Het is roostertechnisch niet eenvoud ig om twee weken van tevoren het rooster

Het is roostertechnisch niet eenvoud ig om twee weken

This preview shows page 31 - 32 out of 59 pages.

“Het is roostertechnisch niet eenvoud ig om twee weken van tevoren het rooster zo om te gooien dat iedereen op het aangegeven tijdstip getoetst kan worden. Dat lukt in het onderwijs misschien wel, maar niet in de kinderopvang.” In een flink aantal gevallen spelen ROC’s een belangrijke rol bij de afname van de taaltoets. De indruk bestaat dat de organisatie vanuit de ROC’s niet altijd vlekkeloos verloopt. ROC’s zijn grote, complexe organisaties waar meerdere onderwijsgerelateerde activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden met veel docenten / trainers en deelnemers. Computerproblemen Voor een deel van de VVE-organisaties is het toetsen goed verlopen, maar het is ook meer dan eens voorgekomen dat er te weinig computers waren voor het toetsen, of dat de computers uitvielen tijdens het maken van de toets. Een andere ervaring betreft het feit dat pedagogisch medewerkers te zeer worden afgeleid tijdens het maken van de toets. Voor het toetsen van de mondelinge taalvaardigheid werden voortdurend pedagogisch medewerkers weggeroepen. “Er waren surveillan ten die zelf geen trainer waren en er was ook geen trainer tijdens de toets aanwezig die eventueel vragen van de deelnemers kon beantwoorden (ook als het over digitale struikelblokken / vragen ging) .” Verbeteren van eerdere toetsafname Omdat een deel van de pedagogisch medewerkers meermalen getoetst wordt (indien ze niet in één keer slagen voor de taaltoets), worden de toetservaringen gebruikt om het volgende toetsmoment beter te laten verlopen. Zo zaten er soms docenten te bellen tijdens de eerste toetsafname. Dit is vervolgens aangekaart en de volgende keer bleef dit achterwege. Een pedagogisch medewerker met de ziekte MS heeft een volgende keer meer tijd gekregen om de toets te maken. In een ander geval is bij een volgende keer gevraagd om de digitale taaltoets schriftelijk naast de computer te leggen. “Er waren ter plekke trainers beschikbaar die mensen extra uitleg gaven over hoe de digitale afname werkt en ook tijdens de toets konden de deelnemers vragen stellen aan de instructeurs.” Toetslocatie Het toetsen vindt op verschillende locaties plaats. Er wordt gebruik gemaakt van beschikbare ruimtes van ROC’s, VO -scholen, bemiddelingsbureaus en buurthuizen. Maar de VVE- organisaties stellen zelf ook ruimtes beschikbaar voor het toetsen. Soms zijn er voor het toetsen twee locaties gebruikt (een externe en interne toetslocatie). Dit had te maken met de benodigde audio-apparatuur voor het luistergedeelte. Aan een interne en externe toetslocatie zitten voor- en nadelen. Nadeel van een externe toetslocatie is reistijd en onbekendheid. Ook weet je niet precies welke begeleiding en ondersteuning ter plekke wordt geboden. Voordeel is dat de organisatie is uitbesteed en men dan ook niet voor de benodigde apparatuur hoeft te zorgen. Voordeel van toetsen binnen de eigen organisatie is de vertrouwde omgeving en de beperkte reistijd. Ook kan er zelf voor een goede begeleiding worden gezorgd.
Image of page 31

Subscribe to view the full document.

Image of page 32
 • Fall '19

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Ask Expert Tutors You can ask 0 bonus questions You can ask 0 questions (0 expire soon) You can ask 0 questions (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes