Red spreekt tijdens en vlak na de mozart scene ik heb

This preview shows page 7 - 9 out of 19 pages.

Red spreekt tijdens en vlak na de Mozart scene : Ik heb geen idee waarover die twee Italiaanse dametjes zongen. En tot vandaag wil ik het ook niet weten. Sommige dingen blijven beter voor altijd ongezegd. Ik hou eraan te denken dat de liederen spreken van dingen die zo mooi zijn dat ze je meenemen als in een droom, zo ver dat het een droom is voor iedereen. Die droom lijkt op een vogel die uit deze muren kan ontsnappen naar de vrijheid. En ik weet, nu ik terugdenk aan die twee zangeressen, dat elke man in Shawshank zich vrij voelde voor enkele volle minuten. Red en Andy na het "laatste avondmaal", voor het laatste avond-appel : Red : Hoop is gevaarlijk. Het kan je gek maken. Hoop heeft hier geen enkel nut. Wordt daaraan maar gewoon. Andy : Zoals Brooks ? ... Mexico is daar. Ik ben hier. Er is daarom maar één simpele keuze. Doe iets om te overleven of doe iets om te sterven. ... Ik ben niet bang Red. Ik niet. Ik heb mijn vrouw niet vermoord. Ik heb meer dan genoeg tijd besteed in Shawshank. Ik heb het gehad. Mijn schulden zijn afgelost. Voor mij is het genoeg geweest. (letterlijk : "Get busy living or get busy dying." Zie ook: "Lifesucksbutitbeatsthealternative.com" en let op het "breaking point" waarvoor Red zo bang is op dit moment in de film en voor het uitstalraam met de revolvers. Zie ook de laatste alinea van deze filmbespreking voor de vertaling van de idee "redemption".) Red zegt op het moment dat hij kiest om een kompas te kopen : Ik red het niet buiten. Ik vraag al veertig jaar toestemming voor een plaspauze en nu krijg ik er geen druppel meer uit zonder die toestemming.
Image of page 7
Ik ben het bang zijn beu. Ik wil terug naar de muren en reglementen van mijn gevangenis. Ik wil naar huis. Ik wil terug zin aan mijn leven geven. Alleen één ding houdt mij in leven : mijn belofte aan Andy. Red zegt tijdens de busrit op weg naar het Grote Project in Mexico Ik kan haast niet stil blijven zitten op deze bus omdat de gedachten aan Andy's project in mijn hoofd rondtollen. Ik denk dat alleen een echte vrije man zoiets kan voelen als hij op reis is en de eindbestemming is onzeker. Ik hoop dat ik de grens over geraak. Ik hoop dat de oceaan zo blauw is als in mijn dromen. Ik hoop dat ik mijn vriend vind en zijn hand kan schudden. Ik hoop. DE TITEL VD FILM IS ONVERTAALD GELATEN EN DAT IS MAAR GOED OOK Het vertaalprobleem ontstaat omdat in het Engels vier woorden bestaan om " verlossing en redding " aan te duiden. Het Engels is dus wat dit betreft een stuk nauwkeuriger dan ons Vlaams. Een vertaling zorgt daarom hoe dan ook voor problemen. En laat dat vertaalprobleem nu precies de reden zijn waarom de film zo waardevol is in de lessen katholieke godsdienst. 1. Rescue : betekent redding door een dienst 100 of iemand die zich als de dienst 100 gedraagt. Het slachtoffer blijft daarbij passief, gehoorzaamt, wordt gedragen enz...
Image of page 8

Want to read all 19 pages?

Image of page 9

Want to read all 19 pages?

You've reached the end of your free preview.

Want to read all 19 pages?

{[ snackBarMessage ]}

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern