Me pak fjal� nj� madhësi nuk i përshtatet t� gjitha n� politikave të

Me pak fjal? nj? madhësi nuk i përshtatet t? gjitha

This preview shows page 30 - 32 out of 82 pages.

Me pak fjalë, një madhësi nuk i përshtatet të gjitha në politikave të zhvillimit.Strategjitë e zhvillimit ekonomik që fokusohen në mobilizimin e burimeve përmës asistencës së huaj dhe flukset e tjera të kapitalit, së bashku me rritjen e kursimit të brendshëm kombëtar, mund të jetë më në fuqi kthimet kur e brendshme janë të dy të lartë dhe privatisht te pranueshme.Në të kundërt, strategjitë duke u fokusuar në liberalizimin e tregut dhe hapjen e ekonomisë mund të jetë më efektive kur kthimet shoqërore janë të larta dhe pengesa më serioze për përvetësim privat është imponimi qeverita nga kufizimet dhe taksat. Së fundi, strategjitë duke u përqëndruar në politikën industriale (përpunuar në në Kapitulli 12), mund të jenë më efektive kur kthimet private janë ulëta jo përshkak të qeverisë (gabimet e komisionit), por për shkak të cfarë një qeveri nuk e bën (gabime të mosveprimit). HRV ilustruar qasjen e tyre me studime të rasteve të El Salvador, Brazil, dhe Republika Domenikane. Ata argumentojnë se çdo rast ekspozon një tjetër "sinjal diagnostik" të kufizimit më të detyrueshëm, siç shihet në Kutinë 4.2. HRV theksonnjë qasje për strategjinë e zhvillimit që përcakton një ose dy prioritete politike mbi këtë bazë diagnostifikimi do të jetë më në fuqi se duke ndjekur një kohë të gjatë lista të reformave institucionale dhe të qeverisjes që nuk mund të vihen në shënjestër drejt kufizimet më të detyrueshme. Sigurisht, kjo shpesh nuk është një çështje e thjeshtë për të gjetur një kufizim të vetëm të detyrueshme. Nuk mund të ketë paqartësi në lidhje me "pozicionin" e çdo kufizimit në ekonomi, kështu që ne vetëm mund të bëjë një probabilitetit vlerësimi nga të cilët njëri është i detyrueshëm. Më tej, fakti që një detyrim 30
Image of page 30
nuk është i lidhur sot nuk do të thotë se ne mund ta lëmë pas dore atë kur ka periudha të gjata para se investimet e tanishme të bëhen produktive. Për shembull, e konsiderojnë investimet në arsim: Studentët kërkojnë disa vite të shkollimit të ndjekur dhe përvoja para se këto investimet bëhen produktive. Pra, edhe pse arsimi nuk mund të jetë detyrues për një vend të caktuar të tilla si Bolivia në një pikë të caktuar kohore, kjo nuk do të thotë se ajo nuk do të bëhet i detyrueshëm në një kohë më vonë; në pergjigje, ne mund të kemi nevojë për të bërë investime sot. Në mënyrë të qartë, identifikimi dhe adresimi i kufizimet ka të ngjarë të bëhet i detyrueshem në të ardhmen dhe është edhe më sfiduese sesa synimi i pengesa të sotme të dukshme. Diagnostifikimi i rritjes tashmë ka pasur një efekt në punën e zhvillimit të agjencisë. Për shembull, Banka ndër-Amerikane për Zhvillim (IDB), Banka Rajonal për Zhvillim për hemisferën perëndimore, ka qenë studim diagnostifikuesi shumë ekonomive anëtare, ndërsa stafi i trajnimit dhe shtetasit në aftësitë e nevojshme për të kryer diagnostifikimi per rritjen e tyre. Ekonomistët e Bankës Botërore kanë aplikuar
Image of page 31
Image of page 32

You've reached the end of your free preview.

Want to read all 82 pages?

 • Summer '14
 • nash

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Stuck? We have tutors online 24/7 who can help you get unstuck.
A+ icon
Ask Expert Tutors You can ask You can ask You can ask (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes