Pakistan Studies Mcqs Test.pdf - Xhweet Kashu u2026...

This preview shows page 1 out of 103 pages.

Unformatted text preview: Xhweet Kashu …. Pakistan Studies Mcqs Test Posted by staff on 26 December 2014, 2:15 am Pakistan Studies Mcqs Test 1. Name the saint, who first came in Lahore. a. Ali Makhdum Hujwari b. Shaikh ismail c. Data Gunj Baksh d. None of these. 2.Ghiyas-ud-din Balban declared himself king of Delhi Sultanate in the year a.1166 b.1266 c.1366 d. None of these 3. Who founded Daulatabad and shifted the capital of Delhi Sultanate? a. Ghiyas-ud-din Tughluq b. Muhammad Tughluq c. Feroze shah Tughluq d. Mone of these 4.Who set up the chain of justice to redress the grievances of oppressed people? a. Zaheer-ud-din Babar b. Shahab-ud-din Shahjahan c. Aurangzeb Alimgir d. None of these 5.who was known in history as Mujaddid Alf Thani, the reformer of second millennium? a .Shaikh Ahmed Sirhindi b .Shah Waliullah c .Sir Syed Ahmed Khan d .None of these 6. Who called the”spiritual guide”as shopkeepers? a .Shaikh Ahmed Sirhindi b .Shah Waliullah c .Sir Syed Ahmed Khan d .None of these Page 1 of 103 Xhweet Kashu …. 7. When Nadva-tul-Ulema came into being? A.1873 b.1883 c.1893 d. None of these (1884) 8. Who initiated the cult of Shivaji against the Muslims of India? A. Bal Ganga dher tilak b. Bennerji c. Pandit madan mohan d. None of these 9. Who led Simla deputation in 1906? a. Sir Agha Khan b. Sir Syed Ahmed Khan c. Nawab Muhsin ul Mulk. d. None of these 10.when nehru committee was constituted to propose the future constitution of India? a. Feb 1927 b. Feb 1928 c. Feb 1929 d. None of these 11. When the congress ministries resigned from their offices? A. Nov 1927 b. Feb 1928 c. Feb 1929 d. None of these 12.Who first thought of the possibility of a Muslim republic embracing the present Central Asian states in north west of sub-continent? a. Abdul Halim Sharar b. Syed Jamal ud Din Afghani c. Ch.Rehmat Ali d. None of these 13. When Simla Conference was concluded with failure? Page 2 of 103 Xhweet Kashu …. a. June14,1945 b. July14,1945 c. Aug14,1945 d. None of these 14. Who negotiated with cabinet mission (1946) on behalf of All India National Congress? a. Ghandi b. Nehru c. A.K.Azad d. None of these 15.when Abu ala Maududi was awarded death punishment by military court on” Qadiani issue”? a. March 1953 b. April 1953 c. May 1953 d. None of these 16. Muhammad Ali Bogra, the then P.M of Pakistan, presented his constitutional formula to the Constituent Assembly on: a. Sep7,1953 b. Oct7,1953 c. Nov7,1953 d. None of these 17. When was the 17th amendment bill ratified by the President, after getting passed by both houses of Majlise-Shura? a. Dec29,2003 b. Dec30,2003 c. Dec31,2003 d. None of these 18. When was the local government system under the devolution of power plan, 2001, inaugurated? a. Aug 4,2001 b. Aug 14,2001 c. Aug 24,2001 d. None of these 19.When was gas (natural) discovered at Sui Baluchistan? Page 3 of 103 Xhweet Kashu …. a. 1950 b. 1952 c. 1954 d. None of these 20. The Suleman Mountain, one of the Western, is as high as: a. 1100ft b. 2200ft c. 3300ft d. None of these Pakistan Studies Mcqs Test Posted by staff on 17 November 2014, 4:45 am Pakistan Studies Mcqs Test He was the Governor – General of Indo-Pakistan before Mountbatten: Lord Wavel 2. Mountbatten came to India in March 1947 3. Mountbatten was an officer in British Navy 4. Plan for the Separation of Indo Pakistan was announced on 23rd June 1947 5. Election to the First Constituent Assembly of Pakistan took place in: 1946 6. The first Cabinet of Pakistan consisted of 7 members. 7. Finance Portfolio in the first Cabinet was held by Malik Ghulam Muhammad. 8. The Chief Minister of the following province refused to salute the Pakistani flag in 1947: NWFP 9. CM of NWFP Doctor Khan Sahib was dismissed by Quaid e Azam who was his successor? 10. Chief Minister of the following Province was dismissed by Quaid e Azam Bengal 11. Approximate population of Pakistan at the inception in 1947 was 7 crores 12. First census of Pakistan was held in 1951 13. Population of west Pakistan in 1951was 34 million 14. The only country to oppose Pakistan’s entrance into the UNO in1947 was Afghanistan 15. Total area of Jammu and Kashmir in 1947 was 84,471 sq. miles 16. India stopped the passage of water from the rivers Ravi and Sutluj in April 1948 17. Madhupur Head works is located on the river Ravi Page 4 of 103 Xhweet Kashu …. 18. Ferozpur Head works is located on river Sutluj 19. Muslim majority Tehsil Zira was handed over to India in Redcliff award it was a tehsil of Ferozepur District. 21. He was the first head of state to visit Pakistan in 1947 Amir of Kuwait 22. Quaid e Azam relief fund was set up in September 1947 23. At the time of division the cash balances of undivided India stood at about Rs. 4,000 million 24. India and Pakistan mutually came to an agreement that Pakistan would get Rs. 750 crore as her share. 25. Only Rs. 200 crors had been paid as an interim installment 26. Referendum in 1947 in NWFP province was held in July. 27. On 15th August 1947 the state of Junaghadh announced that it had acceded to Pakistan. 28. He was the first Governor of Punjab Francis Moody. 29. Governor Moody imposed the Governor Rule in Punjab in January 1949. 30. Pakistan Fund was setup by Quaid in June 1947. 31. State Bank of Pakistan was inaugurated by Quaid in July 1948. 32. The initial assets of SBP were equal to three Crore 33. Karachi was declared Federal area by the legislative Assembly in May 1948. 34. He was the only Muslim to oppose the Objectives Resolution in the Assembly. Mian Iftikhar –ud- din 35. “The Myth of Independence” was written by Z.A. Bhutto 36. Muslim yesterday and today was written by A.B.Rajput 37. Pakistan’s flag was designed by two brothers and name of one of them is Altaf Hussain. 38. White strip in the flag was added in August 1947. When was moon and star added in the flag February 1949. 39. Ayub Khoro ministry in Sindh was dissolved by Quaid in April1948. 40. The Quaid delivered his last message to the nation on: 27th August, 1948. 41. He was called the iron man of NWFP Khan Qayyum Khan 42. Peer Sahib Manki Shareef founded the following party in September 1949 Awami Muslim League 43. In the East Bengal elections were held in 1954 44. He is the only man to be prosecuted under PRODA Khoro 45. It was the first opposition party of the country Jinnah Awami League Page 5 of 103 Xhweet Kashu …. 46. Awami League was found by Abdul Hameded Bhashani in 1950 47. Rawalpindi Conspiracy was unearthed in March 1951 48. The accused of the conspiracy were prosecuted in the following jail Hyderabad Jail 49. Liaqat Nehru Pact announced at Delhi in April 1950. 50. Liaquat ali Khan visited America in May 1950 MCQs for Pakistan Studies Posted by staff on 27 September 2014, 2:37 am MCQs for Pakistan Studies 01. Sindh was conquered by Mohd bin Qasim during the _____ period a. Umayyads b. Abbasids c. Tulun d. Idrisids 02. Mohd bin Qasim was the nephew of __________ a. Sulayman bin Abdul Malik b. Abdul Malik bin Marwan c. Walid bin Abdul Malik d. Hajjaj bin Yousaf 03. Raja Dahir was the ruler of ________ a. Lahore b. Dehli c. Sindh d. Depalpur 04. Debul and Alor are the names of _______ a. Places of Ancient Sindh b. Old Gardens of Sindh c. Ancient bulding d. None of them 05. Who was Sisakar ? Page 6 of 103 Xhweet Kashu …. a. Wazir of Hajjij bin Yousaf b. Wazir of Mohd bin Qasim c. Wazir of Raja Dahir d. None of the above 06. Mohd bin Qasim tortured to death in a prison in Iraq during the caliphate of ___________ a. Sulaiman b. Walid c. Yazid d. None of them 07. In 133 A.H / 750 A.D. the Abbasids overthrew the __________ a. Safvids b. Mughals c. Umayyads d. Meds 08. The Abbasids Governor ______ came to Sindh in 140 A.H. / 757 A.D. a. Hisham b. Walid c. Musa d. Yasir 09. In 367 A.H / 777 A.D , Subuktigin , a Turkish slave became the master of __________ a. Lahore b. Multan c. Depalpur d. Ghazni 10. Mahmood`s first important battle was fought against ______ near Peshawar in 8 Muharram 392 A.H 25 November 1001 A.D. a. Jaipal b. Sukhpal c. Anandpal d. None of them 11. Abu-al-Fath Daud was the Ismail ruler of __________ a. Lahore b. Multan Page 7 of 103 Xhweet Kashu …. c. Sindh d. Depalpur 12. Mahmood set out on the expedition to Somnath on 17 october _______ a. 1023 A.D b. 1024 A.D c. 1025 A.D d. 1026 A.D 13. Mahmood breathed his last sigh on 30 April ______ a. 1024 A.D b. 1026 A.D c. 1028 A.D d. 1030 A.D 14. In ______ A.D the first battle of Traain was fought between Mohd Gauri and Rajputs under the command of Govind Rai brother of Prithvi Raj, Mohd Gauri defeated in this battle. a. 1189 b. 1190 c. 1191 d. 1192 15. In _____ A.D the second battle of Train was fought and Rajput defeated in this battle. a. 1190 b. 1191 c. 1192 d. 1193 Answers : 01. A , 02. D , 03. C , 04. A , 05. C 06. A , 07. C , 08. A , 09. D , 10. A 11. B , 12. B , 13. D , 14. C , 15. C About the end of 2nd century B.C some unusual upheavals in the Central Asia let loose series of human floods thaat brought about after-wave of invasions into Indo-Pak Sub-continent, First invasion was made by : a. The kushanas b. The Sakas Page 8 of 103 Xhweet Kashu …. c. The Bacirians d. The Parthians 02. One of the main objectives of All – India Muslim League at the time of its creation was : a. To be loyal to the Indian British Government b. To take active part in the politics of the country c. to be close to Hindu community d. Not to take sides with any Indian community 03. The power of the Legislative councils was increased by a. Minto – Morley Reforms, 1909 b. Simon Commission Report c. 3rd Round Table Conference d. Gandhi – Irwin Pact 04. Hindi – Urdu controversy of 1867 had far-reaching consequences because a. It was the forerunner of the Two-Nation Theory b. Made Muslims think to be close to the Hindu culture c. To depend on the British Government for justice d. To be indifferent to the Controversy 05. The elections should be held on the basis of general adult franchise. This demand was made in a. Minto – Morley Reforms, 1909 b. Lucknow pact c. Cripps Mission d. Gandhi – Irwin Pact 06. Aligarh Muslim College started by Sir Syed Ahmed khan in 1877 had a clear programme a. To keep the Muslim community abreast with western knowledge b. To make Muslims learn Arabic and Persian only c. To give students military education d. To educate Muslim youth to be politically active 07. “The future form of Government would be federal to be joined by provinces and Indian states.” This principle was settled in a. Nehru Report b. 1st Round Table Conference c. Simon Report d. Minto – Morley Reforms, 1909 08. Simla Deputation of 1906 had the following purpose a. For future elections in the country Muslim community would get separate electorate b. The Deputation was advised to take active part on politics c. The Deputation was directed to be friendly with the rulers d. To be in harmony with the Hindu Community of India 09. During the Khilafar Movement, “Chauri chaura” tragedy assumed greater significance. Which of the following incidents was peculiar to that Page 9 of 103 Xhweet Kashu …. a. Country-wide strike of the traders b. A police station was burnt in a village c. Communaal riots erupted d. The people refused to pay Government taxes 10. Ch. Rahmat Ali published a leaflet “Now or Never. Are We To Live or Perish Forever” issued on january 28, 1933 ; from Cambridge with the objective a. To create a separate and independant Muslim state b. To develop amity with the british as a Muslim community c. To grow the concept of Indianism d. To work with other Indian Communities for liberation of India Answers : 01. C , 02. A , 03. A , 04. A , 05. B 06. A , 07. B , 08. A , 09. B , 10. A Moplah`s contribution is that a. They took part in Khilafat Movement b. They went to Kerala to organize anti-British movement c. They were Arab tribes on the Malabar shores who seized ships of East India company d. They remained involved in a guerilla warfare with the British Government 02. Arya Samaj was founded in 1875 a. To protect the interest of India b. To revive and reform Hindusium c. To cooperate with the British Government d. To be a social organization working for the good of the poor 03. In the election of 1945-46 a. In NWFP, the Muslim league got majority and won the Muslim seats b. Muslim League formed ministry in NWFP with Dr. Khan Sahib as the Chief Minister c. In Bengal Muslim League won 89 out of 110 Muslim seats and formed ministry with H.S. Suhrawardy as Chief Minister d. None of the above 04. For what purpose Muslim League changed its manifesto in 1913 ? a. Became hostile towards the British b. Demanded self-government suitable for India c. to remain aloof from Indian politics Page 10 of 103 Xhweet Kashu …. d. To criticise and oppose the Hindu community 05. Who seconded the Pakistan Resolution from Punjab ? a. Nawab Muhammad Ismail b. Dr. Muhammad Alam c. Abdul Hameed khan d. Syed Zakir Ali 06. The kanpur Mosque episode took place in August 1913. Its result was a. It made the Muslims feel ignored by the Indian Government b. The Muslims were disappointed by the Hindu Press c. They decided to leave India and migrate to neighbouring Muslim countries d. It created political awakening among the Indian Muslims 07. On may 28, 1920, Khilafat Committee passed a resolution in support of Non-Cooperation Movement started by Mr. Ghandhi with the result a. It created amity between Muslims and Hindus to work together to get their grievances redressed by the Government of India b. It could not be activated due to Hindu – Muslim differences c. The Congress opposed the movement d. By and large the Muslim community did not want to get Hindu support 08. Indicated the main reason for the failure of Land Reforms in Pakistan a. Landlords got stay order from courts b. Landlords surrendered hilly lands c. Landlords got favour from Consolidation Wing of Board of Revenue d. Landlords tranferred land in the name of their family members 09. The Anjuman-i-Himayat-i-Islam was founded in 1884, with the objective a. It was for social gathering among Muslim of Punjab b. To help Muslims to secure Government jobs c. To encourage non-communabal approach to provincial problems d. To defend Islam against the onslaughts of the missionaries and to provide western education along with religious instructions 10. Ex-state of “Amb” is famous for a. Tidal Forests b. Natural Forests c. Artificial Forests d. Beta Forests Answers : Page 11 of 103 Xhweet Kashu …. 01. A , 02. B , 03. C , 04. A , 05. B 06. D , 07. A , 08. D , 09. D , 10. B Pakistan Studies General Knowledge :: Important MCQs Posted by administrator on 3 July 2014, 4:30 am Pakistan Studies General Knowledge :: Important MCQs Pakistan Studies General Knowledge :: Important MCQs The deepest place of Pakistan is? A. Arabian Sea B. Keenjar Lake C. Maditaren Trench D. None of them The second largest salt mine of the world is? A. Warcha mine B. Khewra mine C. Kalabagh mine D. None of them Name the largest city of A J and K? A. Mirpur B. Bagh C. Muzafarabad D. Kotli Soon Valley is situated in district? A. Sargodha B. Khushab C. DG Khan D. Chakwal The second highest peak of the world is? A. Rakaposhi B. Nangaparbat C. Tirchmir D. K2 Dadu is a district of ______ province. Page 12 of 103 Xhweet Kashu …. A. KPK B. Gilgit Baltistan C. Sindh D. Punjab Manora is famous for? A. Fresh Water B. Naval base C. Hot Water D. Fresh Water The border between Pakistan and Afghanistan is called? A. Durand line B. McMahon line C. Red Cliff line D. Line of control Gwadar is a seaport of? A. KPK B. Sindh C. Balochistan D. Indian Gujrat Gomal Pass connects Pakistan and ________. A. Kashmir B. China C. Iran D. Afghanistan Kotmithan city is situated on the bank of river? A. Chenab B. Gomal C. Indus D. None of them Numal lake is situated in District? A. Khushab B. Mianwali C. D.G Khan D. D.I Khan Identify the highest civil award of Pakistan? A. Nishan-e-Haider B. Nishan-e-Pakistan C. Tamgha-e-Basalat D. None of them B. Gilgit Baltistan Sost is a dry port of? A. Sindh Page 13 of 103 Xhweet Kashu …. C. KPK D. None of them Lake Saif ul Maluk is located in? A. Sindh B. Balochistan C. KPK D. Punjab Bin Qasim is a seaport of? A. America B. Sri Lanka C. China D. Pakistan Our National language is? A. Urdu B. English C. Punjabi D. Persian amous Pakistani island is? A. Manora B. Pasni C. Makran D. None of them Which of the following area is famous for cherry? A. KPK B. AJ & K C. Punjabi D. Gilgit Baltistan The largest graveyard of the world is located in? A. Japan B. India C. Pakistan D. Russia Who was the first Minister of Industries of Pakistan? A. Malik Ghulam Muhammad B. Ch. Nazir Ahmed C. Jogindar Nath Mandal D. None of them The longest railway platform of Pakistan is located in? A. Rohri B. Lahore C. Khanewal D. Karachi Page 14 of 103 Xhweet Kashu …. The biggest railway station of Pakistan is located in? A. Rohri B. Lahore C. Khanewal D. Karachi The biggest railway junction of Pakistan is located in? A. Rohri B. Lahore C. Khanewal D. Karachi Who is Quaid-e-Millat? A. Zulifqar Ali Bhutto B. Mohtarma Fatima Jinnah C. Zia Ul Haq D. Liaquat Ali Khan MEPCO stands for? . A. Mardan Electric Power Company B. Multan Electronic Power Company C. Multan Electric Power Company D. None of them Which is the biggest desert of Pakistan? A. Thal B. Cholistan C. Thar D. None of them Which is the highest mountain pass in Pakistan? A. Alpine B. Gomal C. Khyber D. Khunjrab Pakistan Studies Mcqs Paper for Public Service Commission Exam Posted by administrator on 24 May 2014, 5:54 am Pakistan Studies Mcqs Paper For Public Service Commission Exam Pakistan Studies Mcqs Paper for Public Service Commission Exam Page 15 of 103 Xhweet Kashu …. 1- when pakistan become the member of atomic club 1966 , 1974 , 1988, 1998 2- costal area of pakistan in mile 400, 500, 600, 650 3- Liaquat ali khan join AIML in 1922, 1925, 1928, 1930 4- shimla conference held in 1905, 1927, 1945, 1946 5- right hand man of quaid azam iqbal. liaquat, nishtar, nazimmudin 6- lord curzon assumed his office as Viceroy of India dec1898, jan 1899, dec1905, jan 1906 7-first president of AIML was prince karem agha khan , agha khan2 , aga khan3, musanul malik 8- AIML founded on 29dec, 30dec, 28 dec, 31dec 9-shimla deputation lead by aga khan, johar, musinulmalik. waqarul malik 10- who was the founder british indian association sir syed, syed amir ali, musinnulmalik. hali 11- british muhammadan association formed by Page 16 of 103 Xhweet Kashu …. Sir syed, syed ameer ali , altaf hussain hali, qasim nanatavi 12- AINC formed by Ghandi, hume, Nehru, banerji 13- what was the profession of Cyril Radcliffe Journalist, trader, politician, lawyer 14-when pakistan became SEATO member? 1953, 1954, 1955, 1956 15- when pakistan became CENTO member? 1954, 1950, 1956 ,1955 16- pakstan renounced SEATO 1965, 1971, 1972, 1973 17- when pakistan left CENTO 1972, 1973, 1978, 1979 18- when pakistan became member of NAM 1961, 1962, 1963, 1964 19- real founder of two nation theory Sir syed, allama iqbal, shah walliulla, ahmad sirhindi 20-When separate electoral for muslim accepted 1909, 1919, 1935, 1892 21- when system of Zakat introduced in pakistan 1962, 1973, 1977, 1980 Page 17 of 103 Xhweet Kashu …. 22- area of bangal(1905) in mile before partition 2,40,000 3,14,000 1,89,000 1,40,000 23- when muslim women involved politics openly 1937, 1938, 1939 , 1940 24-1956 constitution abrogated by Ayub, sikandar, noon, sehrwardy 25- AIML celeberated day of deleverence 22dec1939, 21dec 1939, 23dec1939, 20dec1939 26-which state join pakistan bohpal, kasmir , haiderabad mamawadar 27- pakistani share in millitry assests after dividation 34% 66% 36% 64% 28- state bank of pakistan started with 3lac 30 lac 3 crore 30 crore 29-first country who accept pakistan britian, saudi arabia iran afghanistan 30- in the history of pakistan riots again qadiani occured first time in 1949, 1953 1955 1974 31- first session of constitutional assembly held in 10august1947, 11 august 12aug 14aug 32-islamabad became capi...
View Full Document

  • Left Quote Icon

    Student Picture

  • Left Quote Icon

    Student Picture

  • Left Quote Icon

    Student Picture