{[ promptMessage ]}

Bookmark it

{[ promptMessage ]}

4 3 Fehérjék előállítása

4 3 Fehérjék előállítása

Info icon This preview shows pages 1–3. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
A biotechnológia természettudományi alapjai 4.3. Rekombináns fehérjék el ő állítása Hallgatói el ő adásjegyzet 87 4.3. Rekombináns fehérjék el ő állítása génmanipulált mikroorganizmusokkal Az els ő dleges és másodlagos anyagcseretermékek el ő állítása után a rekombináns fehérjék gyártásáról lesz szó. Ezek olyan fehérjék, melyeket a sejt eredeti genomja nem tartalmazza, hanem a fehérjék génjét a biotechnológusok vitték be különböz ő vektorokkal a sejtbe. Inzulin Els ő ként az inzulin el ő állításával foglalkozunk, mert ez egy viszonylag egyszer ű bb fehérje, másrészt id ő rendben, tudománytörténetileg is ez volt az els ő rekombináns termék. Mi is az inzulin? Az inzulin maga egy fehérje típusú hormon, tehát szabályozó jelleg ű anyag, ami nem a mennyiségével, hanem a szabályozáson keresztül hat. Parányi mennyiségben is hatékony, mert a sejtek felületén lév ő receptorokhoz köt és a receptorokhoz való köt ő dés anyagcsere változásokat okoz. Már egy-két inzulin molekula a sejt felületén receptorhoz köt ő dve meg tudja változtatni a sejtek cukorfelvételét. Hol termel ő dik az inzulin a szervezetünkben? A hasnyálmirigyben, de ennek is csak bizonyos sejtjeiben ún. Langerhans-szigeteken. Az inzulin antagonista hormonpárja, a glükagon szintén itt termel ő dik. Ez a két hormon együttesen biztosítja a vércukorszint szabályozását. Az inzulin csökkenti a vércukor szintet, a glükagon emeli, a két ellentétes hatású hormon aránya alakítja ki a közel állandó vércukorszintet. 1. ábra: A hasnyálmirigy Langerhans-szigete Az inzulinnal kapcsolatos betegség a diabetes , köznapi néven cukorbetegség, ami a vércukor szint szabályozásának zavarát jelenti. Többféle típusa van: Fiatalkori cukorbetegség: Ez ténylegesen az inzulin hiányán alapszik. A sejtek nem képesek elegend ő inzulint termelni, és emiatt a vércukor szint állandóan magas a szervezetben. A fiatalkori cukorbetegség egy autoimmun betegség, melyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termel ő béta-sejtjei. A fiatal kori cukorbetegség inzulinos kezelés nélkül súlyos károsodással, és egy-két éven belül halállal jár.
Image of page 1

Info icon This preview has intentionally blurred sections. Sign up to view the full version.

View Full Document Right Arrow Icon
A biotechnológia természettudományi alapjai 4.3. Rekombináns fehérjék el ő állítása Hallgatói el ő adásjegyzet 88 Id ő skori cukorbetegség: A betegek túlnyomó többsége ebben szenved. Itt nem az inzulintermelés hiánya a probléma, hanem a sejtek felületén lév ő inzulin receptorok károsodása. Az id ő skori cukorbetegség egyfajta civilizációs ártalom, amit a magas glikémiás index ű szénhidrátok fogyasztása (cukor, fehér liszt stb.) idéz el ő . A glikémiás index azt fejezi ki, hogy egy szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, és jut a vérbe. Minél nagyobb ez az érték, az élelmiszer annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet. Az éveken át
Image of page 2
Image of page 3
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

{[ snackBarMessage ]}

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern