3 Volatilizarea se traduce prin pierdere de material tisular Constituenti

3 volatilizarea se traduce prin pierdere de material

This preview shows page 8 - 10 out of 13 pages.

3. Volatilizarea- se traduce prin pierdere de material tisular. Constituenti tisulari variati dispar in fum la 100grd., in relativ scurt timp(1/10 secunde). La marginea zonei de volatilizare exista o regiune de necroza de coagularecu o tranzitie graduala intre volatilizare si zonele incalzite. Efectul hemostatic se datoreaza zonei de necroza de coagulare. Daca zona de volatilizare are o zona cu diametrul de cativa mm, este posibil sa distruga tumori mai mari decat cele tratate prin simpla coagulare. Daca regiunea de volatilizare este ingusta, este obtinut un efect de taiere. Fototermoliza selectiva Teoria fototermolizei selective se refera la absobtia enrgiei laser de catre un cromofor tinta, fara lezare termica semnificativa a tesutului inconjurator. Pentru a achizitiona fototermoliza selectiva, laserul trebuie sa produca un fascicul de lumina cu lungime de unda de preferinta absorbit de cromoforul din leziune. De importanta egala este si durata pulsului fasciculului laser care trebuie sa fie mai scurt decat timpul de relaxare termica al cromoforului pentru a preveni disiparea energiei termice dincolo de cromoforul tinta. Timpul de relaxare termica este definit ca timpul necesar pentru cromofor de a se raci la jumatate din peak-ul temperaturii sale dupa iradierea laser, care este proportionala cu patratul marimii cromoforului. In general, obiectele mici se racesc mai repede decat cele mari. De exemplu, melanozomii cu marimi de 0,5-1 m au un timp de relaxare termica de 1 s, in timp ce capilarele cu marimi de 10-100 m au un timp de relaxare termica de 1ms.Daca diametrul pulsului este mai mare decat timpul de relaxare termic, leziuni termice nespecifice se produc datorita difuziei caldurii. In final, energia eliberata catre tinta(fluenta), trebuie sa fie suficient de mare pentru a distruge cromoforul in timpul duratei pulsului. Bazat pe teoria fototermolizei selective, lungimea de unda, durata pulsului si fluenta laserului, au ca rezultat croirea leziunii selectiv, fara lezare termica nespecifica asupra tesutului inconjurator. Laserii care emit in lumina vizibila au fost desemnati pe baza fototermolizei selective. Acesti laseri sunt: laserii in impulsuri cu solutie colorata, Q- switched ruby, Nd:YAG si alexandrite.Lungimea de unda a fiecarui laser este absorbita preferential de anumiti cromofori.Cei mai importanti cromofori nta cutanati pentru lumina vizibila sunt: melanina si oxihemoglobina. Acesta din urma are trei peak-uri principale de absobtie(418nm, 542nm, 577nm), in timp ce melanina are un spectru mult mai larg de absorbtie de-a lungul spectrelor ultraviolet, vizibil si infrarosul apropiat, cu scaderea absorbtiei odata cu cresterea lungimii de unda. Apa absoarbe in principal energia laser din infrarosu.Adancimea penetrarii afecteaza abilitatea de a
Image of page 8
trata anumiti cromofori la anumite adancimi cu anumite lungimi de unda. De exemplu, peak-ul principal pentru absorbtie al hemoglobinei este de 420nm, dar aeasta lungime de unda va penetra doar jonctiunea dermo- epidermica(100μm), ceea
Image of page 9
Image of page 10

You've reached the end of your free preview.

Want to read all 13 pages?

 • Fall '17
 • Dr. May

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Ask Expert Tutors You can ask You can ask ( soon) You can ask (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes