De handhaving van het vve toezichtkader blijkt dat ze

This preview shows page 27 - 29 out of 59 pages.

de handhaving van het VVE-toezichtkader blijkt dat ze niet meer in de VVE-sector mogen werken. “Bij sommige medewerkers hangt er veel vanaf. Zij zijn vaak al jaren werkzaam in de kinderopvang en hebben uitstekende pedagogische kwaliteiten. Ineens komt de zekerheid van hun werk onder druk te staan.” Tegen de toets opzien geldt voornamelijk voor de wat oudere medewerkers. Zij hebben al lang geen formele toets gemaakt. Een complicerende factor hierbij is dat bij veel taaltoetsen een computeronderdeel zit. Onder de wat oudere medewerkers is er over het algemeen weinig computerervaring. Dit leidt tot onzekerheid. “Het is nog onduidelijk wat de consequenties zijn voor deelnemers die de toetsen niet willen maken, bijvoorbeeld omdat ze over twee jaar met pensioen gaan of voor mensen die de toets (herhaaldelijk) niet halen.”
Image of page 27

Subscribe to view the full document.

Bijlage bij de kieswijzers voor taaltoetsen en taalcursussen, Sardes 2013 26 Jongere medewerkers hebben eigen redenen om onzeker te zijn over het maken van de taaltoets: vanuit de opleidingen is er de laatste tijd weinig aandacht voor het eigen taalniveau geweest. Nu wordt er opeens veel belang aan gehecht. Bovendien staat er natuurlijk ook nogal wat op het spel: het al dan niet mogen blijven werken in de VVE-sector. Dit maakt dat veel pedagogisch medewerkers van tevoren zenuwachtig zijn. Voorbereiding en voorlichting De voorbereiding op het afnemen van de taaltoets vraagt aandacht. Vaak verloopt de voorbereiding goed, maar niet altijd. Een behoorlijk deel van de VVE-organisaties is van mening dat de voorbereiding geen schoonheidsprijs verdient. Er is bij de organisatie en de pedagogisch medewerkers een duidelijke behoefte om van te voren te weten wat hen te wachten staat: Waarom moet er getoetst worden? Hoe ziet het toetsen eruit? Wat wordt er gevraagd? Hoeveel tijd kost het? Waar vindt het toetsen plaats? Wat als ik niet slaag voor 3F? Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor de VVE-organisaties en de toetsafnemende organisatie. Een slechte voorbereiding demotiveert de pedagogisch medewerkers. Het maakt het toetsen nog spannender. Niet alle toetsaanbieders doen aan gerichte voorlichting aan de organisaties en hun personeel. Mister Dutch doet bijvoorbeeld vooraf wel aan voorlichting, maar UvA Talen niet. Men vindt het prettig dat toetsaanbieders voorlichting komen geven aan het personeel, dat er uitleg wordt gegeven over wat het betekent om van 2F naar 3F te komen en dat er oefenmateriaal wordt getoond en meegegeven. Dat wekt vertrouwen in een goede afloop. “De ene toetsaanbieder doet wel aan voorlichting, maar de andere niet. Dat is achteraf een misser geweest.” Er zijn VVE-organisaties die zelf hun personeel een goede voorbereiding hebben geboden. Zo heeft één van de organisaties twee avonden belegd om spelling op te frissen. Dit is samen met de inpandige basisschool opgepakt. Een leraar van de basisschool heeft de inhoud verzorgd. Een dergelijk initiatief heeft veel zorgen weggenomen bij de pedagogisch medewerkers. De organisatie is dan ook tevreden over de uitslag van de eerste taaltoets.
Image of page 28
Image of page 29
 • Fall '19

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Ask Expert Tutors You can ask 0 bonus questions You can ask 0 questions (0 expire soon) You can ask 0 questions (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes