ce va limita utilizarea laserilor cu aceasta lungime de unda pentru leziunile

Ce va limita utilizarea laserilor cu aceasta lungime

This preview shows page 9 - 11 out of 13 pages.

ce va limita utilizarea laserilor cu aceasta lungime de unda pentru leziunile vasculare cutanate. Peak-ul mic de absorstie al oxihemoglobinei la 577nm este mai util clinicdatorita penetrarii mai profunde achizitionate la aceasta lungime de unda. II. Efectele mecanice ale fasciculului laser Aceste efecte pot rezulta din crearea plasmei, a vaporizarii explozive sau a fenomenelor de cavitatie, fiecare din ele fiind asociate cu producerea de unde de soc. Cu Nd:YAG laser cu impulsuri de nano- sau pico-secunde, un flux luminos de foarte mare intensitate pe suprafata ionizeaza atomii si creeaza 1. plasma . La marginea regiunii ionizate exista un gradient de presiune crescut care determina propagarea undei soc. Efectul distructiv este determinat de expansiunea acestei unde soc. Acesti laseri sunt folositi in oftalmologie pentru a sparge membranele care se dezvolta adesea dupa implanturi de lentile artificiale. Cand timpul de expunere al laserului este mai mic decat timpul caracteristic al difuziei termice in tesut, se produce o “incastrare”termica cu acumulare de caldura fara difuzie si 2. vaporizare exploziva a tintei.Acest mecanism este implicat in fototermoliza selectiva obtinuta cu impulsuri cu dye laser emise timp de 500μs la 585nm ai este utilizat pentru a trata angioamele cutanate plane. In final, daca incastrarea mecanica este adaugata incastrarii termice, vaporizarea exploziva nu se mai produce , producandu-se doar gaze care determina implozie cand fasciculul laser este intrerupt, creandfenomenul de 3. cavitatie. Acesta este mecanismul de utilizare pentru fragmentarea calculilor urinari prin impulsuri laser care emit in microsecunde. III.Efectul fotoablativ al laserilor Acest efect este definit prin pura ablatie a materialului, fara leziuni termice ale marginilor, cum este cel determinat de bisturiu. Se produce datorita principiului disociatiei, Cu lungimi de unda foarte scurte(190-300nm), campul electric asociat cu lumina este mai mare decat energia de legare dintre molecule. Legaturile moleculare sunt rupte si componentele tisulare sunt vaporizate, fara generare de caldura la nivelul marginii.Se obtine acest efect cu laseri cu lungimi de unda foarte energice, precun cele emise in ultraviolet( laserii excimeri ce emit:ArF la 193nm, KrF la 248m, XeCl la 308nm). Actiunea este foarte superficiala, de ordinul catorva microni, deoarece lumina la aceste lungimi de unda este foarte puternic absorbita de tesut. Desemenea, efectul fotoablativ poate fi obtinut de laseri ce emit in infrarosu, cum ar fi Er:YAG la 2900nm. Mecanismul initial este conversia luminii in caldura, fara ca ceasta caldura sa fie difuzata. 2900Nm este peak-ul de absorbtie pentru apa, fiind atat
Image of page 9
de intensa pentru apa, incat vaporizarea este imediata si superficiala. Aditional, durata foarte scurta a impulsului( sute de μs), evita fenomenul de difuzie termica. Efectul fotoablativ nu ofera avantaje practice pentru incizii sau pentru ablatia tesutului vascular, deoarece tesuturile vor sangera la fel ca si la bisturiu. Poate fi folosit doar la tesuturi care nu sangereaza. De fapt este dificil de imitat actiunea unui
Image of page 10
Image of page 11

You've reached the end of your free preview.

Want to read all 13 pages?

 • Fall '17
 • Dr. May

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Stuck? We have tutors online 24/7 who can help you get unstuck.
A+ icon
Ask Expert Tutors You can ask You can ask ( soon) You can ask (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes
A+ icon
Ask Expert Tutors