Ch.13_Solution_Manual_Ed.1_v6_

Ch.13_Solution_Manual_Ed.1_v6_ - Exercise 13.1 Exercise...

Info iconThis preview shows pages 1–4. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
Background image of page 1

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Exercise 13.1 Exercise 13.1, Solution 1: Face value, FV = $1000.00, n = 2 × 5 = 10, Coupon rate, b === 0.015 per half-year PMT = FV × b = 1000.00 × 0.015 = $15.00 Yield, i === 0.0125 per half-year purchase price = PV PMT + PV Face Value = + =+ 1000(1+0.0125) -10 = 140.182888… + 883.180926… = $1023.363815… = $1023.36 Premium = Purchase Price – Face Value=1023.36 – 1000.00 = $23.36 Therefore, she paid $1023.36 for this bond, and the premium was $23.36. Exercise 13.1, Solution 3: Face value, FV = $25,000.00, n = 2 × 10 = 20, Coupon rate, b === 0.0225 per half-year PMT = FV × b = 25,000.00 × 0.0225 = $562.50 Yield, i === 0.015 per half-year purchase price = PV PMT + PV Face Value = + =+ 25,000(1+0.015) -20 = 9657.359317… + 18,561.76046… = $28,219.11977… = $28,219.12 Premium = Purchase Price – Face Value=28,219.12 – 25,000.00 = $3219.12 Therefore, the issue price is $28,219.12, and the premium is $3219.12. Exercise 13.1, Solution 5: Face value, FV = $10,000.00, n = 2 × 3 = 6, Coupon rate, b === 0.0175 per half-year PMT = FV × b = 10,000.00 × 0.0175 = $175.00 Yield, i === 0.00875 quarterly c = Number of compounding periods per year Number of payments per year = i 2 = (1 + i ) c – 1 = (1 + 0.00875 ) (4/2) – 1 = 0.017576… semi-annually purchase price = PV PMT + PV Face Value = + =+ 10,000(1+0.017576. ..) -6 = 988.3180464… + 9007.358062… = $9995.676109. .. = $9995.68 Discount = Face Value – sale Price = 10,000.00 – 9995.68 = $4.32 Therefore, the purchase price is $9995.68, and the discount is $4.32. Exercise 13.1, Solution 7: Purchasing the bond Face value, FV = $1000.00, n = 2 × 5 = 10,
Background image of page 2
Coupon rate, b = = = 0.025 per half-year PMT = FV × b = 1000.00 × 0.025 = $25.00 Yield, i = = = 0.03 per half-year purchase price = PV PMT + PV Face Value = + = + 1000(1+0.03) -10 = 213.255070… + 744.093914… = $957.348985… = $957.35 Selling the bond n = 2 × 3 = 6 Yield, i = = = 0.02 per half-year sale price = PV PMT + PV Face Value = + = + 1000(1+0.02) -6 = 140.035772… + 887.971382… = $1028.007154… = $1028.01 Gain = sale price – purchase price = 1028.01 – 957.35 = $70.66 Therefore, her gain on the bond was $70.66. Exercise 13.1, Solution 9: Redemption date: July 01, 2020 Interest dates: January 01 and July 01 every year Purchase date: September 10, 2015 Previous interest date: July 01, 2015 Next interest date: January 01, 2016 Time period from previous interest date to redemption date = July 01, 2015 to July 01, 2020 = 5 years Face value, FV = $10,000.00, n = 2 × 5 = 10, Coupon rate, b === 0.02325 per half-year PMT = FV × b = 10,000.00 × 0.02325 = $232.50 Yield, i === 0.0275 per half-year purchase price = PV PMT + PV Face Value = + =+ 10,000(1+0.0275) -10 = 2008.817708… + 7623.979055… = $9632.796763… Assume 't' to be the fractional time period from the previous interest date to purchase date. t
Background image of page 3

Info iconThis preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full DocumentRight Arrow Icon
Image of page 4
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Page1 / 27

Ch.13_Solution_Manual_Ed.1_v6_ - Exercise 13.1 Exercise...

This preview shows document pages 1 - 4. Sign up to view the full document.

View Full Document Right Arrow Icon
Ask a homework question - tutors are online