Un grup care nu dezvolt\u0103 norme nu este grup doar o agregare social\u0103 tranzient\u0103

Un grup care nu dezvoltă norme nu este grup doar o

This preview shows page 12 - 15 out of 52 pages.

la sine înțelese de către membrii grupului. Un grup care nu dezvoltă norme nu este grup, ci doar o agregare socială tranzientă. Un ultim aspect, dar nu mai puțin important, în definirea grupului restrâns, este acțiunea pe care acesta o are asupra fiecăruia dintre membri. Astfel, un grup „poate evolua într-un proces de dezvoltare reciprocă a participanților, poate desfășura acțiuni de cunoaștere și interinfluențare, poate deveni un mediu și un mijloc de creștere personală” (Nicolau, 2007: 23) Cu alte cuvinte, grupul restrâns este un mediu de învățare socială , de socializare. Din perspectiva interacționismului simbolic, individul capătă identitate numai în relație cu alteri semnificativi, niciodată izolat. Prin extensie, apartenența la un grup restrâns face să intrăm in interacțiuni semnificative, ce își lasă amprenta asupra identității noastre. Astfel, apartenența la un grup sau la un altul reprezintă chei de citire a identității unei
Image of page 12
persoane, conform grilei de citire oferite de paradigma interacționismului simbolic. Și înțelepciunea populară românească cuprinde această idee prin zicala: „Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești!” În acest punct al capitolului știm care sunt trăsăturile esențiale ale grupului restrâns. Astfel, elementele relevante, care duc la delimitarea grupului de alte tipuri de agregări sociale sunt: interacțiunea directă, față în față; scopurile valorizate prin membri; diferențierea de roluri în cadrul agregatului; apariția de norme ce ghidează comportamentele și răspunsurile la stimulii sociali din mediu; dezvoltarea unei culturi grupale, marcată prin credințe, rituri, limbaj propriu; interacțiuni constante, simbolice sau reale, înte grup și mediul său. 4.3.4. Echipa este un concept util, care ne ancorează în realitatea grupului și a eficienței sale. Acest concept se referă la efortul comun pe care îl fac membrii grupului, pentru realizarea scopului comun. Echipa este cea în care membrii activează resurse proprii în vederea scopului comun . Nu se poate vorbi de o echipă atunci când doar o parte contribuie, iar alta beneficiază. Tot astfel, nu se poate vorbi de echipă dacă fiecare membru vizează obiective personale iar scopul comun devine o miză secundară sau nesemnificativă. Echipa este cea care este dispusă, în întregul său, să-și asume efortul pentru o realizare comună. Poate nu întâmplător denumirea instituționalizată a grupului sportiv este cea de echipă. La fel ca în sport, contribuția specifică a fiecărui membru determină succesul comun. Exerciții. 1. Cu cine din această grupă ați crea să fiți în aceeași echipă? Cu cine nu ați vrea să fiți în echipă? Cine vă este indiferent? 2. Autodefinirea punctelor tari și slabe în comunicare. Identificarea vulnerabilităilor de către ceilalți participanți.
Image of page 13
4.4. Paradigme ale negocierii; conflict și cooperare Concret, putem vorbi despre o negociere în momentul în care cunoaștem obiectul și mizele negocierii , știm care sunt părțile ce vor intra în negociere, înțelegem resursele de care dispun acestea și ne conturăm o imagine despre cât de departe sunt dispuse părțile să meargă și prin ce mijloace. Este necesar să știm să ne evaluăm corect
Image of page 14
Image of page 15

You've reached the end of your free preview.

Want to read all 52 pages?

What students are saying

 • Left Quote Icon

  As a current student on this bumpy collegiate pathway, I stumbled upon Course Hero, where I can find study resources for nearly all my courses, get online help from tutors 24/7, and even share my old projects, papers, and lecture notes with other students.

  Student Picture

  Kiran Temple University Fox School of Business ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  I cannot even describe how much Course Hero helped me this summer. It’s truly become something I can always rely on and help me. In the end, I was not only able to survive summer classes, but I was able to thrive thanks to Course Hero.

  Student Picture

  Dana University of Pennsylvania ‘17, Course Hero Intern

 • Left Quote Icon

  The ability to access any university’s resources through Course Hero proved invaluable in my case. I was behind on Tulane coursework and actually used UCLA’s materials to help me move forward and get everything together on time.

  Student Picture

  Jill Tulane University ‘16, Course Hero Intern

Stuck? We have tutors online 24/7 who can help you get unstuck.
A+ icon
Ask Expert Tutors You can ask You can ask You can ask (will expire )
Answers in as fast as 15 minutes