verdronken nacht aan komen zetten en bij de enige hoer terecht komen die geen

Verdronken nacht aan komen zetten en bij de enige

This preview shows page 89 - 92 out of 96 pages.

verdronken nacht aan komen zetten en bij de enige hoer terecht komen die geen werk heeft kunnen vinden en die met een niet-begrijpende blik naar hen kijkt terwijl ze zich, in de sinaasappelschillen en de aardappelschillen gewikkeld, met elkaar verzoenen en uit de voeten maken.
Image of page 89

Subscribe to view the full document.

90 Fragmento B.IV (101-103) Hij vulde de waskom met water. Koel water uit de aarden kan. Maakte zijn gezicht nat, Vulde zijn hele hoofd met water. Keek in de kleine gebarsten spiegel. Bekeek zichzelf onderzoekend. Het water stroomde van zijn zwarte, glimmende haren over zijn druipende gezicht. Het water liep tot in zijn hals en drong zich tussen de huid en zijn hemd in. Hij deed zijn das af die absurd genoeg trouw bleef aan zijn dag-vorm. De das viel op de grond met zijn schuine blauwe en rode strepen. Het beeld van de schoonheid van Dorita bleef rondzwerven in de verwarring van zijn geest. Niet als het beeld van een geliefd wezen dat men verloren heeft, maar als dat van een onthoofd wezen. Zij was daar gebleven, alleen maar van hem gescheiden door een tussenwand en met hem verbonden door een stompzinnige geschiedenis die niet eens de moeite waard was, maar die hem onherroepelijk zou blijven achtervolgen. Haar hoofd zweefde- alsof het afgehakt was- boven de omgeslagen rand van het bovenlaken. Ze was zo mooi! Ze sliep. Alles aan haar was natuurlijk. Zij lag te wachten in haar geluidloze schommelstoel en niets kon haar verbazen. Opnieuw gooide hij water over zijn gezicht. Prettig dat water in de vroege morgen. Het verheldert het hoofd. Alles wat eerst uitgezet was, trekt zich nu weer samen. De dronkenschap verdwijnt. Het voorhoofd is weer voorhoofd en geen aanvallend wapen- stormram-ramskop meer. Koud water. Primitieve geneesmiddelen: spinrag op de wond, het laken tussen de benen, speeksel op de beet, opengesneden jonge duif voor de ontsteking van de borstholte, bloedzuiger voor de beroerte, purgeermiddel voor de darmverstopping. De reinigende baden, de doop, de opstanding van de op een kar vervoerde dode die valt bij het doorwaden van de rivier. Het zwembad van Siloë, de onderdompeling van het gebochelde meisje met de ziekte van Pott in het geklok van de grot van Lourdes, het stierenoffer, het bloedbad onder het grote offerbeeld, de Jordaan met een schelp aangedreven uit een zee die niet dood is, de stem uit den hoge die verklaart dat dit zijn geliefde zoon is, de regen, de regen. En dit volk waarop de regen niet valt. Dit volk dat geen water heeft. En in welke rivier zou men hier kunnen vallen als de zelfmoordenaar die van het viaduct springt op Romeinse dakpannen terecht komt. De zelfmoordenaar van het viaduct, waar de kathedraal vlak bij zou moeten zijn terwijl er alleen maar de pracht van het huis schittert. Viaduct voor in een val gelopen dronkaards. Ik ook, bronstig geworden, weelderig verwarmd als de wijfjesmuizen van Muecas, gestreeld door hoeren, vertroeteld door oude vrouwen, beroofd van proefdieren, denkend aan proefondervindelijke kankergezwellen maar
Image of page 90
91 vriend van letterkundigen, wonend in een bescheiden pension maar zich elke
Image of page 91

Subscribe to view the full document.

Image of page 92
 • Winter '19
 • Yo

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Ask Expert Tutors You can ask You can ask ( soon) You can ask (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes