zbatuara per arritjen e nje objektivi te caktuar Metodat e kerkimit ne shkencen

Zbatuara per arritjen e nje objektivi te caktuar

This preview shows page 21 - 27 out of 27 pages.

zbatuara per arritjen e nje objektivi te caktuar Metodat e kerkimit ne shkencen e ekonomise perfshijne analizen e regresionit, analizen matematik, kerkimin operacional, vezhgimet, etj. 21
Image of page 21
Beni dallimin mes metodologjise se kerkimit in ekonomi (qasja ndaj kerkimit) dhe metodologjise ekonomike (metoden e pergjitheshme te aresyetimit ekonomik dhe konceptet ekonomike) Ndersa ato jane te ndryshme, ato jane te nderlidhura ( ne te njejten menyre qe jane te lidhura shkenca dhe kerkimi) 22 Perkufizimi dhe pershkrimi i metodologjise…
Image of page 22
Procesi i kerkimit Procesi fillon me nje pyetje ose problem ( Hapi 1 ) Hapi pasues, Objektivi i pergjitheshem dhe ato specifike formulohen per tu marre me pyetjen ose problemin ( hapi 2 ) Pas kesaj zhvillohet skema (design) e kerkimit per arritjen e objektivave ( hapi 3 ) Resultet prodohen nga kryerja e kerkimit ( hapi 4 ) Interpretimi dhe analiza e rezultateve eshte hapi i fundit ( hapi 5) 23
Image of page 23
24 Procesi i kerkimit
Image of page 24
Krijueshmeria ne procesin e kerkimit Kerkimi eshte nje proces krijues “…kerkimi perfshin shume me teper se thjesht logjika Ai perfshin vizionin, gjenine, etj… Logjika mund te mesohet ne shkolle; arti nuk mund te mesohet” (fq 30) Kerkimi ka nevoje (ose te pakten funksionn me mire) me imagjinate, iniciative, intuite, dhe kuriozitet. Ka tipe te ndryshme krijueshmerie, qe jane te ndryshme per situata te ndryshme – “te zbatuara ” dhe “teorike” te lidhura ngueshte me kerkimin ekonomik 25
Image of page 25
Nxitja e krijueshmerise (Ladd 1987) A. Mblidhni dhe perdorni dijet e zhvilluara me pare B. Shkembeni ide C. Zbatoni logjiken deduktive D. Shikojini gjerat ne menyre alternative E. Vini ne dyshim dhe sfidoni supozimet F. Kerkoni per modele ose lidhje G. Jini risk marres H. Kultivoni tolerancen per mungesen e sigurise 26
Image of page 26
Nxitja e krijueshmerise I. Lejoni kuriozitetin te rritet J. Lini problemeyt menjane … dhe kthejuni pas atyre me pas K. Mbani shenim mendimet tuaja “… shpesh une nuk e di se cfare mendoj derisa e shkruaj ate” L. Jini i lire nga shperqendrimi… pak kohe per te menduar. Krijueshmeria mund te beje diferencen mes kerkimit te kenaqshem dhe atij te shquar 27
Image of page 27

You've reached the end of your free preview.

Want to read all 27 pages?

 • Fall '15

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Ask Expert Tutors You can ask You can ask ( soon) You can ask (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes