The hypothalamus contains the pleasure reward or

Info iconThis preview shows page 1. Sign up to view the full content.

View Full Document Right Arrow Icon
This is the end of the preview. Sign up to access the rest of the document.

Unformatted text preview: 22. G, 23. D, 24. 6, 25. B, 26. E, 27. B, 28. G, 29. E, 30. B, 31. A. 32. D, 33. C, 34. C, 35. B, 36. F, 37. B, 38. A, 39. A, 40. B, 41. A, 42. C, 43. B, 44. B, 45. B, 46. A, 47. B, 48. D, 49. B, 50. A The Brain and Cranial Nerves 1 through 7 Matching: Answers may be used more than once or not at all. (A) vagus, (B) glossopharyngeal, (C) facial, (D) oculomotor, (E) abducens, (F) Both A and B, (G) Both B and C, (H) Both D and E, (I) A, B, C, and D. 1. Part of the sensory component of cardiac control. 2. Produces salivation. 3. Sensory from the taste buds. 4. Controls the heart at all times in the absence of stress. 5. Controls the lateral rectus muscle of the eye. 6. Controls the medial rectus muscle of the eye 7. Produces secretion of GI tract glands. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------8. A voluntary stimulus to pucker the lips originates in the: (A) superior pre-central gyrus, (B) inferior pre-central gyrus, (C) superior post-central gyrus, (D) inferior post-central gyrus, (E) pre-motor cotex. 9. The stimulus which puckers the lips travels through the: (A) trigeminal nerve, (B) facial nerve, (C) oculomotor nerve, (D) vagus nerve, (E) phrenic nerve. 10. Cerebrospinal fluid is absorbed from the: (A) arachnoid villi, (B) choroid plexus, (C) septum pellucidum, (D) pineal body, (E) falx cerebri. 11. Impulses from the retina of one eye travel to the: (A) visual cortex on the opposite side of the brain, (B) visual cortex on the same side of the brain, (C) visual cortex on both sides of the brain. 12. The is the part of the limbic system related to short term memory : (A) basal nuclei, (B) hippocampus, (C) hypothalamus, (D) pre-motor cortex, (E) amygdala. 13. The _____ are fiber tracts connecting the thalamus to the cerebral cortex. (A) basal nuclei, (B) corticospinal tracts, (C) fornix, (D) corona radiata, (E) spinothalamic tracts. 14. The _____ is the center for fear pathways and related responses by the limbic system. (A) basal nuclei, (B) hippocampus, (C) hypothalamus, (D) pre-motor cortex, (E) amygdala. 15. Blood vessels leading to the _____ are dilated by the sympathetic nervous system during “fight or flight”: (A) heart, (B) skeletal muscles, (C) eccrine sweat glands, (D) all of the above, (E) A and B only. 16. The center for both interpretation and elaboration of language (both incoming and outgoing pathways) is: (A) thalamus, (B) Broca’s area, (C) cerebellum, (D) basal nuclei, (E) Wernicke’s area. 17. Insufficient absorption of cerebrospinal fluid causes: (A) glaucoma, (B) hydrocephalus, (C) Huntington’s disease, (D) Parkinson’s disease. 18. Visual stimuli would travel to which of the following: (A) occipital cortex, (B) superior colliculi of the midbrain, (C) thalamus, (D) all of the above, (E) A and B only, (F) A and C only, (G) B and C only. 19. Most endocrine functions are ultimately controlled by the: (A) thalamus, (B) hypothalamus, (C) cerebellum, (D) basal nuclei, (E) pineal gland....
View Full Document

Ask a homework question - tutors are online