3000 x 5 15000 15000 x 10 1500 graduated commission

This preview shows page 73 - 96 out of 102 pages.

$3,000 x 5 = $15,000 $15,000 x 10% = $1,500
Graduated Commission By Mr. Conway
Lesson Objective Compute total graduated commission. Content Vocabulary graduated commission graduated commission Pay based on a different rate of commission for each of several levels of sales.
Graduated Commission Graduated commission offers a different rate of commission for each level of sales. Total Graduated Commission = Sum of Commissions For All Levels of Sales
Graduated Commission Graduated commission structure might be used by a business in order to provide sales staff on commission with a greater incentive to increase sales volume. Business Owner VS Sales Person
Car Sales Example A car company will use graduated commission as an incentive to sell more cars off there lot. Car companies will give there employees a higher commission rate after each level of sales. Commission Percent Level of Sales 4% First $100,000 6% Next $150,000 8% Over $250,00
Example Joe sells appliances at Radio Shack. He receives a graduated commission of 4% on the first $1,000 of sales, 6% on the next $2,000 of sales and 8% on sales over $3,000. Joe’s sales for the past month totaled $9,840. What was his commission for the month.
Example Levels Sales Commission Rate Commission First $1,000 $1,000 4% $40.00 Next $2,000 $2,000 6% $120.00 Over $3,000 $6,840 8% $547.20 $9,840 - $3,000 = $6,840 $707.20 is his total commission
Concept Check Lets Practice Concept Check #1 and #2 on page 115 #1 #2
Classwork Textbook Pg. 115 #’s 9
Do Now (collection today) Josie Perez makes $9.00 an hour. She worked 40 regular hours and 6 hours at time and half. What is her total pay? 9.00 x 40 = $360 (9.00x1.5) x 6 = $81 $360 + $81= $441 $13.50
Graduated Commission Jean sells office supplies. She receives a graduated commission of 4% on her first $2,000 of sales and 8.5% percent on all sales over $2,000. Jeans sales for the past week totaled $3,925. What is her commission for the week? $2,000 x 4%= $80 $3,925 – 2000 = $1,925 1,925 x 8.5%= $163.63 80+163.63= $243.63
Graduated Commission Ian sells sporting goods equipment. Ian earns 5% commission on the first $6,000, 7.5% on the next $6,000, and 10% on percent on sales over $12,000. His total sales for the month are $14,640. What is his total commission? 6000 x 5%= 300 6000 x 7.5%= 450 $14,640 - $12,000= $2,640 2,640 x 10%= $264 300+450+264= $1,014
Classwork Worksheet Handout Skip #’s 2 & 11 # 10 is a challenge problem
Do Now Steven Kellogg, a jet airplane mechanic, works at an hourly rate of $36 and earns time and half if he works any overtime. Last week he worked 37 hours plus 8 hours overtime. What is his total pay? $36 x 37= $1,332.00 (36 x 1.5) x 8= $432.00 $1,332.00 + $432.00 = $1,764 $54
Graduated Commission Sales Amount 5% on First 8% on Next 10% on sales Over $15,000 Total $18,000 ? ? ? ? $5,000 x 5% = $250.00 $10,000 x 8%= $800.00 $18,000 - $15,000 = $3,000 $3,000 x 10% = $300 250+800+300= $1,350 Sales Amount 5% on First $5,000 8% on Next $10,000 10% on sales Over $15,000 Total Commission $18,000 $250 $800 $300 $1,350
Graduated Commission You are sales manager for Solar World. Your commission consists of 4% of the first $3,000 in sales and 5% on all sales over 3,000. Your total sale for the week were $4,115. Find your gross pay? $3,000 x 4%= $120.00 $1,115 x 5%= $55.75 120.00+55.75= $175.75 $4,115-$3,000=$1,115
Classwork Textbook Page 116 #’s 5-8 #’s 10-14
Review Pamela sells musical instruments. She earns 6.5% commission on the first $2,000 in sales, 8% on The next $3,000 in sales, and 10% over $5,000 . Find the graduated commission on $7,368?
Finish Classwork Workbook Pg. 9 #’1-10 Use a separate sheet Show work for full credit When finished work on the Chapter 1 Review packet Test Tomorrow

  • Left Quote Icon

    Student Picture

  • Left Quote Icon

    Student Picture

  • Left Quote Icon

    Student Picture