importante avantaje urmărite de economia locală prin crearea unei ZEL integrată

Importante avantaje urmărite de economia locală

This preview shows page 19 - 20 out of 20 pages.

importante avantaje urmărite de economia locală prin crearea unei ZEL integrată în programul de dezvoltare al ţării respective derivă din atragerea de capital străin, modernizarea economiei cu noi tehnologii, creşterea exporturilor şi generarea de încasări în valută. ZEL reprezintă un mijloc real de atragere a capitalurilor străine numai dacă legislaţia lor este permisivă şi încurajează acest fapt. Concurenţa între ţările gazdă pentru a atrage investitori străini în ZEL este puternică şi există o tendinţă de a le asigura acestora tot mai multe stimulente fiscale şi financiare. În ultimul timp se observă că oferirea de cât mai multe stimulente referitoare la reduceri de taxe ori la concesii nu mai este foarte agreată; mai atrăgătoare pentru firmele străine este posibilitatea finanţării locale cu dobânzi moderate. Activitatea ZEL se manifestă şi în asigurarea unei cât mai mari autonomii administrative şi absenţa birocraţiei, considerată de investitori un obstacol serios în derularea operaţiunilor. Avantajele şi eficienţa demonstrată de ZEL fac din acestea un factor propice de realizare a integrării economice. Interesele diferiţilor parteneri economici influenţează însă produsul.
Image of page 19
Studii de specialitate au demonstrat că în ultimii ani, contribuţia investitorilor străini, în ZEL, la creşterea în valută a ţării gazdă nu a fost semnificativă. Acest fapt se datorează lipsei de complexitate a industriilor abordate care nu necesită investirea unui capital important şi care se bazează în cea mai mare parte pe procese de muncă intensivă. În cea mai mare parte a ZEL s-s demonstrat că realizarea de legături cu economia ţării gazdă este complexă şi dificilă. În ultimii ani se manifestă tendinţa ca ZEL să constituie o enclavă de superioritate tehnologică faţă de economia ţării gazdă. Un mijloc de contracarare a acestei tendinţe negative, şi deci de integrare a zonei în economia locală, este participarea naţională şi internaţională prin intermediul societăţilor mixte(în prezent, pe plan mondial, circa o treime din ZEL sunt constituite ca societăţi mixte). Analizând funcţionarea ZEL, principalele dezavantaje constatate sunt: funcţionarea unor societăţi care fac investiţii mici în zonă, obţinând în schimb o rată mare a profitului; posibilitatea introducerii unor produse nocive; protecţia socială şi salariul plătit sunt de regulă mei reduse decât în ţara gazdă; riscul nerecuperării investiţiilor efectuate de ţara gazdă etc.
Image of page 20

You've reached the end of your free preview.

Want to read all 20 pages?

 • Fall '17
 • Dr. May

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Ask Expert Tutors You can ask You can ask ( soon) You can ask (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes