Start amounts invested x y end of 1 year interest

This preview shows page 86 - 90 out of 93 pages.

Start-amounts invested X Y End of 1 year - interest 0.05X 0.05Y Amount at the beginning of II year 21.05X1.05Y - 11,500 (withdrew 50%) (withdrew Rs. 11,500) Interest during the II year 0.05 x 21.05X0.05 x (1.05Y - 11,500) Amount at the end of II year ()2X1.0521.05(1.05Y - 11,500) Beginning of III year (()2X1.052- 4,050) 1.05(1.05Y - 11,500) Interest during the III year 0.05(()2X1.052- 4,050) 0.05 x 1.05(1.05Y-11,500) Total amount at III year end 1.05 (()2X1.052- 4,050) 1.052x (1.05Y - 11,500) Given : Total amount with Prem at the end of third year = Total amount with Amar at the end of second year.
Background image
© A. Krishnamurthy M.Sc. M.Phil Reproduction of this in any form without express permission is strictly prohibited. Notes are not for public distribution and are intended to supplement class room instruction.Mail-Id:[email protected]87(1.05)2x (1.05Y - 11,500) = ()2X1.052- (1) Also given : Total interest earned by Amar for 3 years = Rs.3,950. 0.05X + 21.05Xx0.05+ 0.05 ()2X1.052- 4050) = 3950 Solving X = Rs.40,000. Using this value of X in (1), we get the value of Y = Rs.30,000 1. (2) Rs. 40,000 2. (3) Rs. 30,000 3. (1) Total interest earned by Prem = 0.05Y + 0.05(1.05Y - 11,500) + 0.05 x 1.05(1.05Y - 11,500) = Rs. 3550 4. (2) Interest earned by Amar in the III year is 0.05 (()2X1.052- 4,050) = Rs. 900 5. (1) Prem would have had Rs. 30,000 x 1.053= Rs. 34,728 Questions 6 - 10: M = Retirement money Fixed Deposits Shares Initial 0.60M 0.40M Return during 1styear 0.15 x 0.60M = 0.09M 0.25 x 0.40M = 0.10M Total at start of 2ndyear 0.60M - 0.25 x 0.60M 0.40M + 0.10M + 0.15M = 0.60M – 0.15M = 0.65M = 0.45M Return in the 2ndyear 0.15 x 0.45M -(0.1 x 0.65M) = -(0.065M) Net amount at start of 3rdyear 0.45M + 0.15M (returned) 0.65M – 0.065M = 0.60M = 0.595M Return during the 3rdyear 0.15 x 0.60M 0.1 x 0.595M = 0.0595M Net profit earned through shares in three years = 0.10M - 0.065M + 0.0595M = 18,900 M = Rs.2,00,000
Background image
© A. Krishnamurthy M.Sc. M.Phil Reproduction of this in any form without express permission is strictly prohibited. Notes are not for public distribution and are intended to supplement class room instruction.Mail-Id:[email protected]886. (2) 7. (1) Amount of interest earned = 0.15 x 0.6M + 0.15 x 0.45M + 0.15 x 0.6M = 0.15 x 1.65M = Rs.49,500 8. (3) Loss incurred = 0.1 x 0.65 M = Rs.13,000 9. (1) Investment in shares in the third year = 0.435M = Rs.87,000 10. (1) Average annual return = 3x200000sharesonProfit+interestTotal=3x20000015700+49500= 10.8% Questions 11 - 15: A B C X 10 hrs 20 hrs 15 hrs Y 12 hrs 15 hrs 24 hrs No. of machines 2 3 4 Working hours per day = 8 11. (2) Total number of working hours per machine per month = 25 x 8 = 200 Total number of hours available on A = 2 x 200 = 400 hrs, B = 3 x 200 = 600 hrs, C = 4 x 200 = 800 hrs No. of units of X that can be produced on A = 10400= 40, B = 20600= 30, C = 15800= 53 Maximum number of pieces that can be produced is the least of these three i.e., 30. 12. (1) No. of Y’s total that can be produced on A = 12400= 33, B = 15600= 40, C = 24800= 33 Max. No. of Y’s that can be produced is 33. 13. (3)
Background image
© A. Krishnamurthy M.Sc. M.Phil Reproduction of this in any form without express permission is strictly prohibited. Notes are not for public distribution and are intended to supplement class room instruction.Mail-Id:[email protected]89No. of hrs required to produce 20 units of X Balance hours left in the month A 10 x 20 = 200 hrs 400 - 200 = 200 hrs B 20 x 20 = 400 hrs 600 - 400 = 200 hrs C 15 x 20 = 300 hrs 800 - 300 = 500 hrs No. of Y’s that can be produced in the balance hours.
Background image
Image of page 90

You've reached the end of your free preview.

Want to read all 93 pages?

  • Winter '18
  • Civil Engineering, Playing card, class room instruction, A. Krishnamurthy M.Sc

  • Left Quote Icon

    Student Picture

  • Left Quote Icon

    Student Picture

  • Left Quote Icon

    Student Picture

Stuck? We have tutors online 24/7 who can help you get unstuck.
A+ icon
Ask Expert Tutors You can ask You can ask You can ask (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes