5 C) 7 D) 2 12) When the following equation is balanced, the coefficient of 02 is C2H4O (g)+ 02 (g)—> CO2 (g)+ H20 (g) a A) 5 B) 3 C)2 D) 1 E)4 E)4 10) 11) 12) 13) When the following equation is balanced, the coefficient of H2 is CO(g) + H2 (g) 9 H20 (g) + CH4 (g) A)2 B) 4 Q3 D) 1 14) When the following equation is balanced, the coefficient of H2504 is H2804 (aq) + NaOH (aq) —> NaZSO4 (aq) + H20(l) A) 3 B) 4 C) 2 D) 0.5 15) When the following equation is balanced, the coefficient of water is K(s) + H20 (1) —> KOH (aq) + H2 (g) A)4 B)1 (1)3 D)5 16) When the following equation is balanced, the coefficient of hydrogen is K(s) + H20(l) —> KOH(aq) + H2 (g) A)4 B)3 (1)2 D)1 17) When the following equation is balanced, the coefficient of oxygen is PbS(s) + 02 (g) —> PbO (s)+ 502 (g) A)3 B)5 C)4 ‘ D)1 18) When the following equation is balanced, the coefficient of sulfur dioxide is PbS(s) + 02 (g) » PbO(s) + 502 (g) A)4 B)5 C)1 D)2 19) When the following equation is balanced, the coefficient of dinitrogen pentoxide is N205 (g) + H20 (1) —> HN03 (aq) A)4 B)2 c)5 DH E)2 E)3 E)3 13) 14) 15) 16) 17) 18) 19) a 20) When the following equation is balanced, the coefficient of water is N205 (g) + H20 (1) m HNO3 (aq) A)2 B)1 C)3 D)4 E)5 21) When the following equation is balanced, the coefficient of nitric acid is N205 (g) + H20 (1) —> HNO3 (aq) A)2 B)3 C)5 D)1 E)4 22) Write the balanced equation for the reaction that occurs when methanol, CHgOH (l), is burned in air. What is the coefficient of methanol in the balanced equation? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 3/2 23) Write the balanced equation for the reaction that occurs when methanol, CHgOH (l), is burned in air. What is the coefficient of oxygen in the balanced equation? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 3/2 24) What is the coefficient of 02 when the following equation is completed and balanced? C4H802 + 02 —> A) 3 B) 1 C) 5 D) 2 E) 6 25) Predict the product in the combination reaction below. A1 (5) + N2 (8) "> A) AlN B) Al3N C) AlN3 D) A13N2 E) AlNz 26) The balanced equation for the decomposition of sodium azide is A) NaN3 (s) —> Na (5) + N2 (g) B) NaN3 (S) —> Na (S) + N2 (8) + N(g) C) 2NaN3 (s) —> Nag (s) + 3N2 (g) D) 2NaN3 (s) —> 2Na(s) + 2N2 (g) E) 2NaN3 (s) —> 2Na(s) + 3N2 (g) 20) 21) 22) 23) 24) 25) 26) 27) There are mol of carbon atoms in 4 mol of dimethylsulfoxide (C2H6SO). A)3 B)6 C)2 D)8 E)4 28) There are sulfur atoms in 25 molecules of C4H452. 29) There are hydrogen atoms in 25 molecules of C4H482. A) 3.8 x 1024 B) 25 C) 6.0 x 1025 D) 1.5 x 1025 E) 100 30) A sample of C3H80 that contains 200 molecules contains carbon atoms. 31) How many grams of hydrogen are in 46 g of CH4O? A) 1.5 B) 2.8 C) 184 D) 5.8 E) 0.36 32) How many grams of oxygen are in 65 g of C2H202? A) 29 B) 9.0 C) 36 D) 18 E) 130 33) How many moles of carbon dioxide are there in 52.06 g of carbon dioxide? A) 6.022 x 1023 B) 3.134 x 1025 C) 8.648 x 1023 D) 1.183 E) 0.8452 TEST METERIAL ENDS HERE 27) 28) 29) 30) 31) 32) 33) 34) There are molecules of methane in 0.123 mol of methane (CH4). A) 2.46 x 10-2 B) 2.04 x 10-25 C) 0.615 D) 7.40 x 1022 E) 5 35) A 2.25—g sample of magnesium nitrate, Mg(N03)2, contains mol of this compound. A) 0.0152 B) 38.4 C) 148.3 D) 0.0261 E) 65.8 mol of ammonium ions. D) 0.288 E) 0.468 36) A 22.5— g sample of ammonium carbonate contains A) 3.47 B) 0.234 C) 2.14 37) What is the empirical formula of a compound that contains 27.0% S, 13.4% 0, and 59.6% Cl by mass? A) soc1 B) 502C1 C) SOCIZ D) c1504 E) 520C1 38) What is the empirical formula of a compound that contains 29% Na, 41% S, and 30% O by mass? A) Na28206 B) Na25203 C) Na502 D) NaSO E) Na803 39) What is the empirical formula of a compound that contains 49.4% K, 20.3% S, and 30.3% 0 by mass? A) K2803 B) K2804 C) K803 D) K804 E) K802 40) A compound contains 40.0% C, 6.71% H, and 53.29% 0 by mass. The molecular weight of the compound is 60.05 amu. The molecular formula of this compound is ' A) C2H304 B) CHZO C) CHOZ D) C2H204 E) C2H402 41) A compound that is composed of carbon, hydrogen, and oxygen contains 70.6% C, 5.9% H, and 23.5% 0 by mass. The molecular weight of the compound is 136 amu. What is the molecular formula? A) C5H602 B) C8H4O C) C9H120 D) CgHgOZ E) C4H4O 42) A compound that is composed of only carbon and hydrogen contains 85.7% C and 14.3% H by mass. What is the empirical formula of the compound? A) C2H4 B) CH4 C) C4H8 D) CH2 E) C86H14 34) 35) 36) 37) 38) 39) 40) 41) 42) 43) A compound that is composed of only carbon and hydrogen contains 80.0% C and 20.0% H by 43) mass. What is the empirical formula of the compound? A) C20H60 B) CH3 C) C7H20 D) CH4 E) C2H6 44) A compound contains 38.7% K, 13.9% N, and 47.4% 0 by mass. What is the empirical formula of 44) the compound? A) K4NO5 B) KN03 C) KN02 D) K2N03 E) K2N203 45) A compound is composed of only C, H, and O. The combustion of a 0.519—g sample of the 45) compound yields 1.24 g of C02 and 0.255 g of H20. What is the empirical formula of the compound? A) C6H6O B) C3H30 C) CHgO D) C2H602 E) C2H6O5 46) Combustion of a 1.031—g sample of a compound containing only carbon, hydrogen, and oxygen 46) produced 2.265 g of C02 and 1.236 g of H20. What is the empirical formula of the compound? A) C3H5O B) C6H1602 C) C3H903 D) C3H603 E) C3HgO 47) Combustion of a 0.9835— g sample of a compound containing only carbon, hydrogen, and oxygen 47) produced 1.900 g of C02 and 1.070 g of H20. What is the empirical formula of the compound? A) C4H100 B) C2H5Oz C) C4H1002 D) C4H1102 E) C2H5O 48) Magnesium and nitrogen react in a combination reaction to produce magnesium nitride: 48) 3Mg + N2 6 Mg3N2 In a particular experiment, a 9.27—g sample of N2 reacts completely. The mass of Mg consumed is g. A) 13.9 B) 24.1 C) 0.92 D) 16.1 E) 8.04 49) The combustion of ammonia in the presence of excess oxygen yields N02 and H20: 49) 4 NH3 (5;) + 7 02 (g) —> 4 N02 (55) + 6 H20 (g) The combustion of 28.8 g of ammonia consumes g of oxygen. A) 54.1 B) 28.8 C) 94.9 D) 15.3 E) 108 50) The combustion of ammonia in the presence of excess oxygen yields N02 and H20: 4 NH3 (g) + 7 02 (g) —> 4 N02 (55) + 6 H20 (8) The combustion of 43.9 g of ammonia produces g of N02. A) 43.9 B) 2.58 C) 178 D) 119 E) 0.954 51) The combustion of propane (C3H8) produces C02 and H20: C3H8 (g) + 502 (g) —> 3C02 (8) + 4H20 (8) The reaction of 2.5 mol of 02 will produce mol of H20. A) 4.0 B) 3.0 C) 2.5 D) 2.0 E) 1.0 52) The combustion of propane (C3H8) in the presence of excess oxygen yields C02 and H20: C3H8 (g) + 502 (8) ~> 3C02 (8) + 4H20 (8) When 2.5 mol of 02 are consumed in their reaction, mol of C02 are produced. A) 3.0 B) 5.0 C) 1.5 D) 2.5 E) 6.0 53) Calcium carbide (CaCz) reacts with water to produce acetylene (C2H2): CaCz (s) + 2H20 (8) ~> Ca(OH)2 (s) + C2H2 (8) Production of 13g of C2H2 requires consumption of g of H20. A) 4.8 x 102 B) 4.5 C) 4.8 x 10-2 D) 9.0 E) 18 54) Under appropriate conditions, nitrogen and hydrogen undergo a combination reaction to yield ammonia: N2 (8) + 3H2 (g) A 2NH3 (8) A 7.1—g sample of N2 requires g of Hz for complete reaction. A) 0.76 B) 1.2 C) 0.51 D) 1.5 E) 17.2 55) Lead (II) carbonate decomposes to give lead (11) oxide and carbon dioxide: PbCO3 (s) —> PbO(s) + C02 (g) How many grams of lead (11) oxide will be produced by the decomposition of 2.50 g of lead (11) carbonate? A) 2.61 B) 2.50 C) 0.41 D) 2.09 E) 0.00936 50) 51) 52) 53) 54) 55) 56) GeF3H is formed from GeH4 and GeF4 in the combination reaction: GeH4 + 3GeF4 ~—> 4GeF3H If the reaction yield is 92.6%, how many moles of GeF4 are needed to produce 8.00 mol of GeF3H? A) 2.16 B) 5.56 C) 3.24 D) 6.48 E) 2.78 57) What mass in grams of hydrogen is produced by the reaction of 4.73 g of magnesium with 1.83 g of water? Mg(s) +2H2O (1) —> Mg(OH)2 (s) + H2 (6’) B) 0.0162 D) 0.0485 E) 0.204 A) 0.219 C) 0.102 58) Silver nitrate and aluminum chloride react with each other by exchanging anions: 3AgN03 (aq)+ AlC13 (aq) —> Al(N03)3 (aq) + 3AgCl (5) What mass in grams of AgCl is produced when 4.22 g of AgN03 react with 7.73 g of AlCl3? A) 3.56 B) 4.22 C) 17.6 D) 11.9 E) 24.9 59) How many moles of magnesium oxide are produced by the reaction of 3.82 g of magnesium nitride with 7.73 g of water? Mg3N2 + 3H20 —> 2NH3 + 3MgO A) 0.113 B) 0.0378 C) 0.0756 D) 4.57 E) 0.429 60) A 3.82— g sample of magnesium nitride is reacted with 7.73 g of water. Mg3N2 + 3H20 —> 2NH3 + 3MgO The yield of MgO is 3.60 g. What is the percent yield in the reaction? ‘ A) 46.6 B) 99.9 C) 94.5 D) 78.8 E) 49.4 61) Pentacarbonyliron (Fe(CO)5) reacts with phosphorous trifluoride (PF3) and hydrogen, releasing carbon monoxide: Fe(CO)5 + PF3 + H2 —> Fe(CO)2(PF3)2(H)2 + CO (not balanced) The reaction of 5.0 mol of Fe(CO)5, 8.0 mol of PF3 and 6.0 mol of H2 will release mol of CO. A) 6.0 B) 5.0 C) 15 D) 24 E) 12 56) 57) 58) 59) 60) 61) 62) What is the maximum mass in grams of NH3 that can be produced by the reaction of 1.0 g of N2 with 3.0 g of H2 Via the equation below? N2 (g) + H2 (g) —> NH3 (g) (not balanced) A) 1.2 B) 17 C) 0.61 D) 4.0 E) 2.0 63) What is the maximum amount in grams of 503 that can be produced by the reaction of 1.0 g of S with 1.0 g of 02 Via the equation below? 5(5) + 02 (g) —> 803 (g) (not balanced) A) 2.5 B) 1.7 C) 2.0 D) 0.27 E) 3.8 64) Solid aluminum and gaseous oxygen react in a combination reaction to produce aluminum oxide: 4A1 (s) + 302 (g) —> 2Al203 (s) The maximum amount of A1203 that can be produced from 2.5 g of Al and 2.5 g of 02 is g. A) 5.3 B) 9.4 C) 4.7 D) 5.0 E) 7.4 65) Sulfur and fluorine react in a combination reaction to produce sulfur hexafluoride: 5 (S) + 3F2 (g) —> 5F6(g) The maximum amount of SF6 that can be produced from the reaction of 3.5 g of sulfur with 4.5 g of fluorine is g. A) 12 B) 5.8 C) 8.0 D) 16 E) 3.2 66) Solid aluminum and gaseous oxygen react in a combination reaction to produce aluminum oxide: 4A1 (s) + 302 (g) —> 2A1203 (s) In a particular experiment, the reaction of 2.5 g of A1 with 2.5 g of 02 produced 3.5 g of A1203. The % yield of the reaction is A) 47 B) 74 C) 26 D) 37 E) 66 10 62) 63) 64) 65) 66) 67) Sulfur and oxygen react in a combination reaction to produce sulfur trioxide, an environmental pollutant: 28 (s) + 302 (g) —> 2803 (g) In a particular experiment, the reaction of 1.0 g S with 1.0 g Oz produced 0.80 g of 803. The % yield in this experiment is A) 30 B) 88 C) 48 D) 29 I E) 21 68) Sulfur and fluorine react in a combination reaction to produce sulfur hexafluoride: 8(S) + 3F2(%) —> SF6(g) In a particular experiment, the percent yield is 79.0%. This means that a 7.90— g sample of fluorine yields g of SF6 in the presence of excess sulfur. A) 30.3 B) 10.1 C) 7.99 D) 0.110 E) 24.0 11 67) 68) Answer Key Testname: SAMPLE QUESTIONS CHAPTER 3 1) A 2) E 3) C 4) C 5) B 6) E 7) D 8) E 9) E 10) A 11) D 12) A 13) C 14) E 15) E 16) D 17) A 18) D 19) D 20) B 21) A 22) B 23) C 24) C 25) A 26) E 27) D 28) E 29) E 30) B 31) D 12 Answer Key Testname: SAMPLE QUESTIONS CHAPTER 3 51) D 52) C 53) E 54) D 55) D 56) D 57) C 13 ...
View Full Document

This note was uploaded on 02/28/2012 for the course CSCE 3510 taught by Professor Unt during the Spring '12 term at North Texas.

Page1 / 13

Chapter3problems - Chapter 3 General Chemistry CH115 UMass...

This preview shows document pages 1 - 13. Sign up to view the full document.

View Full Document Right Arrow Icon
Ask a homework question - tutors are online