Dat zijn degenen die op alle onderdelen onder 3f

This preview shows page 23 - 25 out of 59 pages.

Dat zijn degenen die op alle onderdelen onder 3F scoren. Zij hebben een lange en intensieve weg te gaan. De cursisten vinden wel dat ze wat aan de taaltrainingen hebben. Sommigen moeten van ver komen. De organisatie biedt medewerkers maximaal een taaltraject van twee jaar, waarbij er één dagdeel in de week wordt geschoold. Als men het niet binnen twee jaar haalt, kan dat reden zijn voor ontslag. Alle taaltrainingen vinden plaats in eigen tijd. Dit doet dus een groot beroep op de tijd van de pedagogisch medewerkers. De gemeente betaalt geen verletkosten. De scholing wordt wel vergoed. Inhoud van de cursus Iemand die op 2F functioneert, lukt het vaak niet om te variëren. Als een ouder iets niet begrijpt dan komen ze niet verder dan de zin te herhalen, de klemtoon wat anders te leggen of langzamer te spreken. Als je op 3F niveau spreekt kun je dezelfde zin met synoniemen herhalen. Je bent wendbaarder in de Nederlandse taal. Dat vinden pedagogisch medewerkers heel leerzaam; ze merken dat ze vooruit gaan. Lezen en schrijven zijn de moeilijkste onderdelen. In Rotterdam wilt men de pedagogisch medewerkers ook op het domein schrijven op niveau 3F hebben. Dat is boven de landelijke taalnorm. Er was onduidelijkheid binnen de gemeente over het te behalen niveau op de verschillende domeinen. Eerst moest er op alle taaldomeinen op 3F worden gescoord. Later is er gezegd dat er bij lezen en schrijven op 2F gescoord mocht worden. De organisatie kiest nu het zekere voor het onzeker. Als er volgend jaar een andere minister zit die de taalnorm aanschroeft (toch 3F op schrijven), dan zijn ze er ieder geval alvast op voorbereid. Schiedam - FF taalleren en Allemaal Taal door de CED-Groep Naar aanleiding van een voorlichting is besloten om voor twee cursussen te kiezen. Er is toen gekozen voor FF taalleren voor zeven leidsters die maar op een klein gedeelte van de toets waren gezakt en Allemaal Taal voor zeven leidsters die wat meer nodig hebben. De instelling wilde de studiebelasting zo licht mogelijk houden en daar sloot FF taalleren goed bij aan. FF taalleren wordt vooral digitaal aangeboden, zodat pedagogisch medewerkers zelf kunnen bepalen wanneer het ze goed uitkomt om aan de slag te gaan. Kwaliteit van de trainer Voor FF taalleren is dat moeilijk te zeggen, want er zijn maar een paar bijeenkomsten. Het grootste deel is digitale oefening. De eerste ervaringen lijken positief te zijn. Zowel FF taalleren als Allemaal Taal worden aangeboden door het CED. De organisatie is prima. Wat erg prettig is, is dat de leidsters getoetst kunnen worden wanneer ze er aan toe zijn (ook als de cursus nog niet af is). De trainer geeft aan wanneer iemand eraan toe is, zodat er eerder kan worden getoetst. Van Allemaal Taal komen er goede berichten terug over de trainer. Ze is vrij schools en de cursisten vinden haar duidelijk. De organisatie geeft aan de training juist op het schoolse karakter te hebben geselecteerd.
Image of page 23

Subscribe to view the full document.

Bijlage bij de kieswijzers voor taaltoetsen en taalcursussen, Sardes 2013 22 Intensiteit van de cursus Van FF taalleren is het prettig dat er minder contacturen zijn. Cursisten gaan af en toe naar
Image of page 24
Image of page 25
 • Fall '19

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Ask Expert Tutors You can ask 0 bonus questions You can ask 0 questions (0 expire soon) You can ask 0 questions (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes