Galileo fik hjælp af Newtons mekaniske love Ved det kan man se som Galileo også

Galileo fik hjælp af newtons mekaniske love ved det

This preview shows page 4 - 6 out of 9 pages.

stenen faldt hurtigst til jorden. Galileo fik hjælp af Newtons mekaniske love. Ved det kan man se, som Galileo også havde fundet ud af, at tyngdekraften er proportional med legemets masse. Men de mange forskellige tyngdekræfter som påvirker legemet med forskellige masser, skal tilsvarende accelerere forskellige masser. Han fandt ud af til sidst, at lige meget om det er et tungt eller let legeme, så vil alle frit faldene legemer i det samme lokale tyngdefelt, falde med en fælles, konstant acceleration. Man udregner tyngdeacceleration med denne formel: G er den universelle gravitationskonstant M er legemets masse R er legemets radius H er højden over legemets overflade Normal-tyngdeaccelerationen på jorden overflade er g n = 9,80665 m/s 2 . Den lokale tyngdekraft varierer dog. Hvis man stod på en af jordens poler, ville man veje mere end hvis man stod ved ækvator. Så selvom det er den samme masse, ville man veje forskelligt fordi tyngdekraften er større ved ækvator. Grunden til dette er, at Jorden ikke er en perfekt rundkugle, men lidt oval formet. Det vil sige, at Jordens centrum er større end ved en af polerne. På månen er tyngdekraften ca. 1/6 af Jordens. Pendul som ur: Et pendul i et ur bliver ved med at svinge fordi det får energi fra en fjeder eller et lod som hænger und 2 er uret, på den måde får den energi hele tiden til, at blive ved med at svinge. På denne måde foretager uret en kontinuerlig svingning. Materialer: -30 clips -2 stativer -en krog -vægte på henholdsvis 30, 50 og 70 gr. -målebånd -stopur -Tynd rød snor -Muffer/stativklemme 2 - svinger (Pendul som ur) Anslag: 11002
Image of page 4

Subscribe to view the full document.

Mikkel Sø 1.g04 Tornbjerg gymnasium NV rapport 10/10/14 Fremgangsmåde: I det første forsøg ville vi undersøge om det var loddet for enden af clipsene som var afgørende for svingningstiden. Vi tog et stativ og satte en krog på toppen af det. På krogen satte vi vores kæde af 28 clips, som i vores tilfælde var lavet i forvejen, på. Vi lavede forsøget 3 gange, men hver gang havde vi en ny vægt på. Man tager 10 perioder og tager gennemsnittet af det for, at få det mest præcise resultat. Vi vejede og målte også clipsekæden før vi startede for at være sikre på hvad de vejede. Vi sørgede for, at vi slap den fra nogenlunde det samme sted hver gang, og ikke alt for højt oppe, for så vil clipsene bøje ved det andet yderpunkt og det vil ødelægge svinget. Vi havde også et stopur som vi tog tid med hver gang vi startede de 10 perioder og stoppede når den 10. Periode var slut. Så tog vi gennemsnittet for at finde tiden for 1 periode. I vores andet forsøg ville vi finde ud af om det var længden af snoren - i vores tilfælde clips - der var afgørende for svingningstiden. Her skiftede vi bare længden af clips og gjorde det samme som i ovenstående forsøg.
Image of page 5
Image of page 6
 • Fall '19

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Ask Expert Tutors You can ask 0 bonus questions You can ask 0 questions (0 expire soon) You can ask 0 questions (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes