Iz pokazatelja koji se objavljuju danas je vidljivo

This preview shows page 4 - 6 out of 8 pages.

na novostvorenu vrijednost i BDP neke države. Iz pokazatelja koji se objavljuju, danas je vidljivo izuzetno visoko učešće usluga u BDP, te činjenica da je industrijsko društvo već ostvarilo prelazak (ili se nalazi na prelazu) u tzv. uslužnu industriju. ANALIZA KONKURENCIJE Konkurencija na tržištu Bosne i Hercegovine u segmentu usluga a konkretno prevoza je visoka. Pored taxi prevoznika koji predstavljaju glavnu konkurenciju, konkurencija Sarajevo Taxi-u su i usluge javnog gradskog prevoza (Centrotrans i Gras). Taxi prevoznici koji imaju značajan udio su Crveni Taxi, Paja Taxi, Samir&Emir Taxi, Žuti Taxi, pa i Kale Taxi. Svi navedeni prevoznici su prevoznici koji posluju dugi niz godina i nižu uspjehe, te vrlo lahko mogu usporiti rast i širenje poslovanja Sarajevo Taxi-a na tržištu. ANALIZA MAKROOKRUŽENJA Kada posmatramo analizu makrookuženja – PEST analiza, moguće je primijetiti određene prijetnje koje bi mogle utjecati na poslovanje Sarajevo Taxi-a. Prije svega politička situacija u BiH se ne može nazvati stabilnom, a stalni politički sukobi dovode do negativnog utjecaja na sve segmente života, pa nas to dovodi do zaključka da faktori BiH karakterišu nestabilni politički i pravni faktori. Pored loše političke situacije, prisutna je loša ekonomska situacija koja bi mogla destabilizovati državu. Kupovna moć i dohodak građana BiH je izuzetno niska, a skuplje usluge prevoza predstavljaju prijetnju. Socio-kulturološko okruženje karakteriše loš životni standard, kao i podijeljenost naroda u zemlji. I na kraju tehnološki faktori, iako se u BiH u tehnologiju ne ulaže dovoljno, Sarajevo Taxi je u velikoj prednosti u izuzetnoj prednosti jer prije svega, dispečer centar je opremljen sa najboljom tehničkom opremom dostupnom na tržištu. SWOT analiza SNAGE Inovativna tehnologija Izgrađen imidž Posjeduju znanje i iskustvo SLABOSTI Visoke cijene usluga PRILIKE Lider na tržištu Prepoznatljiv brend Lokacija taxi stajališta PRIJETNJE Supstitucija usluge Iskusni konkurenti
Image of page 4
SNAGE Inovativna tehnologija koju posjeduje Sarajevo Taxi jer napreduje u tehnološkom segmentu i izdvaja se od konkurenata. Izgrađen imidž – jer su odavno na BiH tržištu, izgrađeni su kao preduzeće i okrenuti su kako klijentima tako i zaposlenim u svom preduzeću. Posjeduju znanje i iskustvo – zbog dugogodišnjeg postojanja znanje i iskustvo ne manjka ovom preduzeću. SLABOSTI Visoke cijene usluga – zbog visokih cijena usluga taxi prevoznika, ali i zbog dohodka građana BiH postoji mogućnost da će se klijenti prije odlučiti na usluge javnog gradskog prevoza nego na taxi usluge, pa to može biti potencijalna slabost preduzeća. PRILIKE Lider na tržištu – zbog postojanja dugi niz godina, te dominacije kako nekad, tako i danas, zbog prve primjene taximetra a danas i zbog prvog prevoznika u regionu koji je uveo poziv putem smartphone aplikacije, te zbog izgradnje savremenog dispečer entra.
Image of page 5
Image of page 6

You've reached the end of your free preview.

Want to read all 8 pages?

 • Fall '19

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Stuck? We have tutors online 24/7 who can help you get unstuck.
A+ icon
Ask Expert Tutors You can ask You can ask ( soon) You can ask (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes
A+ icon
Ask Expert Tutors